LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Voice of animals in defiance of winter

Voice of animals in defiance of winter

February "The Cube of Truth"

–  Zamislite kako je životinjama kada se prevoze po ovakvom vremenu na putu do klanice? Ako one mogu da prežive, znajući šta ih čeka, a da ih pri tom niko ni ne pogleda, možemo i mi izdržati nekoliko sati i bar toliko učiniti za njih – kazao je jedan od aktivista organizacije "Bezimeni za bezglasne" spremajući se za novu "Kocku istine". Ova višečasovna mirna akcija, koja se tradiconalno održava jedanput mesečno, ovog puta je upriličena 23. februara na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu, a sudeći po reakcijama prolaznika, većina sugrađana je sada već uveliko upoznata sa ciljem njenog organizovanja.

"Kocka istine" je javni nastup sličan umetničkom performansu koji okuplja borce za prava i oslobođenje životinja da bi putem snimaka prikazali realan tretman životinja u industrijama mesa, mleka i jaja, na farmama kože i krzna, u laboratorijama i svim drugim mestima na kojima se one eksploatišu. Oni na taj način pokušavaju da široj javnosti približe istinu, odosno da ukažu na sve ono što se dešava iza zatvorenih vrata, betonskih zidova i visokih ograda mnogobrojnih kompanija širom sveta.

Nakon što odgledaju prikazano, osobe koje su zainteresovane da saznaju nešto više o akciji prilaze aktivisti koji stoji izvan Kocke i sa njim dobrovoljno započinju razgovor te tako dobijaju odgovore na pitanja gde su nastali snimci, zašto je takav tretman prema životinjama i kako se on može promeniti, što spontano dovodi do preispitivanja njihovog odnosa prema drugima kao i proizvodima animalnog porekla koji su u široj upotrebi. Ukoliko neko pokaže dodatatnu motivacu za prelazak na stil života koji ne uključuje okrutnost prema životinjama, biva upućen u načine prelaska na veganstvo. Za to vreme, aktivisti koji direktno učestvuju u Kocki ostaju skriveni iza maski dobro poznatih Anonimusa, kako ne bi skrenuli pažnju sa onog na šta upućuju.

Od obeležavanja Međunarodnog dana Kocke, koji je upriličen 3. novembra 2018. godine u 500 gradova, "Kocka istine" je do kraja godine održana u preko 900 gradova širom sveta i to više od 10.000 puta, uključujući brojne "vanredne" formacije kao što je 24-časovna demonstracija u Berlinu. Ovaj uniformni performans na svim mestima izgleda isto jer sledi mnoštvo pravila organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) kojih se svi članovi pridržavaju. Aktivisti moraju da budu isključivo vegani koji imaju isti pogled na svet i iste ideje zbog kojih se okupljaju, a što treba da reprezentuju tokom samog performansa. S obzrom da se bore protiv specizma (diskriminacije na osnovu vrste) i da imaju oslobodilački tj. abolicionistički pristup pravima životinja, ne podržavaju ni druge oblike diskriminacije, kao ni zlostavljanje i uznemiravanje bilo koje vrste, pa oni koji zastupaju organizaciju treba da se ponašaju u skladu sa tim i da poštuju sve političke, rasne, verske, kulturne i druge grupe.  

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom portalu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

It would take more than ten million years of life on Earth to recover the same number of species that existed before the extinction caused by man.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.