LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

The Fourth BeGeVege Festival

The Fourth BeGeVege Festival

A Lifestyle Without Waste

U organizaciji udruženja "Sloboda za životinje", 17. i 18. novembra 2018. godine održan je na Dorćol Platz-u u Beogradu četvrti BeGeVege – festival miroljubivog načina života. Takav način života podrazumeva ishranu proizvodima biljnog porekla, odevanje odećom od prirodnih i ekoloških materijala koji su dobijeni bez nasilja nad životinjama, korišćenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, organsku poljoprivredu, razvrstavanje otpada radi kompostiranja i reciklaže, korišćenje obnovljivih izvora energije i promovisanje osnovnih prava za životinje - slobodan život u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem.

Tokom vikenda, od 10 sati pre podne do 9 sati uveče na štandovima postavljenim na festivalskom prostoru mogli su se videti izlagači sa proizvodima koji ne uzrokuju patnju životinja (biljna hrana, kozmetika, odevni i dugi predmeti itd.) i promotivnim materijalima na temu veganstva i prava životinja (bedževi, majice, razglednice, knjige itd.). Posetioci su imali priliku da probaju bezmesne specijalitete u vidu vege burgera, ćevapa, ćufti i sličnog u tradicionalnom stilu, ali i sirove torte, kolače, krekere, namaze, čokolade, šejkove, smutije i brojne druge poslastice. Preko 40 izlagača sa preko 50 proizvoda našlo su se za vikend u Dorćol Platz-u, gde su svoje proizvode ponudili prisutnima na degustaciju. Ove godine posebna pažnja bila je posvećena "zero waste" stilu života – bez stvaranja otpada, odnosno načinima kojima možemo da smanjimo zagađenje, a prisutni su po prvi put mogli da se upoznaju sa festivalskim novinama, svojevrsnim vodičem u kojem su predstavljeni vege brendovi, kratke biografije predavača, te načini za prelazak na etički podoban stil života sa praktičnim savetima i receptima.

Posetioci, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, mogli su da nauče osnove prelaska na veganstvo, edukuju se o ekologiji i upute u metode smanjenja zagađenja planete promenom ishrane, reciklažom i urbanim baštovanstvom. Na festivalu su se predstavila brojna udruženja i aktivisti za zastitu životinja i životne sredine (Sloboda za životinje, Anonymous for the Voiceless, Animal Rescue Serbia, Riska, Pobjeda itd.) i predavači iz oblasti zaštite i prava životinja iz zemlje i inostranstva, a održano je i nekoliko radionica hrane i reciklaže, sa ciljem da se široj javnosti što više približi ideja koegzistencije sa drugim osećajnim bićima, stanovnicima naše planete. Ove godine bio je obezbeđen i dečji kutak u kojem su održane radionice "Oslikaj ceger, sačuvaj planetu", "Donesi, recikliraj i napravi" i "Eksperimentalna radionica malih radoznalaca", a oni koji su želeli imali su priliku da donesu donacije za decu iz Svratišta u vidu obuće, odeće i preparata za ličnu higijenu, zatim čepove za akciju "Čep za hendikep", ali i sve ostalo za reciklažu što se smatra opasnim otpadom (električne uređaje, baterije i sijalice).

Među zanimljivim nastupima izdvaja se izlaganje Vedrana Romca pod nazivom "Nevidljivi ljudi, nevidljive životinje" o tretmanu ne-ljudskih životinja u industijama mesa, mleka i jaja, zatim "S one strane specizma i antropocentrizma" koju je upriličila Milja Krivokuća, predavanje Margarete Vesne Radomirović o biljnoj i presnoj hrani, Danice Miljković o deklaracijama na proizvodima koje kupujemo, kao i "Odgovori na najčešće predrasude o veganstvu" Mislava Skrepnika iz Hrvatske, nekada bodibildera a sada fitnes instruktora. Najveću pažnju privuklo je ekskluzivno predavanje "Meso i kultura – identifikacija muškaraca s mesom" Davida Piderzena koji vodi kampanju u organizaciji ProVeg iz Nemačke i koja za cilj ima smanjenje globalne konzumacije mesa za 50% do 2040. godine. Moje izlaganje na temu diskriminaciji na osnovu vrste, koje se moglo čuti prvog festivalskog dana, glasilo je "Vrstizam u jeziku” i možete ga poslušati u nastavku. Rad u celosti možete pročitati OVDE.

Vegansko kulinarstvo praktično je predstavila Anita Petrović, koja je putem radionice pripremanja hrane prisutne uputila u načine spremanja poslastica kao što su vege uštpci bez mleka i jaja, načine izrade "zero waste" kozmetike prikazala je Anamarija Prgomet, veganluk Nevena Veselinović, ideje za reciklažu Jelena Disić, aktivizam za promenu sveta na bolje Anita Pagan, dok je načine izrade kućica za kučiće i mačiće pokazao Igor Markišić. Takođe je predstavljena kampanja "Za Srbiju bez krzna", o kojoj je ispred udruženja Sloboda za životinje govorila Jelena Stefanović, a u prilog tome išle su i brojne bunde i drugi odevni predmeti od ekološkog krzna koji su se tom prilikom mogli kupiti.

Prvog dana festivala otvorena je prodajna izložba umetnice Zombijane Bones, a sav sakupljeni prilog u visini od 30 000 dinara doniran je azilu za napuštene životinje Riska. Tokom oba dana trajanja, festival je započeo vežbanjem (tai čijem i Babaroga jogom Tamare Jevtović), dok su u u večernjim satima bile projekcije dokumentarih filmova o zdravlju i ekologiji (What the Health i Cowspiracy). Organizatori su svim ovim aktivnostima želeli da podstaknu na osvešćivanje gorućih problema uzrokovanih masovnom eksploatacijom životinja i razmišljanje o mogućem skladu čoveka sa životinjama i prirodom uopšte.

Više o udruženju "Sloboda za životinje" možete saznati OVDE, a o BeGeVege festivalu OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Sloboda za životinje
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Animals are not pets, laboratory or labor animals by birth, but they are grown by man, cultivated and sold for that purpose; they are free beings who become all that by the captivity.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga