LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Celebrated Sevent International Day of Yoga

Celebrated Sevent International Day of Yoga

19th June, Kalemegdan Fortress

– Ovo mesto nas podseća na potrebu da pronađemo balans, da pronadjemo sebe, društvo, ljude i prirodu – kazao je ambasador Indije u Srbiji gospodin Subrat Batačardži na centralnoj proslavi povodom obeležavanja sedmog Međunarodnog dana joge (IDY), koja je održana na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu, u subotu 19. juna 2021. godine.

Nekoliko stotina joga entuzijasta okupilo se ispred mesta koje je, prema njegovim rečima, "spojilo dve civilizacije, dva kraljevstava, dva carstva" i vežbalo u skladu s Jedinstvenim joga protokolom na osnovu kojeg je svaki javni čas koji je održan širom sveta tim povodom bio identičan. Vežbanje je vodila Ivana Lončar, instruktorka Vidya Yoga škole Dragana Lončara, a među učesnicima su bili, osim instruktora joge i drugih joga praktičara, visoki državni zvaničnici.

Kao i do sada, Ambasada je posetiocima manifestacije poklonila majice s logom Međunarodnog dana joge, koje su bile uniforme učesnika, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila vegansku zakusku. Ovog puta, u pitanju su bili sokovi i voće sa padina Fruške gore proizvođača "Agrounija" iz Krčedina, koja je bila generalni sponzor događaja. Zanimljivo je da ova kompanija izvozi jabuke u Indiju pa nije neobično što se pridružila obeležavanju IDY i aktivnostima Ambasade.

Nakon dobrodošlice koju je uputio ambasador Indije, skupu se obratila dr Gordana Marković Petrović, specijalista socijalne medicine i lekar Mahariši ajurvede, koja je tom prilikom održala kratko predavanje o zdravstvenim dobrobitima primene ajurvede i joge te načinima lakog povezivanja s prirodom. Ajurveda i joga se smatraju "sestrama" vedske nauke pa je, u skladu s tim, državna ustanova koja licencira instruktore joge i koja organizuje IDY, Ministrastvo za jogu i ajurvedu Indije (AYUSH).  

 – Ponosna sam što su ajurveda i joga priznate u našoj državi i legalno se primenjuju. To nemaju sve države u okruženju. Nema boljeg načina da unapredimo svoje zdravlje jer nam ajurveda omogućava da se upoznamo sa sobom – rekla je ona i napomenula da te drevne metode isceljenja ljudima omogućavaju da, uz individualni pristup, na prirodan i jednostavan način teže savršenom zdravlju.

Ova poznata i priznata doktorka alternativne medicine, podjednako kao i zapadne, skrenula je pažnju na to da srpsko zakonodavstvo jogu i ajurvedu prepoznaje kao metode za očuvanje i poboljšanje zdravlja, koje se koriste širom sveta kao discipline komplementarne savremenoj medicini. Svetska zdravstvena organizacija zvanično ih je priznala i preporučila 1978. godine, a Srbija legalizovala 2007. godine kao metod dijagnostike i lečenja tradicionalne medicine.

– U poslednjih godinu i po dana smo videli da nije dovoljno da se borimo protiv bolesti, sama borba protiv bolesti nema nikakvog smisla. Ima smisla da podržimo svoj imuni sistem i ceo svoj organizam, da bismo ostali imuni na sve štetne agense sa kojima se suočavamo tokom dana i upravo su joga i ajurveda najbolji način da to i postignemo – zaključila je dr Marković Petrović.

Ambasada Indije je organizovala zajedničku proslavu Međunarodnog dana joge širom Srbije, u koordinaciji sa Vladom Srbije i lokalnim vlastima, joga centrima i domaćim ekspertima za jogu, kao i svim ostalim relevantnim učesnicima. Osim u prestonici, ovogodišnji IDY Srbija je proslavila u 18 gradova i na 23 lokacije uz učešće oko nekoliko hiljada praktikanata joge.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica, čak 175, među kojima je i Srbija. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom organizuju besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu i Art Utopia Studio

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Non-violence (ahimsa) is the first step and the base of yoga, a part of the so-called yamas, universal moral principles.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga