LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Animals at home

Animals at home

Kućnim životinjama možemo nazvati životinje koje žive s nama, koje su uz nas, koje s nama dele naš životni prostor, hranu, našu sreću i našu tugu. To su životinje koje smo u jednom trenutku, promišljeno ili potaknuti impulsom, uzeli sebi i na taj način odabrali ih za naše prijatelje, saputnike, članove porodice. To su životinje koje ulepšavaju dane unoseći u njih opuštenost, radost i veselje nesebičnom odanošću, privrženošću, vernošću, bezrezervnom ljubavlju. No, one nisu tu kako bi nam služile, bile ukras ili igračka. One postoje zbog svog vlastitog razloga, a mi imamo odgovornost da se o njima brinemo uvažavajući njihove potrebe. Selidba, godišnji odmor, dolazak novog člana porodice ili bilo koji drugi razlog nisu opravdanje za zanemarivanje, zlostavljanje, napuštanje ili ubijanje!

Ono bi trebalo da obezbedite pre nego što dovedete životinju u svoj dom jeste:

  1. - prostor za život,
  2. - određeno vreme
  3. - finansijska sredstava
  4. - odgovarajuću zdravstvena zaštita i kastracija
  5. - dovoljno interesa da o njoj brinete i poklonite joj dugogodišnju predanost
  6.  

Ovo su preduslovi koje bi svaka životinja morala da ima za normalan i pristojan život. Ukoliko ne zadovoljavate neke od ovih uslova, nemojte nabavljati životinju. Upamtite, sebe ćete poštedeti nepotrebne glavobolje, a i spasićete nečiji život. A ukoliko ste je kojim slučajem već nabavili, nikako je ne ostavljajte!

Sve životinje imaju svoj poseban život i hranu. Zamislite život u malom kavezu u kojem životinje jedva mogu da se okrenu, a kamoli da ispruže krila ili naprave nekoliko koraka. Zamislite tu strašnu usamljenost, dosadu i tugu, koju životinje doživljavaju zbog nas. Nemamo prava da jednoj životinji oduzmemo svu sreću samo zato što nam je ona zabavna i interesantna neko vreme. Ali nažalost, ta duševno i fizički napaćena bića najčešće završavaj na ulici, smetlištu, ili pre toga umru u svojim malim kavezima.

Napušteni psi i mačke, takozvane lutalice, nisu to po svojoj volji, svaka od njih je odbačena od strane čoveka. Njima tada jedino preostaje da slede svoj instinkt, da lutaju u potrazi za hranom uz večitu borbu za opstanak. U vreme letnjih meseci milioni pasa i mačaka širom sveta ostaju bez svojih domova i bivaju prepušteni okrutnom usudu ulice. Zaviseći od vlastite snalažljivosti i otupljenog instinkta te zdrave životinje preko noći postaju društveni problem. Pretvorene mimo svoje volje u skitnice i beskućnike, gladne i isprepadano bežeći od zlonamernih prolaznika završavaju pod točkovima automobila ili skončaju od smrtonosne inekcije. Te životinje same po sebi ne predstavljaju problem. One su nevine žrtve ljudske prevrtljive naravi sklone izdaji. Dakle, pravi problem leži u nama samima. Životinje nisu za svakoga. Njima su potrebni naša ljubav, pažnja, briga, odgovornost  konkretna pomoć, jer i one imaju pravo da žive! Život sa takozvanim kućnim ljubimcina je naša realnost, da li u kući, dvorištu ili ulici, to je naš izbor, a ne njihov. Zato se nemojmo prema njima ponašati kao prema igračkama jer oni to nisu! Oni su osećana bića koja svoju ljubav, vernost i odanost prema nama ne mere trenutnim raspoloženjem ili godišnjim dobima.

Potrudite se da ne kupujete životinje, jer su uz trgovinu životinjama povezani ogromna patnja i umiranje. Takođe nemojte nikada darivati ili udomljavati životinju kako biste udovoljili deci i ako svi članovi porodice nisu saglasni i spremni brinuti se o životinji dugi niz godina. Ako zaista želite pomoći, udomite neku od brojnih napuštenih i neželjenih životinja.

Autor: Maja Vučković

* Tekst za potrebe veb sajta udruženja Prijatelji životinaj u Srbiji

Ukoliko su vašem časopisu ili veb-sajtu potrebni novinarski ili stručni tekstovi iz oblasti kojima se bavim, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Sa kojim sam sve medijima sarađivala i na kojim skupovima govorila možete pogledati OVDE.

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

If we want to accept animals as neighbors, with which we inevitably co-exist, we must give them their rights that will recognize them as persons, not as objects.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga