LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Celebrated Eight International Day of Yoga

Celebrated Eight International Day of Yoga

18h June, Kalemegdan Fortress

- Joga je zlatni ključ koji otvara vrata smirenosti, uživanja i sreće - kazao je ambasador Indije u Srbiji gospodin Sandživ Kohli na centralnoj proslavi povodom obeležavanja osmog Međunarodnog dana joge (IDY), koja je održana na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu, u subotu 18. juna 2022. godine.

On je pozvao sve zainteresovane da se pridruže času joge na 17 lokacija u 16 gradova širom Srbije, u kojima se ove godine obeležava IDY, uz poruku "da jedni drugima daju snagu", i podsetio da je joga indijska tradicija nastala pre pet hiljada godina, veoma važna za dušu i telo čoveka, uz pomoć koje treba da nađemo balans.

Grupni čas u kojem je učestvovalo više od 400 instruktora joge i drugih joga entuzijasta, održan je u skladu s Jedinstvenim joga protokolom, na osnovu kojeg je svaki javni čas održan tim povodom bio identičan. Vežbanje asana vodila je, kao i prethodnih godina, Ivana Lončar, instruktorka Vidya Yoga škole, a među praktikantima su bili i visoki državni zvaničnici.

Ove godine su u proslavi učestvovale i fondacije Mohanđi i IŠA, čiji su predstavnici bili zaduženi za vođenu pranajamu (Devi Mohan) i meditaciju. Joga Nidra, tradicionalnu vežba za dubinsko opuštanje, praktikovala se uz verbalne instrukcije Maše Kakariđi i gong zvučnu kupku koju je upriličila Anika Petrović.

- Život je samo iskustvo. Ako želimo da imamo iskustvo, moramo da imamo balans. Joga je balans društvu da nikada ne vodi rat, nikada ne podržava krv - rekao je guru Mohađi iz istoimene fondacije i podsetio na to da nam joga pomaže da se snađemo u svim situacijama u životu i da je ona mnogo više od lekcije, budući da poboljšava kvalitet života.

Kao i do sada, Ambasada je posetiocima manifestacije poklonila majice s logom Međunarodnog dana joge, koje su bile uniforme učesnika, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila vegansku zakusku. U pitanju su bili sokovi i voće sa padina Fruške gore proizvođača Agrounija iz Krčedina, koja je bila generalni sponzor događaja, zajedno s Coca Cola Hellenic i kompanijom Bechtel. Zanimljivo je da ova kompanija izvozi jabuke u Indiju pa nije neobično što se pridružila obeležavanju IDY i aktivnostima Ambasade.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica, čak 175, među kojima je i Srbija. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom organizuju besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu

 

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

I believe that the exploitation of animals will disappear in the future and that our descendants will wonder why their ancestors did not understand the simple fact that animals are free beings, not property.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga