LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Why marker beads?

Why marker beads?

Razlog postojanja marker perli (graničnika) je jednostavan. Dok meditirate, um često odlazi u jednu od svojih priča i tka mentalnu tapiseriju koja nas udaljava od samog trenutka i mantre. Tada nastupa marker perla koja nas "budi" i proverava da li smo svesni onoga što radimo. 

Kada započnemo sa odbrojavanjem perli i mantranjem, um će u jednom trenutku “zaboraviti” šta mi to radimo i otići će negde drugde, a kada naiđemo na marker perle, koje se razlikuju od ostalih, to će na nas delovati kao buđenje i um će se vratiti brojanici, mantri i sadašnjem trenutku.

Još jedan razlog upotrebe markera prilikom recitovanja ili pevanja mantre jeste taj što se možemo zapitati dokle smo stigli sa brojanjem i koliko još ima do kraja? Kada naiđemo na jedan od ovih markera, znaćemo koliko još imamo do završetka mantranja i time ćemo ponovo utihnuti um.

Postoje mnoge varijacije korišćenja markera, ali je svima osnova broj 9 kao sadržatelj. Dakle, marčer se obično stavlja na svaku 8., 18., 27., 36. ili 54. pelu, ali takođe i na svaku 7.12. i 21. kada je reč o tibetanskim učenjima.

Na početku mantra meditacije preporučuje se mantra SO HUM (čita se SO HAM) koja znači "To sam ja" ili "Ja jesam" i to usklađena sa dahom: kada mislimo ili izgovaramo  "So", udišemo, a pri izdisaju mislimo ili izgovaramo "Ham". Pritom pratimo svoj ritam disanja i trudimo se da ujednačimo udisaj i izdisaj. Vremenom, prostor između udisaja i izdisaja postajaće duži; kada se to desi, pokušajte da se fokusirate na taj prostor.

“So Ham” je elementarna mantra, koja nas vraća sebi samima. Mantra, međutim, može da bude i i bilo kakva aformacija na maternjem ili nekom drugom jeziku. Devocijsko pevanje u slavu božanstva takođe je jedna vrsta mantre, kao i naši svakodnevni rituali pozdravljanja i zahvalnosti poput "Dobar dan", "Kako ste?" i "Hvala". To nije samo odraz vaspitanja već i suptilno usklađujivanje sopstvenog uma sa okolnim vibracijama i bazičnim željama kojima stremimo, kako bismo sledili put ispravnosti, dobrote i napredovanja.  

Uživajte!

Ovako izgleda marker na svakih 27 perli:

Brojanica od 108 perli podeljena jednim markerom na dva sektora od po 54 perle:

Disk markeri na svakih 27 perli:

Najpre 27 perli, a potom čvor između preostale 54 perle:  

Marker na svaku 9. i 27. perlu:

 Ovako izgleda brojanica bez markera:

Ovakve brojanice se preporučuju iskusnijim praktikantima koji tokom prebrojavanja svih 108 perli uspevaju da bez markera ne dozvole umu da odluta predugo.

  1. Prevod teksta: Maja Vučković
  2. Izvor: Destination OM
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

The struggle for animal rights is at the same time a struggle for human rights, and veganism contributes not only to our personal but also to public health and wellbeing.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.