JezikPretragaContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Moralni status životinja u helenskoj filozofiji

Moralni status životinja u helenskoj filozofiji

Predavanje održano na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Centar za bioetičke studije u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao je ciklus predavanja pod nazivom Moralna i zakonska prava životinja u okviru kojeg sam 30. januara 2018. godine u prostorijama Srpskog filozofskog društva (FDS) na Filozofskom fakultetu u Beogradu održala predavanje pod nazivom Moralni status ne-ljudskih životinja u helenskoj filozofiji.

Izlaganje predstavlja kraću verziju rada na istu temu koji će uskoro biti objavljen u zborniku radova beogradskog Filozofskog fakuteta.

U nastavku možete pročitati sažetak rada i pogledati snimak predavanja.

"Promišljanja o pitanjima života i smrti, životne sredine, te odnosa prema životinjama, oduvek su duboko uznemiravala mislioce i to gotovo podjednako u starom veku koliko i danas, a odgovori na ta pitanja još uvek nisu eksplicitni, naročito kada se radi o njihovim etičkim implikacijama. To se takođe odnosi i na helenske filozofe, koji su anticipirali mnoge ideje i argumente savremenih rasprava o moralnom statusu životinja i životinjskim pravima, postavljajući fundamentalna teorijska pitanja i istražujući noseće filozofske pojmove i kategorije uobličene kasnijim bioetičkim diskursom. Stoga je zadatak ovog rada da na temelju moralnog odnosa prema ne-ljudskim životinjama, koji je bio prisutan u filozofiji od samog njenog početka, pokuša da ukaže na ideje animalizma zastupljene u ranoj antičkoj filozofiji. U tom smislu će prvi deo izlaganja biti posvećen prikazu osnovnih kategorija helenske etike koje predstavljaju podstoj ovoj teoriji, dok će se u drugom delu staviti naglasak na one njene elemente učenja o moralu koji omogućavaju razumevanje uticaja helenske filozofske baštine na razvoj potonje filozofije i teorijskih matrica zapadne civilizacije, posebno bioetike, odnosno onog dela ove discipline koji se tiče pitanja životinjskih prava."

U okviru ciklusa Moralna i zakonska prava životinja održan je niz izlaganja na značajne i raznovrsne bietičke teme, među kojima su "Gradivni blokovi morala: altruizam, empatija i saradnja" koje je upriličio naučni saradnik ovog fakulteta dr Igor Živanović, potom ''Moralna relevantnost ne-ljudskih životinja i dužnosti koje iz nje slede'' koje je izložila Vlasta Sikimić, studentkinja doktorskih studije filozofije, kao i tribina na temu "(Zlo)upotreba životinja u industriji zabave" na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks", dok je moderatorka ove diskusije bila Milica Milašinović, saradnica Centra za bioetičke studije.

Na istom mestu, 27. februara održano je predavanje "Oslobođenje životinja" Roberta Međugorca, studenta doktorskih studija filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poznatog po TV emisiji "Oslobođenje  životinja – abolicionizam,  veganstvo,  antispecizam", a poslednje u nizu pod nazivom "Rađanje zoološkog vrta"' održala​ je dr Sonja Žakula, naučna saradnica Etnografskog instituta SANU, 27. marta​ 2018. godine. U planu je održavanje još nekoliko izlaganja na značajne i raznovrsne bioetičke teme, kao i okrugli sto na kojem će se raspravljati o veganskom roditeljstvu. Svaki od ovih događaja održaće se poslednjeg utorka u mesecu u prostorijama FDS-a.

Dosadašnja predavanja možete poslušati OVDE.

Najave pojedinačnih predavanja možete pratiti na internet stranici Filozofskog fakulteta u Beogradu, OVDE.

Centar za bioetičke studije je globalna naučna institucija koja ima sedište u Beogradu i koja okuplja najpoznatije bioetičare sveta. Cilj Centra je podsticanje debate o pitanjima kojima se bavi bioetika. CBS ne promoviše specifičnu filozofiju ili pristup, mada se od članova Centra očekuje da u skladu sa svojim potrebama slobodno iznose svoje individualne stavove. Centar je idejno inkluzivan, a kao takav podsticaće debate o različitim pristupima bioetici, težeći da nalazi rešenja za neslaganja, ali i identifikujući ključne sfere konsenzusa.

Više o Centru za bioetičke studije možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Video: Centar za bioetičke studije
NOVO: Kurs Moćne joge
Prethodni članak
NOVO: Kurs Moćne joge

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Verujem da će zarobljavanje i iskorišćavanje životinja potpuno prestati u budućnosti i da će se naši potomci pitati zašto njihovi preci nisu shvatali tako jednostavnu činjenicu, da su životinje slobodna bića, a ne vlasništvo.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       prijatelji yivotinja

      

      

vidza zoga