LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Celebrated Sixth International Day of Yoga

Celebrated Sixth International Day of Yoga

27th June 2020, Belgrade

Ambasada Indije u Beogradu u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija obeležila je šesti Međunarodni dan joge (IDY) na platou ispred ispred glavnog ulaza Skupštine grada Begrada, u subotu 27. juna 2020. godine.

Oko 200 joga entuzijasta okupilo se ispred palate Kraljevine Srbije iz 19. veka i vežbalo u skladu s Jedinstvenim joga protokolom na osnovu kojeg je svaki javni čas koji je održan širom sveta tim povodom bio identičan. Čas je vodila instruktorka Vidya Yoga škole Ivana Lončar uz striktno poštovanje mere fizičkog distanciranja, a među učesnicima su bili, osim instruktora joge i drugih joga praktičara, visoki državni zvaničnici.

Nakon dobrodošlice koju je uputio ambasador Indije u Srbiji gospodin Subrat Batačardži, skupu se obratila dr Gordana Marković Petrović, specijalista socijalne medicine i lekar Mahariši ajurvede, koja je tom prilikom održala kratko predavanje o zdravstvenim dobrobitima primene ajurvede i joge. Ambasador Indije tom prilikom je naveo da, u kontekstu pandemije izazvane koronavirusom, "joga može pomoći da ostanemo zdravi, smireni i povezani, a da pri tom držimo fizičku distancu", nakon čega se pridružio grupnom vežbanju joge.

Kao i do sada, Ambasada je učesnicma manifestacije poklonila majice s logom IDY, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila vegansku zakusku.

Ambasada Indije u Beogradu organizovala je zajedničku proslavu Međunarodnog dana joge širom Srbije u koordinaciji sa lokalnim vlastima, joga centrima i domaćim ekspertima za jogu, kao i svim ostalim relevantnim učesnicima. Osim u prestonici, Međunarodni dan joge Srbija je proslavila u 17 različitih gradova uz učešće oko 800 praktikanata joge u sedmici između 21. i 28. juna.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom su organizovali besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Prošle godine, indijski premijer Narendra Modi je sa još 40.000 poklonika ove drevne veštine održao javni čas joge u indijskom gradu Ranči. Zbog aktuelne pandemije, ove godine vežbanje joge u Indiji bilo je onlajn, tako da po prvi put otkako se Međunardoni dan joge proslavlja tamo nije bilo javnih grupnih časova. Premijer Modi je u obraćanju javnosti kazao da joga jača imunitet i da puno "koronavirusnih pacijenata širom sveta ima koristi od joge".

- To nam daje samopoudanje da se borimo tokom teških vremena i da izađemo pobednički. Joga nam daje fizičku snagu i duševni mir - zaključio je on.    

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Peace in the world will prevail when the ethics of nonviolence are fully accepted. Not in the theory, but in practice.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga