JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Jasno izgovaranje neizrecivog

Jasno izgovaranje neizrecivog

Šesnaesta novosadska Kocka istine

–  Mnoge osobe se slažu s idejom veganstva, ali je ne razumeju dovoljno. Mi smo tu da pomognemo ljudima da se povežu i pređu na takav stil života – smatra Pol Bešir suosnivač međunarodne organizacije Anonymous for the Voiceless (AV) poznate po performansima pod nazivom "Kocka istine". Ovdašnji predstavnici Bezimenih za bezglasne, kako sebe nazivaju skladno domaćem govornom području, proteklog vikenda su na uglu Zmaj Jovine i Miletićeve ulice u Novom Sadu održali ovakvu troiposatnu akciju upravo s tim ciljem.

Osim novosadskih boraca za prava i oslobođenje životinja, učestvovali su i aktivisti iz drugih gradova Srbije, a kako se tokom svake naredne okupi sve veći broj njih, naredna Kocka će biti održana po prvi put u Subotici.

Odeveni u crno sa čuvenim maskama Anonimusa, formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama monitore i dvojezične transparente s natpisom "Istina", aktivisti su prikazali dokumentarne filmove zabeležene u različitim industrijama na kojima se životinje gaje, muče i egzekutiraju. Ovog puta, aktivisti su nastupili potuno uniformisani prikazujući snimke sa velikih ekrana, sa kojih se sadržaji vide iz daljine, čime su pokazali stepen svoje profesinalnosti i želju za širenjem poruka istine. Kao i tokom prethodnih, akcija je bila praćena muzikom svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, kao što su Mobi, Jonsi, Tom Jork, Morisej, Edi Veder i brojnih drugih. Skup je i ovog puta izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih. Pojedinci su zastajali da podele svoja pozitivna iskustva o ovom tipu aktivizma ili konverziji koju su načinili od nekih prethodnih Kocki do sada, dok su drugi prilazili sa željom da saznaju nešto više o načinima trenutnog držanja životinja širom sveta te mogućnostima promene toga. Iako je bilo mnoštvo onih koji su veoma dobro znali o kakvoj je akciji reč, što pokazuje važnost njenog kontinuiranog održavanja, primećen je i veliki broj osoba koje su s Kockom bile upoznate putem interneta, ali nisu znale da AV deluje i kod nas. 

"Kocka istine" je javni nastup sličan umetničkom performansu koji okuplja borce za prava i oslobođenje životinja da bi putem snimaka predstavili realan tretman životinja u industrijama mesa, mleka i jaja, na farmama kože i krzna, u laboratorijama i svim drugim mestima na kojima se one eksploatišu. Oni na taj način pokušavaju da široj javnosti približe istinu, odosno da ukažu na sve ono što se dešava iza zatvorenih vrata, betonskih zidova i visokih ograda mnogobrojnih kompanija širom sveta. Aktivisti nose maske Anonimusa zajedno sa stotinama hiljada ljudi širom sveta kao simbol društvenog ujedinjenja protiv onih koji promovišu diskriminaciju, korupciju, nepravdu i ugnjetavanje u bilo kom obliku. Noseći maske, staju uz milijarde životinja koje svake godine okrutno zlostavljaju i ubijaju globalizovane industrije životinja. Na taj način, oni izgovaraju neizrecivo.

Nakon što odgledaju prikazano, osobe koje su zainteresovane da saznaju nešto više o akciji prilaze aktivistima koji stoje izvan Kocke i sa njima dobrovoljno započinju razgovor te tako dobijaju odgovore na pitanja gde su nastali snimci, zašto je takav tretman prema životinjama i kako se on može promeniti, što spontano dovodi do preispitivanja njihovog odnosa prema drugima kao i proizvodima animalnog porekla koji su u široj upotrebi. Ukoliko neko pokaže dodatatnu motivacu za prelazak na stil života koji ne uključuje okrutnost prema životinjama, biva upućen u načine prelaska na veganstvo. Razgovor s ljudima licem u lice, za razliku od onog putem tastature i društvenih mreža, pokazao se kao najmoćnija forma aktivizma kojom se ideja veganstva prenosi na jasan i nedvosmislen način. Reči Martina Lutera Kinga, kojima se aktivisti vode, da "Oni koji vole mir moraju da nauče da se organizuju jednako efikasno kao i oni koji vole rat" predstavljaju ključ uspeha valjane organizovanosti i prezentacije AV.

Za nešto više od godinu dana broj Kocki koji se održava u Srbiji je drastično porastao, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju. Ova poznata akcija je i na globalnom nivou dobila neočekivane razmere i raste takoreći geometrijskom progresijom. Od obeležavanja Međunarodnog dana Kocke, koji je upriličen 3. novembra 2018. godine u 500 gradova, "Kocka istine" je do sada održana u preko hiljadu gradova širom sveta i to više od 12.000 puta. Ovaj uniformni performans na svim mestima izgleda isto jer sledi mnoštvo pravila organizacije Bezimeni za bezglasne kojih se svi članovi pridržavaju. Aktivisti moraju da budu isključivo vegani koji imaju isti pogled na svet i iste ideje zbog kojih se okupljaju, a što treba da reprezentuju tokom samog performansa. S obzrom da se bore protiv specizma (diskriminacije na osnovu vrste) i da imaju oslobodilački tj. abolicionistički pristup pravima životinja, ne podržavaju ni druge oblike diskriminacije, kao ni zlostavljanje i uznemiravanje bilo koje vrste, pa oni koji zastupaju organizaciju treba da se ponašaju u skladu sa tim i da poštuju sve političke, rasne, verske, kulturne i druge grupe. Osim oslobođenja životinja, osnovne vrednosti koje organizacija neguje su: istina, pravda i obrazovanje.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom portalu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga