LanguageSearchContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Moral Status of Animals in Hellenic Philosophy

Moral Status of Animals in Hellenic Philosophy

Lecture held at the Faculty of Philosophy in Belgrade

Centar za bioetičke studije u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao je ciklus predavanja pod nazivom Moralna i zakonska prava životinja u okviru kojeg sam 30. januara 2018. godine u prostorijama Srpskog filozofskog društva (FDS) na Filozofskom fakultetu u Beogradu održala predavanje pod nazivom Moralni status ne-ljudskih životinja u helenskoj filozofiji.

Izlaganje predstavlja kraću verziju rada na istu temu koji će uskoro biti objavljen u zborniku radova beogradskog Filozofskog fakuteta.

U nastavku možete pročitati sažetak rada i pogledati snimak predavanja.

"Promišljanja o pitanjima života i smrti, životne sredine, te odnosa prema životinjama, oduvek su duboko uznemiravala mislioce i to gotovo podjednako u starom veku koliko i danas, a odgovori na ta pitanja još uvek nisu eksplicitni, naročito kada se radi o njihovim etičkim implikacijama. To se takođe odnosi i na helenske filozofe, koji su anticipirali mnoge ideje i argumente savremenih rasprava o moralnom statusu životinja i životinjskim pravima, postavljajući fundamentalna teorijska pitanja i istražujući noseće filozofske pojmove i kategorije uobličene kasnijim bioetičkim diskursom. Stoga je zadatak ovog rada da na temelju moralnog odnosa prema ne-ljudskim životinjama, koji je bio prisutan u filozofiji od samog njenog početka, pokuša da ukaže na ideje animalizma zastupljene u ranoj antičkoj filozofiji. U tom smislu će prvi deo izlaganja biti posvećen prikazu osnovnih kategorija helenske etike koje predstavljaju podstoj ovoj teoriji, dok će se u drugom delu staviti naglasak na one njene elemente učenja o moralu koji omogućavaju razumevanje uticaja helenske filozofske baštine na razvoj potonje filozofije i teorijskih matrica zapadne civilizacije, posebno bioetike, odnosno onog dela ove discipline koji se tiče pitanja životinjskih prava."

U okviru ciklusa Moralna i zakonska prava životinja tokom 2017. godine održan je niz izlaganja na značajne i raznovrsne bietičke teme, među kojima su "Gradivni blokovi morala: altruizam, empatija i saradnja" koje je upriličio naučni saradnik ovog fakulteta dr Igor Živanović, potom ''Moralna relevantnost ne-ljudskih životinja i dužnosti koje iz nje slede'' koje je izložila Vlasta Sikimić, studentkinja doktorskih studije filozofije, kao i tribina na temu "(Zlo)upotreba životinja u industriji zabave" na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks", dok je moderatorka ove diskusije bila Milica Milašinović, saradnica Centra za bioetičke studije.

U 2018. godini takođe je održano predavanje "Oslobođenje životinja" Roberta Međugorca, studenta doktorskih studija filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poznatog po TV emisiji "Oslobođenje  životinja – abolicionizam,  veganstvo,  antispecizam", nakon kojeg je dr Sonja Žakula, naučna saradnica Etnografskog instituta SANU upriličila izlaganje pod nazivom "Rađanje zoološkog vrta"', a poslednje u nizu pod nazivom "Eksperimenti sa životinjama i malom decom: kako izgleda mišljenje u odsustvu jezika'' imala je ​Sanja Srećković​​, saradnica na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, ​15​. maja ove godine. U planu je održavanje još nekoliko izlaganja na značajne i raznovrsne bioetičke teme, kao i okrugli sto na kojem će se raspravljati o veganskom roditeljstvu. Svaki od ovih događaja održaće se poslednjeg utorka u mesecu u prostorijama FDS-a.

Dosadašnja predavanja možete poslušati OVDE.

Najave pojedinačnih predavanja možete pratiti na internet stranici Filozofskog fakulteta u Beogradu, OVDE.

Centar za bioetičke studije je globalna naučna institucija koja ima sedište u Beogradu i koja okuplja najpoznatije bioetičare sveta. Cilj Centra je podsticanje debate o pitanjima kojima se bavi bioetika. CBS ne promoviše specifičnu filozofiju ili pristup, mada se od članova Centra očekuje da u skladu sa svojim potrebama slobodno iznose svoje individualne stavove. Centar je idejno inkluzivan, a kao takav podsticaće debate o različitim pristupima bioetici, težeći da nalazi rešenja za neslaganja, ali i identifikujući ključne sfere konsenzusa.

Više o Centru za bioetičke studije možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Video: Centar za bioetičke studije
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Clear expression is the first step towards the proper communication and desirable action that comes from. If the language is blurred and unsuitable, the actions will be the same.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

vidza zoga