LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Pet cemetery

Pet cemetery

Pitanje odlaganja posmrtnih ostataka kućnih ljubimaca nije direktno povezano sa pravima i zaštitom životinja, ali svako ko je jednom imao takozvanog kućnog ljubimca sigurno je poželeo da svog  četvoronožnog člana porodice sahrani ili kremira kao ravnopravnog. S te strane posmatrano, životinje imaju ista prava kao i ljudi i upravo zato im je potrebno pružiti i dostojanstveno poslednje počivalište.

Svima onima koji žele da na takav način isprate svoje kućne ljubimce treba to omogućiti, jednako kao što im treba dati pravo da to učine i sa ljudskim članovima svoje porodice. Takvo ophođenje prema uginulim životinjama zapravo bi bilo poželjno jer bi sa jedne strane javnost bila upoznata sa onim šta se dešava sa telima uginulih životinja, što zasad nije slučaj, dok bi se sa druge strane na taj način sprečilo zagađenje, s obzirom da bacanje životinjskih leševa na (stočne) deponije i u kontejnere predstavlja potencijalne ekološke bombe, ali i izvor infektivnih zaraza.

Podizanje svesti društva o pravima životinja na viši nivo, umesto stvaranja tabua, rešiće, između ostalog, i problem nepostojanja groblja za kućne ljubimce. Jer dokle god je čovek surov prema živim životinjama imaće manjak ili čak potpuno odsustvo svesti o postupanju prema njihovim posmrtnim ostacima. Dok se to pitanje ne reši na pravi način, onako kako je rešeno u zemljama koje imaju valjan model postupanja prema uginulim kućnim ljubimcima, do tada ćemo biti svedoci nehumanog odnosa prema životinjama.

Autor: Maja Vučković

* Tekst je nastao za potrebe dnevnih informativnih novina „Dnevnik“ povodom objavljivanja teksta o nepostojanju gradskog groblja za kućne ljubimce.

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

By choosing what we eat, what we are wearing, and what consumer products we buy, we show how we are truly compassionate and conscious.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga