JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

USKORO: Promocija knjige "Dar ethosa" u Beogradu

USKORO: Promocija knjige "Dar ethosa" u Beogradu

Kafe VeZa, 23.10.

Beogradska promocija moje knjige "Dar ethosa: Eseji o pravima životinja" održaće se u subotu, 23. oktobra od 17 sati u kafeu VeZa, Venizelosova 20, prvom vegan "low-waste" kafiću u Srbiji.

Na promociji će sa mnom o knjizi "Dar ethosa" razgovarati aktivistkinja Vege zajednice, Marina Janković, a posle razgovora moći ćete da kupite svoj primerak knjige po promotivnoj ceni.

Tema o kojoj će najviše biti reči, s obzirom na to da knjiga nosi podnaslov "Eseji o pravima životinja", biće naravno životinje i njihova prava.

Da li živimo u svetu koji ima potencijala da se promeni i počne više da poštuje sav oblik života na zemlji? Zašto su poštovanje prava životinja i promena ljudi ključni faktori za bolju budućnost planete i da li nizom malih promena možemo da promenimo svet?

Razgovaraćemo i o jogi i nenasilju kao filozofiji života, a imaćete prilike i da postavite pitanja.

Uz ovo, u kafiću VeZa očekuje vas poseban meni, a na njemu će se naći ukusni topli i hladni napici i kolači čijom kupovinom ćete donirati novac za Azil za konje Staro brdo, koji skupljaju novac za izgradnju kuće za konje!

Na promociji će se naći i materijal Vege zajednice čijom kupovinom pomažete rad Udruženja.

Vidimo se u subotu 23.10. u 17 časova u VeZi!

Više informacija možete pronaci na stranici kafea VeZa i veb-stajtu Vege zajednice.

Izvod iz recenzije ukratko opisuje knjigu "Dar ethosa" (Novosadski kulturno - obrazovni krug, 2020):

Knjiga se sastoji od deset eseja koji su izlagani na raznim manifestacijama koje se tiču dobrobiti životinja, zdrave ishrane i duhovnog razvoja čoveka. Svojom sadržinom upućuju na ove teme, dajući detaljan prikaz o tretmanu životinja u industrijama mleka, mesa i jaja, o štetnosti mesne ishrane na ljudski organizam i njegovim posledicama na ekosistem.

Ova zbirka eseja progovara o filozofskim pogledima na vegetarijanstvo kroz prizmu antičkih filozofa i filozofa današnjice, kao i o zapažanjima u vezi sa neetičkim odnosom čoveka prema životinjama, polazeći od kritike antropocentričnog pogleda na svet, kroz međuvrsnu diskriminaciju, specizam, i ostale kategorije. Sve ovo je fundamentalno u smislu etike nenasilja. Takođe piše i o duhovnim aspektima vegetarijanstva, koje je, može se primetiti, podrobno proučavala kroz bavljenje duhovnim pozivom i jogičkom praksom.

Još na početku knjige autorka govori o začecima veganstva koji datiraju od kad je sveta, upućujući na radove antičkih filozofa, zatim na religije koje su propagirale vegetarijanstvo: hinduizam, budizam, đainizam, što upućuje na to da vegetarijanstvo nije samo moralna, nego i spiritualna kategorija. Maja navodi da je osnovno načelo đainizma nenasilje, kao premisa duhovnog rasta i razvoja, gde navodi:

„Mir u svetu će zavladati tek kada u potpunosti bude prihvaćena etika nenasilja. Ne samo u teoriji, nego pre svega u praksi. Nenasilje (sanskr. ahimsa – nepovređivanje) je najdublje i najiskonskije ospoljenje ljubavi, te tako predstavlja samu esenciju života.“

  1. Nika Jasna Đukić
  2.  

  1. Tekst: Maja Vučković i Vege zajednica
  2. Foto: Miloš Rakić
  3. Slika na koricama: Lynda Bell
  4. Korice: Novosadski kulturno - obrazovni krug

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga