LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Expand the Comfort Zone in Order to Change Reality

Expand the Comfort Zone in Order to Change Reality

Ashtanga Yoga Seminar with Laruga Glaser

U organizaciji Ašatanga joga škole Beograd, koju vodi Ranko Stojiljković (Vairagya), vodeći učitelj ovog stila joge u Srbiji, od 10. do 12. maja u Aštanga joga šali održan je seminar joge u tradiciji Patabi Džojsa popularne američke instruktorke Laruge Glejzer kojoj je tom prilikom asistirao švedski jogi David Fredrikson.

Ovaj intenzivni trodnevni seminar, obuhvatio je vođene časove prve serije Aštanga joge, Majsor časove i dve sadržajne radionice: Vinjasa radionicu i radionicu položaja joge izvijanja unazad, takozvani bekbending. Iako je sličan seminar održavan i prethodnih godinara na istom mestu, interesantno je da nijedan segment nije ponavljan a da je, sa druge strane, uprkos inventivnosti, ostao dosledan stilu Laruginog podučavanja. 

Za one koji nisu upoznati sa ovakvim tipom vežbanja, za Majsor čas se može reći da je izvorni odnosno najtradicionalniji način vežbanja Aštanga joge koji je svoj naziv dobio po gradu u Indiji u kojem je nastao i gde se i danas nalazi njegovo sedište. Majsor časovi nisu vođeni od strane instruktora već se na njima vežba samostalno, u skladu sa svojim mućnostima i prethodno savladanim serijama položaja koje su strogo zadate. Instruktor je zapravo asistent koji pomaže vežbačima u postizanju novih asana, namešta ih u položaj i koriguje. Laruga se u ovoj ulozi pokazala kao izvrsna učiteljica, spremna da se sa puno razumevanja, ozbiljnosti ali i duhovitosti posveti svakom vežbaču.

Za razliku od Majsor časova, radionice su manje rigirne i na njima se vežba ciljano. Svaki pokret je detaljno obrazložen, kao i način njegovog savladavanja. Vinjasa radionica ove godine je bila atraktivna jer je bila fokusirana isključivo na aštangovske skokove napred-nazad, koji su inače veoma zatevni i većini vežbača godinama nedostižni. Uz precizno poravnanje tela, disanje, bande i drišti, pokazalo se da nema nesavladivih položaja, pa ne čudi što se Larugin stil karakteriše kao "savladavanje nemogućeg".

Posebno zanimljiva radionica bila je poslednjeg dana seminara, radionica položaja joge izvijanja unazad (bekbending), onih koji podrazumevaju intenzivno izvijanje grudnog dela kičme unazad. Jogički spisi umnogome govore o tome da ulazak u određenu asanu nije samo izazov za naše fizičko telo već i za naše mentalno i emotivno stanje, a da se putem fleksibilnost tela dolazi do fleksibilnosti duha i kultivisanja misli. Na taj, suptilan aspekt vežbanja joge napravljen je poseban osvrt tokom ove radionice, kako teorijski tako i praktičan. Putem položaja Urdhva Dhanurasana, poznatijeg pod imenom "Most" ,koji je jedan od najpoznatijih bekbending položaja, zbog izvijanja pluća dolazi do otežanog protoka vazduha, što kod vežbača proizvodi strah, a kod početnika i paniku. Međutim, ukoliko se nastavi vežbanje s puno pažnje i strpljenja, osim fizičkog otvaranja u grudnom košu i benefita po telo, pre svega kičmu, osoba počinje da se otvara i emotivno – oslobađa se strahova, potisnutih osećaja i tuge te postaje pozitivnija i otvorenija za svet koji je okružuje. Stoga svesno dovođenje u jogički položaj koji izmešta iz sopstvene zone komfora dovodi do toga da se postepeno oslobađamo nelagodnosti i vežbamo kako da budemo dobro u bilo kojoj situaciji. Na taj način, kontinuiranim radom i doslednošću možemo da menjamo stvarnost i pronalazimo nova i kreativna rešenja svakodnevnih životnih zadataka.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ashtanga Yoga Belgrade
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

The struggle for animal rights is at the same time a struggle for human rights, and veganism contributes not only to our personal but also to public health and wellbeing.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga