LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Moral and Legal Rights of Animals

Moral and Legal Rights of Animals

Lecture held at the Faculty of Philosophy in Belgrade

Centar za bioetičke studije u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao je ciklus predavanja pod nazivom Moralna i zakonska prava životinja u okviru kojeg sam 30. januara 2018. godine u prostorijama Srpskog filozofskog društva (FDS) na Filozofskom fakultetu u Beogradu održala predavanje pod nazivom Moralni status ne-ljudskih životinja u helenskoj filozofiji.

U okviru ciklusa Moralna i zakonska prava životinja tokom 2017. godine održan je niz izlaganja na značajne i raznovrsne bietičke teme, među kojima su "Gradivni blokovi morala: altruizam, empatija i saradnja" koje je upriličio naučni saradnik ovog fakulteta dr Igor Živanović, potom ''Moralna relevantnost ne-ljudskih životinja i dužnosti koje iz nje slede'' koje je izložila Vlasta Sikimić, studentkinja doktorskih studije filozofije, kao i tribina na temu "(Zlo)upotreba životinja u industriji zabave" na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks", dok je moderatorka ove diskusije bila Milica Milašinović, saradnica Centra za bioetičke studije.

U 2018. godini je održano predavanje "Oslobođenje životinja" Roberta Međugorca, studenta doktorskih studija filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poznatog po TV emisiji "Oslobođenje  životinja – abolicionizam,  veganstvo,  antispecizam", nakon kojeg je dr Sonja Žakula, naučna saradnica Etnografskog instituta SANU upriličila izlaganje pod nazivom "Rađanje zoološkog vrta"', a među poslednjima u nizu pod nazivom "Eksperimenti sa životinjama i malom decom: kako izgleda mišljenje u odsustvu jezika'' imala je ​Sanja Srećković​​, saradnica na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, ​15​. maja ove godine. Osim toga, održan je i okrugli sto na kojem se raspravljalo o veganskom roditeljstvu.

U nastavku možete poslušati moje izlaganje, a rad u celosti možete pročitati OVDE.

Sva predavanja možete poslušati OVDE.

Centar za bioetičke studije je globalna naučna institucija koja ima sedište u Beogradu i koja okuplja najpoznatije bioetičare sveta. Cilj Centra je podsticanje debate o pitanjima kojima se bavi bioetika. CBS ne promoviše specifičnu filozofiju ili pristup, mada se od članova Centra očekuje da u skladu sa svojim potrebama slobodno iznose svoje individualne stavove. Centar je idejno inkluzivan, a kao takav podsticaće debate o različitim pristupima bioetici, težeći da nalazi rešenja za neslaganja, ali i identifikujući ključne sfere konsenzusa.

Više o Centru za bioetičke studije možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Video: Centar za bioetičke studije
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Animal rights activism advocates the introduction of a legal provision that abolishes the treatment of animals as a commodity.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga