LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

First Animal Protection Congress in Serbia

First Animal Protection Congress in Serbia

The Cubes Matched on 16th September

Pod sloganom "Da složimo kockice", 16. septembra 2017. godine u beogradskom hotelu "Radisson Blu" održan je prvi Kongres o zaštiti životinja u Srbiji. Organizator je bilo udruženje specijalizovano za spasavanje životinja Animal Rescue Serbia (ARS).

Cilj kongresa bio je povezivanje relevantnih institucija, registrovanih udruženja, organizacija  i pojedinaca koji se bave zaštitom i pravima životinja, te razvoj strategije o pravcima delovanja i saradnje, zatim podizanje svesti o ovim temama, kao i edukacija i informisanje.

Sam logotip događaja predstavlja nekoliko odvojenih, nesložnih kockica, koje povezuje krug u kome je otisnuta šapa, čime su organizatori želeli da oslikaju suštinu samog događaja – da povežu veliki broj udruženja, institucija i pojedinaca koji pomažu životinjama na različite načine.

Nakon zvaničnog otvaranja koje je upriličio Miroslav Savić iz udruženja ARS, prisutni su mogli  da čuju zanimljivo izlaganje Jovanke Petrović o stanju u našoj zemlji po pitanju zaštite životinja u odnosu na Ameriku, nazvano "Edukacija na dugom štapu", a potom da saznaju nešto više o uticaju medija na zaštitu životinja od Katarine Lazarević, o aktivnostima Zavoda za zaštitu prirode Srbije na zaštiti biodiverziteta, kao i o načinima zaštite slepih miševa koji su kod nas ugrožena i strogo zaštićena vrsta, i to od predstavnika Centra za popularizaciju, zbrinajvanje i rehabilitaciju slepih miševa u Srbiji, jedinih u zemlji koji se bave zaštitom ove vrste životinja, nažalost ne mnogo omiljene u narodu. Počasni učesnici ovog skupa bili su paralizovani pas Boni, koji reži kada ga ne maze, i slepi miš povređenog krila Đura, koji će se nakon oporavka vratiti u prirodu.

U drugom delu programa članovi različitih organizacija za zaštitu životinja imali su priliku da prisutne upoznaju sa svojim radom i glavnim problemima sa kojima se sreću na terenu, a zatim da čuju izlaganje "Prava životinja kao moralni zahtev" Maje Vučković, koja je dala prikaz stavova brojnih filozofa i aktivista za oslobođenje životinja o statusu ne-ljudskih životinja, te predstavljanje rada "Nasilje prema članovima porodice i zlostavljanje kućnih ljubimaca" prof. dr Milice Bošković sa Fakulteta za bezednost, koja je rano spoznala da nasilju u porodici najčešće prethodi zlostavljanje životinja.

Nakon ručka koji je obuhvatao veg(etarij)anski meni, što pokazuje stepen osvešćenosti organizatora i direktno sprovođenje ideja za koje se zalažu na svakom polju delovanja, moglo se čuti predavanje prof. dr Marijane Vučinić sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu "Zašto je važna zaštita životinja?". Ona je, podsetivši na različita područja aktuelne eksploatacije životinja, propitala mehanizme delovanja pojedinaca i organizacija koji rade na zaštititi životinja, naučno obrazloživši razloge zbog kojih se to čini. O spasavanju životinja u mirnodopskim i vanrednim situacijama čulo se od predstavnika azila za konje "Staro brdo", a o zaštiti životinja u seoskim područjima od Milice Pinter iz udruženja za zaštitu životinja i prirode "Lesi - Bač", koja je predočila probleme sa kojima se susrećemo štiteći životinje u ruralnim delovima Srbije.

Centralni deo kongresa činilo je direktno uključenje Amerikanke Dženi Braun (Jenny Brown), vlasnice azila za farmske životinje Woodstock Farm Sanctuary, pobornice veganske ishrane i aktivistkinje za prava životinja, koja je rado prihvatila poziv da govori o svojim saznanjima i iskustvima iz ove oblasti, čime je učinila ovaj kongres internacionalnim. Ona je svoje sažeto i detaljno izlaganje pod nazivom "Saosećanje prema domaćim životinjama" potkrepila snimcima tretmana životinja u industrijama za njihov uzgoj, ostavljajući prisutne bez daha, ali ih i nasmejala fotografijama domaćih životinja koje su imale sreće da prežive ta mesta i nađu se u Dženinom utočištu. Koliko je taj deo Kongresa bio zanimljiv pokazuje mnoštvo pitanja koja su joj bila upućena – od načina samoorganizovanja i promocije prava životinja, pa do načina za sprovođenje takve vrste aktivizma u Srbiji i regionu.          

U poslednjem delu programa, zaštitari životinja mogli su da čuju medicinsku (ne)opravdanost sterilizacije i kastracije životinja pod nazivom "Ovariohisterektomija /ovariektomija kod kuja i mačaka" o kojoj je promišljao dr Vladimir Magaš, docent Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Begradu, koji se osim bavljenja naučnim radom u oblasti porodiljstva i steriliteta, bavi i patologijom genitalnih organa kod životinja. Ne dajući krajnje odgovore na pitanja u vezi sa ovim zahvatima, koja su neprestani uzrok napetosti između boraca za dobrobit i prava životinja, zaključio je da je svaka situacija jedinstvena, kao što je i sama jedinka, te da iz tog ugla treba i pristupati ovakvoj vrsti tretmana.

O nastanku i ulozi udruženja specijalizovanog za spasavanje životinja, kroz retrospektivu nastanka i rada ARS-a, moglo se čuti od osnivača ovog udruženja, Aleksandra Gavrića koji je podsetio na brojne stradale životinje tokom poplava u Obrenovcu, kada se javila potreba za ovakvim tipom udruživanja. Nakon toga je upriličena diskusija, čiju je zanimljivost predstavljala molba predstavnika Grmečke koride iz Republike Srpske da organizatori i učesnici Kongresa podrže tradicionalne borbe bikova, nakon čega su usledile oštre kritike prisutnih, budući da ovakav vid iskorišćavanja životinja zabranjuje ne samo moralni zakon već i Zakon o dobrobiti životinja Srbije.

Kongres je svečano zatvoren podelom sertifikata učesnicima i pozivom na sledeći kongres o zaštiti životinja naredne godine koji će, kako se nadamo, okupiti još veći broj boraca za prava i zaštitu životinja.

Radovi sa Kongesa štampani su u vidu zbornika koji je publikovao organizator, Animal Rescue Serbia, i to zahvaljujući donaciji štamparije "Simbol Print doo".

Moj rad, čiju sam kraću verziju predstavila na ovom kongresu, u celosti možete pročitati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto i video: Animal Rescue Serbia
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

It would take more than ten million years of life on Earth to recover the same number of species that existed before the extinction caused by man.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga