JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

POZIV: Promocija knjige "Dar ethosa"

POZIV: Promocija knjige "Dar ethosa"

28. april, 18h, CK13

Promocija moje knjige  "Dar ethosa: Eseji o pravima životnja" biće održana u sredu, 28. aprila od 18 sati u dvorištu Omladinskog centra CK13.

Na promociji će govoriti urednica izdavačke kuće Novosadski kulturno - obrazovni krug dr Marija Bjelica, koja je objavila knjigu, recenzentkinja knjige Nika Jasna Đukić i autorka, dok će moderatorka skupa biti diplomirana profesorka filozofije Ivana Kežić iz Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Tom prilikom će knjiga moći da se kupi po promotivnoj ceni.

Knjiga "Dar ethosa" predstavlja zbirku eseja o pravima životinja koji su pisani kao predlošci za predavanja koja je autorka održala u Srbiji i u inostranstvu na edukativnim manifestacijama koje se tiču zaštite životinja, zdrave ishrane i razvoja pojedinca. U njoj su sabrane vodeće teorije mislilaca današnjice koji su se bavili ovom problematikom, zagovornika oslobođenja životinja, kao što su Piter Singer, Ričard Rajder, Tom Regan, Džoen Danejer i mnogi drugi, a koji daju jasne argumente zbog kojih treba da sva osećajna bića s kojima koegzistiramo podjednako moralno uvažavamo. S obzirom da posebno naglašava značaj individualne i socijalne navike, osim stručnih, u knjizi možemo naći i druga razmišljanja o odnosu prema životinjama, među kojima su posebno zanimljiva ona dečjeg uzrasta. Iako su eseji pisani u filozofskom maniru, oslobođeni su teške terminologije i klasičnog spekulativnog pristupa pa su laki za razumevanje i populaciji koja nema određenih predznanja. Mogu se čitati zasebno ili kao celina. Budući da kod nas nema literature na temu prava životinja pisane u ovoj formi, a da je ono što postoji beleženo mahom iz formalno-pravne pozicije, a ne etičke, tj. bioetičke, ova knjiga predstavlja svojevrsni novum.

Prikazujući tretman životinja na različitim mestima na kojima se one eksploatišu, potkrepljen aktivističkim svedočenjima, kao i naučnim, odnosno statističkim podacima štetnosti kozumacije namirnica životinjskog porekla, knjiga pruža uvid u prednosti veganskog stila života sagledan iz etičkog, zdravstvenog, ekološkog, ekonomskog i duhovnog aspekta. Iako je pristup tim temama problemski, a ne hronološki, na pojedinim mestima nailazimo na istorijki pregled – od začetaka ideje prava životinja i veganstva starog sveta, preko onih antičkih i istočnjačkih filozofa različitih epoha pa do savremenih zapadnih mislilaca-praktičara. Ključni pojmovi kojima autorka barata su: antropocentrizam, specizam, abolicionizam, karnizam i ostali “-izmi”, koji su u vezi s tim, te značaj usvajanja etike nenasilja. Poseban kritiči osvrt, koji se provlači kroz sve eseje, odnosi se na zaštitu ne-ljudskih životinja koja ne podrazumeva osnovna (prirodna) prava istih već njihov tretman kao objekata, robe koja se svodi na iskoristivost, iz ugla pozitivnog prava. Stoga dodatak esejima čini aktuelni Zakon o dobrobiti životinja, koji to obelodanjuje, a u njima se mogu naći konkretni uputi na mesta koja se tiču odbacivanja dosadašnjih “velferističkih” diskursa i važnosti priznavanja životinja kao osoba. 

Zbirkom ovih eseja autorka želi da ukaže na dva povesna lika morala (gr. ethos) u osnosu čovek-životinja: moral kao običaj, odnosno ustaljenjene modele ponašanja generacijski prenošene uvreženim uverenjima, te moral kao individualni karakter u vidu otklona od tradicije, s naglaskom na iskorak koji su pojedinci i društvene grupe pravili kroz istoriju, a koji je kulminirao pokretom za prava životinja. Ovaj pokret, često nazivan pokret za oslobođenje životinja, predstavlja savremeni društveni pokret koji nastoji da okonča rigidnu moralnu i pravnu distinkciju između ljudi i životinja, u cilju ukidanja statusa životinja kao vlasništva te zaustavljanja njihovog iskorišćavanja za potrebe mesnih i mlečnih industrija, istraživanja, odeću, zabavu i drugo.

  1. Tekst i foto: Maja Vučković
  2. Slika na koricama: Lynda Bell

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Borba za prava životinja je ujedno borba za prava ljudi, a veganstvo doprinosi ne samo našem ličnom, nego i takozvanom javnom zdavlju i boljitku.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga