JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Kalcit i privezak Darmačakra, narukvica

Kalcit i privezak Darmačakra, narukvica

Ubrzava razvoj i rast

Mala od žutog kalcita sa priveskom Točak darme (Dharmachakra) od tibetanskog srebra.

22 perle poludragog kamenja veličine 8 mm nanizane na bezbojnu elastičnu sajlu.

Moguće je poručiti sopstvenu malu u željenoj boji i veličini, sa ili bez priveska.

Više o proizvodu i načinu porudžbine možete saznati OVDE.

  1.  

Takođe novo u ponudi: đapa mala narukvica od rudrakše i amazonita sa priveskom OM od tibetanskog srebra koju možete pogledati OVDE i narukvica od pahuljastog opsidijana koju možete videti OVDE.

 

KALCIT

Kalcit je pored kvarcnog kristala najčešći mineral u prirodi. Moćan je pojačivač i pročišćivač energije. To je aktivan kristal koji ubrzava razvoj i rast, kako fizički tako i duhovan.

Psiholoski, kalcit povezuje osećanja sa intelektom, stvarajući emotivnu inteligenciju. Daje nadu i motivaciju, pobeđuje lenjost i doprinosi aktiviranju na svim nivoima. Mentalno, smiruje um, uči razboritosti i analizi, stimulise uvide, poboljšava memoriju. Olakšava sprovođenje ideja u delo pa je tako ovaj kamen koristan za učenje. Kalcit razlaže emotivni stres i daje smirenost. To je stabilišući kamen koji pojačava poverenje u samog sebe i sposobnost da se prevaziđu prepreke. Na suptilnom nivou, pročišćava čakre i dovodi ih u ravnotežu.

Kalcit se koristi i za lečenje. Potpomaže apsorpciju kalcijuma u kostima, jačajući skelet i zglobove te se koristi za lečenje mnogih bolesti kostiju i za bolji kvalitet kose, zuba i noktiju. Rešava probleme sa crevima i kožom. Stimuliše koagulaciju krvi i zaceljivanje tkiva. Smatra se da deluje brzo kao eliksir i da se stoga može nanositi direktno na promene na koži (čireve, bradavice, zagnojene rane i slično). Jača imuni sistem i potpomaže rast kod male dece.

Položen na sakralnu čakru pozitivno utiče na probavu, ublažava mučninu i povraćanje. Žuti (medeni) kalcit položen na pupčanu čakru, sve do pleksusa solarisa, podržava rad nervnog vegetativnog sistema i promenu tkiva. Na čakri "trećeg oka" razvija stvaralačko mišljenje, intuiciju i inspiraciju. Ravija brzu reakciju za odlučivanje u pojedinim situacijama. Položen na sedmu čakru tj. na teme, kalcit ove boje pojačava duhovnu i duševnu ravan misli, njihovu skladnost i ravnotežu. Ubrzava spiritualni razvoj.

O osobinama ostalog kamenja možete pročitati OVDE.

DARMAČAKRA ili Točak Darme

Točak Darme je jedan od najstarijih i najvažnijih budističkih simbola. On zauzima središnje mesto u hinduizmu, đainizmu i budizmu, koji se zbog toga nazivaju darmičkim religijama.

Darma je višeznačan pojam indijske filozofije. Nastao je iz sanskritskog korena dhr, što znači držati, održavati. Prvobitno je značila ono što drži univerzum zajedno, podršku materijalnog ili moralnog postojanja. Označava i kosmičku zakonitost u kojoj je, prema učenju o karmi, moralni osnov iskonskiji od materijalnog. Odatle proizilaze značenja: vrlina, ispravnost, istinitost. U budističkim tekstovima se sreću različita značenja pali termina dhamma, od kojih su neka: zakon, učenje, pravilo, ispravnost, uzročnost, pojava, čestica. U Vedama se darma upotrebljava u istom smislu kao rita, odnosno označava kosmički i moralni poredak. U indijskoj filozofiji, darma je središnji koncept koji objašnjava "uzvišenu istinu" ili krajnju stvarnost sveta. On može da označava i nečije etičke dužnosti ili vrlinu, odnosno, principe ponašanja koje bi ljudska bića trebalo da slede kako bi živela u skladu sa poretkom stvari. U najširem smislu, darma označava ono što "drži" kosmos.

Darma je predstavljena točkom osmostrukog puta, puta koji oslobađa. Okretanje točka je metafora brzih duhovnih promena nastalih učenjima Bude, poznatim pod imenom "Srednji put", put koji izbegava preteranosti – sa jedne strane čulnih zadovoljstava, a sa druge – odricanja i asketizma. Delovi Točka darme simbolišu "Plemeniti osmostruki put", koji je postavio Buda u svojim učenjima. Tradicionalni točak darme je prikazivan sa 4, 6, 8 ili 12 paoka, ali se najviše zadržala varijanta sa 8 koji simbolišu 8 delova lotosa, 8 čakri, 8 heksagrama u Ji Đingu, ali i 8 suprotnih situacija u ljudskom životu: bogatstvo-siromaštvo, rat-mir, poniznost-slava, smirenost-strast. U centru točka se ponekad pojavljuju tri oblika koja se vrte zajedno, iako je ponekad u sredini simbol jin-jang, drugi točak ili prazan krug.

Točak darme ima tri osnovna dela - središte, paoke i obruč. Neki budisti smatraju da su ova tri osnovna dela simboli "tri treninga" u budističkoj praksi odnosno tri principa koji se prepliću: moralnost, meditacija i mudrost. Središte tačka simboliše moralnu disciplinu, koja stabilizuje um. Moralnost je iskazana kroz pet pravila: ne ubijati, ne lagati, ne uzimati ono što nam ne pipada, ne bludničiti i ne zloupotrebljavati seks, ne koristiti ono što pomračuje um (alkohol, droga). Paoci predstavljaju mudrost koja se primenjuje da bi porazila neznanja. Obruč točka predstavlja meditativnu koncentraciju i pažnju, koja objedinjuje vežbanje. Praktično ispoljavanje darme u ljudskom životu je u vidu vrline, ispravnog držanja mislima, rečju i delom. Život u skladu sa ovim zakonom pravednosti koji je izložio Buda, je život prožet darmom. Darma u smislu kosmičkog zakona je držitelj kosmosa. U tom smislu, ona prethodi Budi, koji predstavlja njenu manifestaciju. Bude dolaze i odlaze, ali se darma, u svom izvornom obliku, proteže u beskraj. U tom kontekstu ona je u izvesnom smislu analogna grčkom pojmu logosa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i foto: Maja Vučković

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Borba za prava životinja je ujedno borba za prava ljudi, a veganstvo doprinosi ne samo našem ličnom, nego i takozvanom javnom zdavlju i boljitku.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga