JezikPretragaContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Moralni status životinja u helenskoj filozofiji

Moralni status životinja u helenskoj filozofiji

Predavanje održano na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Centar za bioetičke studije u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao je ciklus predavanja pod nazivom Moralna i zakonska prava životinja u okviru kojeg sam 30. januara 2018. godine u prostorijama Srpskog filozofskog društva (FDS) na Filozofskom fakultetu u Beogradu održala predavanje pod nazivom Moralni status ne-ljudskih životinja u helenskoj filozofiji.

Izlaganje predstavlja kraću verziju rada na istu temu koji će uskoro biti objavljen u zborniku radova beogradskog Filozofskog fakuteta.

U nastavku možete pročitati sažetak rada i pogledati snimak predavanja.

"Promišljanja o pitanjima života i smrti, životne sredine, te odnosa prema životinjama, oduvek su duboko uznemiravala mislioce i to gotovo podjednako u starom veku koliko i danas, a odgovori na ta pitanja još uvek nisu eksplicitni, naročito kada se radi o njihovim etičkim implikacijama. To se takođe odnosi i na helenske filozofe, koji su anticipirali mnoge ideje i argumente savremenih rasprava o moralnom statusu životinja i životinjskim pravima, postavljajući fundamentalna teorijska pitanja i istražujući noseće filozofske pojmove i kategorije uobličene kasnijim bioetičkim diskursom. Stoga je zadatak ovog rada da na temelju moralnog odnosa prema ne-ljudskim životinjama, koji je bio prisutan u filozofiji od samog njenog početka, pokuša da ukaže na ideje animalizma zastupljene u ranoj antičkoj filozofiji. U tom smislu će prvi deo izlaganja biti posvećen prikazu osnovnih kategorija helenske etike koje predstavljaju podstoj ovoj teoriji, dok će se u drugom delu staviti naglasak na one njene elemente učenja o moralu koji omogućavaju razumevanje uticaja helenske filozofske baštine na razvoj potonje filozofije i teorijskih matrica zapadne civilizacije, posebno bioetike, odnosno onog dela ove discipline koji se tiče pitanja životinjskih prava."

U okviru ciklusa Moralna i zakonska prava životinja tokom 2017. godine održan je niz izlaganja na značajne i raznovrsne bietičke teme, među kojima su "Gradivni blokovi morala: altruizam, empatija i saradnja" koje je upriličio naučni saradnik ovog fakulteta dr Igor Živanović, potom ''Moralna relevantnost ne-ljudskih životinja i dužnosti koje iz nje slede'' koje je izložila Vlasta Sikimić, studentkinja doktorskih studije filozofije, kao i tribina na temu "(Zlo)upotreba životinja u industriji zabave" na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks", dok je moderatorka ove diskusije bila Milica Milašinović, saradnica Centra za bioetičke studije.

U 2018. godini takođe je održano predavanje "Oslobođenje životinja" Roberta Međugorca, studenta doktorskih studija filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poznatog po TV emisiji "Oslobođenje  životinja – abolicionizam,  veganstvo,  antispecizam", nakon kojeg je dr Sonja Žakula, naučna saradnica Etnografskog instituta SANU upriličila izlaganje pod nazivom "Rađanje zoološkog vrta"', a poslednje u nizu pod nazivom "Eksperimenti sa životinjama i malom decom: kako izgleda mišljenje u odsustvu jezika'' imala je ​Sanja Srećković​​, saradnica na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, ​15​. maja ove godine. U planu je održavanje još nekoliko izlaganja na značajne i raznovrsne bioetičke teme, kao i okrugli sto na kojem će se raspravljati o veganskom roditeljstvu. Svaki od ovih događaja održaće se poslednjeg utorka u mesecu u prostorijama FDS-a.

Dosadašnja predavanja možete poslušati OVDE.

Najave pojedinačnih predavanja možete pratiti na internet stranici Filozofskog fakulteta u Beogradu, OVDE.

Centar za bioetičke studije je globalna naučna institucija koja ima sedište u Beogradu i koja okuplja najpoznatije bioetičare sveta. Cilj Centra je podsticanje debate o pitanjima kojima se bavi bioetika. CBS ne promoviše specifičnu filozofiju ili pristup, mada se od članova Centra očekuje da u skladu sa svojim potrebama slobodno iznose svoje individualne stavove. Centar je idejno inkluzivan, a kao takav podsticaće debate o različitim pristupima bioetici, težeći da nalazi rešenja za neslaganja, ali i identifikujući ključne sfere konsenzusa.

Više o Centru za bioetičke studije možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Video: Centar za bioetičke studije
  3.  
NOVO: Kurs Moćne joge
Prethodni članak
NOVO: Kurs Moćne joge

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Praveći izbor time šta jedemo, šta nosimo i koje proizvode za domaćinstvo kupujemo, pokazujemo koliko smo zaisa saosećaji i osvešćeni.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.