JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Prva KOCKA ISTINE u Subotici

Prva KOCKA ISTINE u Subotici

Dramatičan odjek Bezimenih za bezglasne

U organizaciji domaćih predstavnika međunarodne aktivističke organizacije Anonymous for the Voiceless (AV) u nedelju, 30. juna 2019. godine u centru Subotice održan je troiposatni performans pod nazivom "Kocka istine" u kojem je učestvovalo petnaestak boraca za prava i oslobođenje životinja. Nakon Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Zrenjanina, ova poznata akcija "Bezimenih za bezglasne" koja se održava u preko hiljadu gradova širom sveta, upriličena je po prvi put i u domaćoj multikulturalnoj prestonici.

Odeveni u crne uniforme sa čuvenim maskama Anonimusa, formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama monitore, aktivisti su prikazali dokumentarne filmove zabeležene u različitim industrijama na kojima se životinje eksploatišu, praćene muzikom svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava. Iznenađeni ovakvim vidom perofmansa, Subotičani koji su se zatekli u prolazu regovali su različito, ali veoma zainteresovano za ono što je na gradskom trgu prezentovano, a što nemaju priliku da vide na malim ekranima. Pojedinci su zastajali da podele svoja pozitivna iskustva o ovom tipu aktivizma, dok su drugi prilazili sa željom da saznaju nešto više o snimcima koje su videli. Uz razgovor, dobijali su odgovore ne samo na pitanja gde su nastali video zapisi i zašto je odnos prema životinjama takav, već i kako se on može promeniti. Bilo je i onih koji su reagovali burno i jasno pokazivali svoje emocije kroz suze, ali i onih koji su rešili da se subotičkim "Kockama istine" ubuduće pridruže i na taj način utiču na promenu svesti sugrađana što se tiče odnosa čoveka prema životinjama. Na trgu se tom prilikom zateklo i mnoštvo stranaca koji su znali od ranije o kakvoj je akciji reč, budući da su je viđali u inostranstvu, ali im nije bilo jasno kako je moguće da sredina u kojoj je konzumacija životinjskih produkata na visokom nivou ujedno ima toliko promotera životinjska prava. Odgovor na to pitanje dao je aktivista AV Vlatko Primorac za portal subotica.info.

– Mi želimo da kažemo ljudima nešto o tretmanu životinja što oni najčešće znaju, a ignorišu. Neki ipak ne znaju kako se životinje u našem društvu tretiraju u industriji mleka, mesa, krzna itd. pa im to iznosimo putem "Kocke" koja prikazuje dokumentarne filmove o isključivo standardnom tretmanu životinja, ne samo u našem društvu već i u svetu – kazao je Primorac i dodao da usvakom ovdašnjem gradu ima na hiljade onih koji su vegetarijanci ili vegani iz etičkih razloga, a za koje ne znamo da su to, te da ujedno u svakom gradu ima po nekoliko desetina njih koji će rado izaći na ulice i javno izneti svoje stavove.

– Mnogi nam kažu da namećemo svoje mišljenje. Mi to ne možemo da uradimo čak i kada bismo hteli. Ono što želimo jeste da prikažemo način na koji se tretiraju životinje i da na taj način ljude navedemo na razmišljanje. Postoje brojne zdravstvene i ekološke posledice onoga što činimo. Svaki put kada odete negde automobilom, vi ste iscrpeli naftu i proizveli ugljen-dioksid, i to manje-više svi znaju, ali najčešće ne razmišljaju isto tako kada se radi o životinjama; kada kupujemo komad mesa ili odeću životinjskog porekla da je neko morao da gaji te životinje, čitave porodice, da ih hrani, drži u zatvoreništvu i na kraju ubije zbog naših potreba za hranom koju lako možemo da zadovoljimo na neki drugi, daleko zdraviji način, a koji je ujedno bolji po okolinu. Postoji mnogo hrane i odeće koja se može napraviti bez iskorišćavanja drugih vrsta – zaključio je Primorac.

Akciju je, osim pomenutog medija, podržalo i nekoliko drugih koji nisu imali prethodno saznanje o njenom održavanju, što jasno stavlja do znanja odjek koji je ona ostavila.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Za nešto više od godinu dana broj "Kocki" koji se održava u Srbiji je rapidno porastao, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju.

Novinski izveštaj akcije možete pogledati OVDE dok nešto više o organizaciji "Bezimeni za bezglasne" možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: subotica.info

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako želimo ozbiljno da shvatimo životinje kao bližnje, s kojima neminovno koegzistiramo, moramo im dati njihova prava koja će ih priznati kao osobe, a ne kao objekte.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga