LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Second Animal Protection Congress in Serbia

Second Animal Protection Congress in Serbia

The cubes newly matched

Pod sloganom "Da složimo kockice", 7. septembra 2018. godine u beogradskom hotelu "Radisson Blu" održan je drugi Kongres o zaštiti životinja u Srbiji, akreditovan od strane Veterinarske komore Srbije. Organizator je bilo udruženje specijalizovano za spasavanje životinja Animal Rescue Serbia, a u njemu je učestvovalo 16 predavača koji su tom prilikom izložili svoje radove iz različitih oblasti zaštite životinja, publikovane u vidu pratećeg zbornika.

Predavanja su bila grupisana u četiti tematska dela. Prvi deo se bavio položajem životinja u savremenom društvu, etikom zaštite životinja i načinima pravne pomoći, kao i time kako mediji utiču na percepciju problema koji su u vezi sa životinjama. Drugi segment obuhvatao je predavanja veterinara pragmatičara i profesora sa veterinrskog fakulteta u Beogradu koji su govorili o najnovijim dostignućima u oblasti veterinarske medicine, onih koji su u službi dobrobiti životinja. Treći deo se ticao zaštite biodierziteta, a četvrti direktnih iskustava u radu sa životinjama na terenu, odnosno organizacijama koje se bave njihovom zaštitom i spasavanjem.

Kao i prošlogodišnji, i ovaj kongres je bio međunarodnog karaktera. Ovog puta, u njemu su učestvovala dva predavača iz Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (International Fund for Animal Welfare - IFAW). S obzirom da je kongres organizovan uoči Svetske nedelje životinja, imao je podršku organizacije Svetski dan životinja (World Animal Day) pa su prisutni tom prilikom podsetili na značaj obeležavanja 4. oktobra – Svetskog dana zaštite životinja.

Cilj kongresa bio je povezivanje relevantnih institucija, registrovanih udruženja, organizacija  i pojedinaca koji se bave zaštitom i pravima životinja, te razvoj strategije o pravcima delovanja i saradnje, zatim podizanje svesti o ovim temama, kao i edukacija i informisanje. Sam logotip događaja predstavlja nekoliko odvojenih, nesložnih kockica, koje povezuje krug u kome je otisnuta šapa, čime su organizatori želeli da oslikaju suštinu samog događaja – da povežu veliki broj udruženja, institucija i pojedinaca koji pomažu životinjama na različite načine kako bi se zajedničkim snagama delovalo u oblasti zaštite životinja.

- Moto ovog kongresa je "Da složiomo kockice", što se odnosi na sve nas koji se bavimo zaštitom životinja s različitih aspekata. Svako od nas radi svoj deo posla, svako za sebe i na svoj način, a mogli bismo da to radimo zajedno i budemo mnogo efikasniji. Prošlogodišnji kongres na kojem je bilo 12 predavača i preko 30 učesnika pokazao nam je da se te kockice itekako mogu složiti – kazala je Dina Hrecak iz udruženja Animal Rescue Serbia (ARS) tokom otvaranja kongresa i napomenula da je jedan od pokazatelja ugovor Zavoda za zaštitu prirode i ARS koji je nakon toga usledio, što se pozitivno odrazilo na efikasnost akcija spasavanja životinja, iako su to, kako je zaključila, "tek prvi, dečji koraci koji pokazuju da je dug put pred svima nama". 

Odmah po otvaranju, imala sam priliku da izložim svoj rad pod nazivom "Položaj žen(k)e u društvu" (kraću verziju možete čitati OVDE), nakon čega su posetioci mogli da čuju Viskovićevo tumačenje antropomorfizacije životinje i zoomorfizacije čoveka koje je upriličio Josip Guć iz Centra za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Potom je specijalista psihijatrije dr Mirjana Stojković Ivković prisutnima prenela svoja istraživanja o pozitivnom uticaju životinja u radu sa autističnom decom, dok je pravnica Jelena Jevtović govorila o zakonodavstvu o dobrobiti životinja te svojim iskustvima u sprovođenju istog.    

Ivan Jevtić, specijalista veterinarske medicine ukazao je na prednosti laproskopske hirurgije i prikazao snimke sterilizacija pasa i mačaka, a njegov kolega Radenko Savić izložio je detalje endoskopije prikazavši najsavremeniju opremu koja se za to koristi i koja je u službi životinja kojima je potrebna hitna medicinska pomoć. Nakon njihovih prezentacija usledilo je predavanje Vitomira Čupića, redovnog profesora  Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu o primeni psihotropnih lekova kod pasa i mačaka s detaljnim objašnjenjima indikacija i kontraindikacija, a zatim Radmile Resanović sa istog fakulteta koja je na izuzetan način govorila o dobrobiti kaveznih ptica, kritikujući praksu masovnog držanja ptica na neadekvatan način.  

Posetioci su potom imali su prilike da čuju predavanje Jelene Stevanović iz udruženja za zaštitu i prava životinja "Sloboda za životinje" o biodiverzitetu i principima zaštite biološke raznovrsnosti, koje je na sjajan način dovela u vezu sa biljnom ishranom, kao i predavanje dr Mirjane Lenhardt sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu o statusu jesetarskih vrsta riba u Srbiji. Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu govorio je o bliskom susretu sa životinjama i načinima izbegavanja posledica na primeru mrkog medveda, nakon kojeg su predstavnici nekoliko organizacija za zaštitu životinja izneli svoje programe delovanja na polju dobrobiti životinja. 

Sam kraj kongresa ostavljen je za inostrane učenike, Dženifer Gardner i Heri Ekmana iz pomenutog Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW), koji su govorili o pomoći životinjama u vanrednim situacijama te o načinima saranje s vladinim i nevladinim sektorom. Kako je primećeno, širom sveta dolazi do porasta prirodnih katastrofa, a u isto vreme i do porasta broja organizacija koje žele da pomognu pa se postavlja pitanje kako možemo efektivno da radimo zajedno da bismo osmislili i primenili planove za spasavanje i brigu o životinjama tokom tih situacija?

- Organizacije koje se bave spasavanjem životinja stručne su u oblasti spasavanja i brige o životinjama, dok su vlade stručne u oblasti rešavanja problema vanrednih situacija. Sada je potrebno da ova dva sektora ujedine snage i razmene znanja i iskustva, kao i najbolja rešenja, kako bi se razvio sistem za rad sa životinjama u vanrednim situacijama – napomenula je Dženifer Gardner i zaključila da efektivna saradnja znači to da svi sektori sarađuju jedni sa drugima tokom cele godine, a ne samo u takvim situacijama. O tome koliko je to važno, na prošlogodišnjem kongresu govorio je Aleksandar Gavrić, predsednik udružneja ARS, specijalizovanog upravo za spasavanje životinja, koji je tom prilikom podsetio na brojne stradale životinje tokom poplava u Obrenovcu, kada se zapravo i javila potreba za ovakvim tipom udruživanja.

Nakon diskusije u kojoj su učestvovali svi prisutni, Kongres je svečano zatvoren podelom sertifikata i anketom, kao i pozivom na sledeći kongres o zaštiti životinja naredne godine, a koji će, kako se nadamo, okupiti još veći broj boraca za prava i zaštitu životinja.

U nastavku možete poslušati moje izlaganje, a više informacija o skupu možete dobiti putem internet stranica Animal Rescue Serbia:

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Instagram
  4. YouTube
  5.  

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

  1.  

  1. Tekst: Maja Vučković
  1. Foto i video: Animal Rescue Serbia

 

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

It would take more than ten million years of life on Earth to recover the same number of species that existed before the extinction caused by man.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga