LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

SOON: Promotion of the book "The Gift of Ethos" in Belgrade

SOON: Promotion of the book "The Gift of Ethos" in Belgrade

Caffe VeZa, 23. October

Beogradska promocija moje knjige "Dar ethosa: Eseji o pravima životinja" održaće se u subotu, 23. oktobra od 17 sati u kafeu VeZa, Venizelosova 20, prvom vegan "low-waste" kafiću u Srbiji.

Na promociji će sa mnom o knjizi "Dar ethosa" razgovarati aktivistkinja Vege zajednice, Marina Janković, a posle razgovora moći ćete da kupite svoj primerak knjige po promotivnoj ceni.

Tema o kojoj će najviše biti reči, s obzirom na to da knjiga nosi podnaslov "Eseji o pravima životinja", biće naravno životinje i njihova prava.

Da li živimo u svetu koji ima potencijala da se promeni i počne više da poštuje sav oblik života na zemlji? Zašto su poštovanje prava životinja i promena ljudi ključni faktori za bolju budućnost planete i da li nizom malih promena možemo da promenimo svet?

Razgovaraćemo i o jogi i nenasilju kao filozofiji života, a imaćete prilike i da postavite pitanja.

Uz ovo, u kafiću VeZa očekuje vas poseban meni, a na njemu će se naći ukusni topli i hladni napici i kolači čijom kupovinom ćete donirati novac za Azil za konje Staro brdo, koji skupljaju novac za izgradnju kuće za konje!

Na promociji će se naći i materijal Vege zajednice čijom kupovinom pomažete rad Udruženja.

Vidimo se u subotu 23.10. u 17 časova u VeZi!

Više informacija možete pronaci na stranici kafea VeZa i veb-stajtu Vege zajednice.

Izvod iz recenzije ukratko opisuje knjigu "Dar ethosa" (Novosadski kulturno - obrazovni krug, 2020):

Knjiga se sastoji od deset eseja koji su izlagani na raznim manifestacijama koje se tiču dobrobiti životinja, zdrave ishrane i duhovnog razvoja čoveka. Svojom sadržinom upućuju na ove teme, dajući detaljan prikaz o tretmanu životinja u industrijama mleka, mesa i jaja, o štetnosti mesne ishrane na ljudski organizam i njegovim posledicama na ekosistem.

Ova zbirka eseja progovara o filozofskim pogledima na vegetarijanstvo kroz prizmu antičkih filozofa i filozofa današnjice, kao i o zapažanjima u vezi sa neetičkim odnosom čoveka prema životinjama, polazeći od kritike antropocentričnog pogleda na svet, kroz međuvrsnu diskriminaciju, specizam, i ostale kategorije. Sve ovo je fundamentalno u smislu etike nenasilja. Takođe piše i o duhovnim aspektima vegetarijanstva, koje je, može se primetiti, podrobno proučavala kroz bavljenje duhovnim pozivom i jogičkom praksom.

Još na početku knjige autorka govori o začecima veganstva koji datiraju od kad je sveta, upućujući na radove antičkih filozofa, zatim na religije koje su propagirale vegetarijanstvo: hinduizam, budizam, đainizam, što upućuje na to da vegetarijanstvo nije samo moralna, nego i spiritualna kategorija. Maja navodi da je osnovno načelo đainizma nenasilje, kao premisa duhovnog rasta i razvoja, gde navodi:

„Mir u svetu će zavladati tek kada u potpunosti bude prihvaćena etika nenasilja. Ne samo u teoriji, nego pre svega u praksi. Nenasilje (sanskr. ahimsa – nepovređivanje) je najdublje i najiskonskije ospoljenje ljubavi, te tako predstavlja samu esenciju života.“

  1. Nika Jasna Đukić
  2.  

  1. Tekst: Maja Vučković i Vege zajednica
  2. Foto: Miloš Rakić
  3. Slika na koricama: Lynda Bell
  4. Korice: Novosadski kulturno - obrazovni krug

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

It would take more than ten million years of life on Earth to recover the same number of species that existed before the extinction caused by man.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga