JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Ujedinjena Kocka istine u Novom Sadu

Ujedinjena Kocka istine u Novom Sadu

Zajedničkim glasom za bezglasne

– Da li ste nekada čuli za lanac ishrane? – pitala je prolaznica jednog aktivistu grupe Bezimeni za bezglasne na trosatnoj akciji "Kocka istine", ujedinjenoj demonstraciju za prava životinja, održanoj 4. septembra u Novom Sadu, čime je započeta jedana od brojnih uličnih polemika održanih tog dana o tretmanu životinja u industijama mesa, mleka i jaja. Nakon različitih argumenata obe strane, razgovor je finalizovan osmehom, a prolaznica se složila s činjenicom da je odnos prema životinjama u tim industrijama daleko od prirodnog i poželjnog, kao i način ishrane savremenog čoveka, te da to hitno treba menjati. 

Ova, ujedinjena akcija domaće grupe organizacije Anonymous for the Voiceless (AV), koja se u svetu do sada održavala pod imenom Unity Cube, po prvi put je upriličena kod nas 2019. godine u Knez Mihailovoj u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna. S obzirom na to da se novosadska održala u jeku pandemije, četrdesetak učesnika koji su se okupili kako bi skrenuli pažnju na užase fabričkog uzgoja životinja i javnost pozvali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih, čini se kao zavidan broj na skupu ovog tipa. Broj prolaznika, koji su zastajali da vide o čemu se radi, bio je daleko veći, što i jeste jedna od ideja Ujedinjenih Kocki, koje se organizuju s ciljem da se glas onih koji svoj glas nemaju čuje jače i dalje.

"Kocka istine" je miran javni nastup sličan umetničkom performansu. Odeveni u crne uniforme sa čuvenim maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, 16 aktivista je formiralo kocku svojim telima i držalo u rukama ekrane i transparente s natpisom "Istina" te, uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, prolaznicima predstavilo objektivan tretman životnja koje se koriste u razne svrhe i to putem dokumentarnih, mahom skrivenih snimaka iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje i lišavaju života. Osim prikazivanja autentičnih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja.

Videvši zapise, mnogi prolaznici su komentarisali, pitali aktiviste gde su snimci sačinjeni i ostajali u čudu saznavši da je isti tretman životinja svuda u svetu, pa i kod nas, a da je odnos između čoveka i životinja kakvog ima još ponegde na selu, zapravo retkost. Neki od njih su, sa druge strane, o tome više znali, mahom oni koji su se izjašnjavali kao vegetarjanci ili vegani, ljubitelji životinja i zaštitnici njihovih prava, a koji su to postali, kako su kazali, upravo pomoću filmova koje su svojevremeno gledali.

Ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na zločine u poljoprivrednoj industriji, pozivaju na osvešćenje svih, kako bismo mogli da napravimo promenu i aktivno učestvujemo u kreiranju humanijeg društva. Jer što je više osoba svesno mračne strane realnosti koja ih okružuje i u njoj aktivno (ne)učestvuje, to će se lakše menjati prakse poput industrijskog uzgoja u kojima pate kako ljudske tako i ne-ljudske životinje. S te strane posmatrano, moglo bi se reći da se AV bavi ne samo životinjskim već ujedno i ljudskim pravima.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita, i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom veb-sajtu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

Kako su izgledale prethodne "Kocke istine", održane u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, možete videti OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Životinje nisu po rođenju kućni ljubimci, laboratorijske, radne i druge životinje, već ih čovek uzgaja, razmnožava i prodaje u te svrhe; one su slobodna bića koja tek zarobljavanjem od strane čoveka postaju to imenovano.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga