JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen Međunarodni dan Kocke

Obeležen Međunarodni dan Kocke

500 gradova bezglasno za životinje

U subotu,  3. novembra 2018. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije za prava životinja "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) održan je trosatni performans pod nazivom "Kocka istine" kojim je u više od 500 gradova i 66 država širom sveta obeležen Međunarodni dan Kocke (International Cube Day).

Formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama laptopove i transparente s natpisom "Istina", maskirani aktivisti su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Prošle godine, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana Kocke upriličeno je 190 ovakvih formacija u isto toliko gradova sveta. Srbija je tada prvi put učestvovala sa Kockom koja je formirana u Beogradu, a ove godine obeležavanju tog dana su se priključili Novi Sad i Kragujevac. Za samo godinu dana broj Kocki je skoro udvostručen, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Skup je, kao i u prethodnim akcijama ovog tipa, izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Do danas je u performansima "Kocka istine" u svetu učestvovalo na stotine hiljada osoba, od kojih je veliki broj njih ozbiljno razmislilo o prelasku na veganstvo, a kod nekih je primećena trenutna konverzija.

Kako je izgledalo oveležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta nalazi se na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

U svetu ima previše patnje jer ima previše nasilja, a naš je zadatak, vežbanjem joge, da to promenimo.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga