LanguageSearchContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

New Year's CUBE OF TRUTH

New Year's CUBE OF TRUTH

900 Cities Anonymously for the Voiceless

U subotu, 29. decembra 2018. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) održana je novogodišnja "Kocka istine". Ova trosatna mirna akcija koja se sada već tradiconalno održava jedanput mesečno u Novom Sadu, ovog puta je obuhvatala dva performansa, oba u centru grada – jedan u podzemom prolazu (između Glavne pošte, Bazara i Pupinove palate) i drugi na početku Zmaj Jovine ulice.

Odeveni u crno sa čuvenim maskama Anonimusa kako ne bi skrenuli pažnju na sebe već na ono na šta upućuju, formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama tablete i transparente s natpisom "Istina", aktivisti su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju. Ovog puta, akcija je bila praćena i muzikom svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, kao što su Mobi (Moby), Jonsi (Jónsi), Tom Jork (Thom Yorke), Morisej (Morrissey), Edi Veder (Eddie Vedder) i drugi.

Osim novosadskih boraca za prava i oslobođenje životinja, učestvovali su i aktivisti iz drugih gradova Srbije (nekoliko njih iz Subotice), pa se pretpostavlja da će naredne Kocke istine osim u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu biti održavane i u drugim krajevima naše zemlje. Za samo godinu dana broj Kocki koji se održava u Srbiji je skoro udvostručen, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju. Ova poznata akcija je i na globalnom nivou dobila neočekivane razmere. Od obeležavanja Međunarodnog dana Kocke, koji je upriličen 3. novembra 2018. godine u 500 gradova i 66 država, Kocka je do sada održana više od 10 hiljada puta, u 900 gradova i 80 država širom sveta.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Pitajući "Šta vi mislite o načinu na koji se postupa sa ovim životinjama?", "Kako se osećate sada kada ste videli ove snimke?" i "Ko je, po vašem mišljenju, odgovoran za to?" navodili su prolaznike na preispitivanje odnosa prema životinjama te proizvodima životinjskog porekla koje koriste i ujedno ih upućivali u načine prelaska na veganski stil života koji ne uključuje okrutnost prema drugima (informacije o tome možete dobiti putem Fejsbuk grupe "Challenge 22").

Skup je, kao i u prethodnim akcijama ovog tipa, izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Do danas je u performansima "Kocka istine" u svetu učestvovalo nebrojeno osoba, a više od 350 hiljada njih se izjasnilo o prelasku na veganstvo.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom portalu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto i video: Anonymous for the Voiceless

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

It would take more than ten million years of life on Earth to recover the same number of species that existed before the extinction caused by man.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.