LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Future of philosophy

Future of philosophy

Ako filozofija nastavi u pravcu izopštavanja i uopštavanja, apstrahovanja o stvarima koje su samo pojmovne i teorijske, bez direktne akcije, svešće se na puko “ubijanje vremena”, dokoličarenje.

Ako pak, sa druge strane, bude sledila samo pozitivističke i naučne principe, tražeći proverljivo i pouzdano, opet će ostati bez iskonske životnosti i neposrednosti, intuitivnog uvida i metafizičkih osnova. Kao što je i dosad bila samo zavodnica za one koji su se bavili “mozgalicama” ostaće i u budućnosti, prazna i neproduktivna većini ili, u ovom drugom slučaju, pripojena (ostalim) naukama.

Srećom, ima sve više teoretičara i mislilaca aktivista, koji promišljaju, ali isto isto to i žive i pokazuju direktnim delovanjem u svojim sredinama menjajući ih i oživljavajući svoj filozofski nauk. Ako filozofija nastavi u tom pravcu imaće šanse da se vrati zlatnom dobu i uvaženosti koje je imala u doba starih Grka; u suprotnom, nestaće u svojim ispraznim teorijama i vrteće se u dosadašnjem vrzinom kolu u kojem se pitanja i problemi samo stvaraju i produbljuju, a ne savladavaju niti aktivno rešavaju.

Autor: Maja Vučković

Yoga in business world
Previous article
Yoga in business world
Superstition
Next article
Superstition

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Animal rights activists are actually abolitionists. They do not require larger and more spacious cages, but empty cages.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga