JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen Međunarodni dan Kocke

Obeležen Međunarodni dan Kocke

Odbrana prava životinja širom sveta

– Ukoliko prestanemo da jedemo meso, da li će se prestati i s ovakavim tretmanom životinja?  – pitala je prolaznica aktiviste videvši dokumentarne snimke tretmana životinja korišćenih za ishranu na performansu "Kocka istine", održanom 7. novembra u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu kojim je, u organizaciji domaćih aktivista međunarodne organizacije Bezimeni za bezglasne, obeležen Međunarodni dan Kocke (MDK). Na taj način simbolično je proslavljeno održavanje najmasovnijeg događaja za promociju prava životinja u vidu godišnjice performansa "Kocka istine", koji je prvi put upriličen od strane matične organizacije  (Anonymous for the Voiceless) 5. novembra 2016. godine, kada je 200 gradova širom sveta istovremeno imalo ovakav performans.

U pitanju je akcija u kojoj zagovornici prava životinja, odeveni u crne uniforme sa maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, formiraju kocku svojim telima i drže u rukama transparente s natpisom "Istina", kao i ekrane na kojim su predstavljaju snimke iz industrija (mesa, mleka, jaja, kože, krzna, zabave), laboratorija, s farmi i drugih mesta na kojima se životinje eksploatišu.

Uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, aktivisti su takođe razgovaraju s prolaznicima i diskutuju na temu odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i ekonomskim problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Razgovor licem u lice, za razliku od posrednog, putem tastature i društvenih mreža, pokazao se kao najmoćnija forma aktivizma kojom se ideja veganstva, kao nenasilni stil života koji se temelji na prijateljskom odnosu prema prirodi i životinjama, prenosi na jasan i nedvosmislen način.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i koja deluje putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u različitim industrijama. Organizacija ima oslobodilački, tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Od njenog osnivanja do danas, broj Kocki je rapidno rastao. Svakih nekoliko meseci se novi grad priključuje "Anonimusima" kako bi aktivisti za prava životiinja sugrađanima ukazivali na bezbrojne žrtve intenzivne poljoprivrede koja dominira širom sveta i pozivali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih, odnosno osvešćivanje globalnog odnosa čovek-životinja i sagledavanje načina na koji on može da bude promenjen u obostranu korist. U tom kontekstu, na ovoj Kocki se diskutovalo i o tome da li biljna ishrana i poštovanje prava životinja može da predupredi buduće pandemije i ujedno utiče na lično i na javno zdravlje.

Kod nas, akcija povodom MDK održana je u srpskoj i u vojvođanskoj prestonici. Beograd je prvi put formirao Kocku 2017. godine i ubrzo postao prepoznat po tome od strane šire javnosti. Novi Sad mu se pridružio već naredne godine, a nakon toga Kockama se priključilo i nekoliko drugih gradova iz Srbije i regiona.

Kako je izgledalo obeležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta možete pogledati na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Kada čovek zbog jela ili bilo koje druge sebične pobude ubija životinju, on zanemaruje svoju sopstvnu žudnju za pravdom.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga