LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

New Year's CUBE OF TRUTH

New Year's CUBE OF TRUTH

900 Cities Anonymously for the Voiceless

U subotu, 29. decembra 2018. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) održana je novogodišnja "Kocka istine". Ova trosatna mirna akcija koja se sada već tradiconalno održava jedanput mesečno u Novom Sadu, ovog puta je obuhvatala dva performansa, oba u centru grada – jedan u podzemom prolazu (između Glavne pošte, Bazara i Pupinove palate) i drugi na početku Zmaj Jovine ulice.

Odeveni u crno sa čuvenim maskama Anonimusa kako ne bi skrenuli pažnju na sebe već na ono na šta upućuju, formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama tablete i transparente s natpisom "Istina", aktivisti su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju. Ovog puta, akcija je bila praćena i muzikom svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, kao što su Mobi (Moby), Jonsi (Jónsi), Tom Jork (Thom Yorke), Morisej (Morrissey), Edi Veder (Eddie Vedder) i drugi.

Osim novosadskih boraca za prava i oslobođenje životinja, učestvovali su i aktivisti iz drugih gradova Srbije (nekoliko njih iz Subotice), pa se pretpostavlja da će naredne Kocke istine osim u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu biti održavane i u drugim krajevima naše zemlje. Za samo godinu dana broj Kocki koji se održava u Srbiji je skoro udvostručen, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju. Ova poznata akcija je i na globalnom nivou dobila neočekivane razmere. Od obeležavanja Međunarodnog dana Kocke, koji je upriličen 3. novembra 2018. godine u 500 gradova i 66 država, Kocka je do sada održana više od 10 hiljada puta, u 900 gradova i 80 država širom sveta.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Pitajući "Šta vi mislite o načinu na koji se postupa sa ovim životinjama?", "Kako se osećate sada kada ste videli ove snimke?" i "Ko je, po vašem mišljenju, odgovoran za to?" navodili su prolaznike na preispitivanje odnosa prema životinjama te proizvodima životinjskog porekla koje koriste i ujedno ih upućivali u načine prelaska na veganski stil života koji ne uključuje okrutnost prema drugima (informacije o tome možete dobiti putem Fejsbuk grupe "Challenge 22").

Skup je, kao i u prethodnim akcijama ovog tipa, izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Do danas je u performansima "Kocka istine" u svetu učestvovalo nebrojeno osoba, a više od 350 hiljada njih se izjasnilo o prelasku na veganstvo.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom portalu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto i video: Anonymous for the Voiceless

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Animal rights activists are actually abolitionists. They do not require larger and more spacious cages, but empty cages.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.