JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen Međunarodni dan Kocke

Obeležen Međunarodni dan Kocke

200 gradova branilo prava životinja

– Nemoj to da gledaš. U stvari, možda bi mogao – kazao je otac sinu predškolskog uzrasta videvši dokumentarne snimke tretmana životinja korišćenih za ishranu na performansu "Kocka istine" kojim je u organizaciji domaćih aktivista međunarodne organizacije Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless) 7. novembra 2020. godine u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu obeležen Međunarodni dan Kocke (International Cube Day), najmasovniji događaj za promociju prava životinja.

Odeveni u crne uniforme sa maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, formirali su kocku svojim telima i držali u rukama dvojezične transparente s natpisom "Istina", kao i ekrane na kojim su predstavili snimke iz industrija (mesa, mleka, jaja, kože, krzna, zabave), laboratorija, s farmi i drugih mesta na kojima se životinje eksploatišu. Uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i ekonomskim problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Razgovor licem u lice, za razliku od posrednog, putem tastature i društvenih mreža, pokazao se kao najmoćnija forma aktivizma kojom se ideja veganstva, kao nenasilni stil života koji se temelji na prijateljskom odnosu prema prirodi i životinjama, prenosi na jasan i nedvosmislen način.

Ovaj višesatni svojevrstan i miran skup u kojem je učestvovalo dvadesetak zagovornika životinjskih prava, izazvao je različite i veoma emotivne reakcije prolaznika, poput prethodnih akcija ovog tipa, s obzirom na to da mnogi nisu imali predstavu o načinima na koji su proizvodi životinjskog porekla došli do njih ili su samo delimično bili upoznati sa tim, budući da je većina životinja zatamničena iza betonskih zidova i visokih ograda mnogobrojnih kompanija širom sveta.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i koja deluje putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u različitim industrijama. Organizacija ima oslobodilački, tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste. Od njenog osnivanja do danas, broj Kocki je rapidno rastao. Svakih nekoliko meseci se novi grad priključivao "Anonimusima" tako da je prošle godine, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana Kocke (ICD) upriličeno više od hiljadu ovakvih formacija u 542 grada širom sveta. Ove godine je, zbog globalne pošasti i preporuka u vezi sa suzbijanjem virusa, taj broj smanjen na 200, ali to nije uticalo na cilj koji je trebao da se postigne, ukazivanje na bezbrojne žrtve intenzivne poljoprivrede koja dominira širom sveta te pozivanje na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih, odnosno osvešćivanje globalnog odnosa čovek-životinja i sagledavanje načina na koji on može da bude promenjen u obostranu korist. U tom kontekstu, na ovoj Kocki se diskutovalo i o tome da li biljna ishrana i poštovanje prava životinja može da predupredi buduće pandemije i ujedno utiče na lično i na javno zdravlje.

Kod nas, akcija povodom ICD istovremeno je održana u srpskoj i u vojvođanskoj prestonici. Beograd je prvi put formirao Kocku 2017. godine i ubrzo postao prepoznat po tome od strane šire javnosti. Novi Sad mu se pridružio već naredne godine, a nakon toga Kockama se priključilo i nekoliko drugih gradova iz Srbije i regiona.

Kako je izgledalo obeležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta možete pogledati na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Potrebno bi bilo više od deset miliona godina života na Zemlji kako bi se povratio isti onaj broj vrsta koji je postojao pre izumiranja koje je uzrokovao čovek.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga