LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Animal rights – creative conversation workshop

Animal rights – creative conversation workshop

Pričaonica i kreativna radionica posvećena pravima životinja, održana je u subotu i nedelju, 16. i 17. maja 2015. godine, sa početkom u 11 časova u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13.

Radionica je imala za cilj da približi koncept prava životinja i predstavi osnovne ideje i zahteve savremenog pokreta za prava i oslobođenje životinja, kao i da podstakne mlade ljude na aktivno sudelovanje u životu zajednice kroz osmišljavanje, kreiranje i pokretanje inicijativa i sprovođenje zajedničkih akcija i drugih aktivnosti koje doprinose promeni u našim stavovima i u našem odnosu prema životinjama bez obzira na njihovu vrstu.

Program je bio namenjen pre svega mladim ljudima, ali i svima koji su otvoreni za mogućnost da svet može i treba da izgleda drugačije, a da oni sami mogu i trebaju da daju svoj doprinos u tom smeru.
Dobrodošli su bili i aktivisti i aktivistkinje iz različitih područja, kao i oni koji su želeli da postanu aktivisti i aktivistkinje.
 

O pričaonici-radionici:
Šta se smatra pravima i jednakošću? Kako odrediti granicu koja ih živa bića zaslužuju, a koja ne? Zašto i ne-ljude treba da uključimo u moralni sistem? Šta je aktivizam za prava životinja i koji su njegovi mehanizmi uticaja na prestanak iskorišćavanja drugih? Zašto su borci za prava životinja abolicionisti i vegani? Ovo su samo neka od pitanja kojima će se pričaonica voditi, a zatim će se praktičnim primerima pokazati koliko je u praksi sve to izvodljivo. Putem konkretnih aktivnosti prisutni će naučiti kako da razviju i neguju princip nenasilja, a potom da ga uključe u direktnu akciju, odnosno legalne načine oslobođenja životinja, te kako da se izbore za socijalnu pravdu i realizuju društvene ciljeve.
 
Zbog čega bismo o ovome učili i naučeno sprovodili u delo? Naime, eksploatacija životinja je svakodnevno prisutna i raste u skladu s potrebama ljudi koje se iz dana u dan uvećavaju. Javnost o tome sve ređe ćuti pa ne čudi što ima sve više onih koji to žele da promene aktivnim delovanjem, u cilju smanjenja, ali i potpunog prestanka nanošenja bola osećajnim živim bićima. Stoga je aktivizam, kao planirano ponašanje kojim se postižu određeni socijalni ciljevi, sve češći izbor onih koji se bore ne samo za svoja, već i za prava drugih. Biti aktivista/kinja znači preduzeti inicijativu kako bi se pozitivno uticalo na stavove zajednice.
 
Aktivnostima kao što su podizanje svesti o određenim pitanjima, proizvodnja i distribucija propagandnog materijala, stvaranje publiciteta, organizovanje protesta i/ili bojkota, potpisivanje peticija, vođenje kampanja, uticaj na izmenu zakona itd., direktni su načini menjanja stvarnosti. Stoga su svaka reč, svaki gest i svako delo svih pojedinaca, kojima se zauzimamo za one koji nemaju glas, ali ni osnovna prirodna prava, izuzetno važni, jer imaju presudnu ulogu u promeni vrsističkog odnosa čovek-životinja, onog koji sve ne-ljude diskriminiše na osnovu njihove pripadnosti drugoj vrsti.

Takozvani nespecistički aktivizam predstavlja dubinsko rešavanje tog problema, kroz aktivnosti koje upućuju na prestanak iskorišćavanja ne-ljudskih naroda, a kreće od uvida da je svako iskorišćavanje pogrešno, bilo da se odnosi na pripadnike iste zajednice ili ne. Tek nakon takvih spoznaja i usvajanja ponašanja koja su u skladu sa njima, a koja se ospoljavaju na svakodnevnom planu, možemo s punim pravom govoriti o jednakosti svih.
 
”Nikada nemojte sumnjati da mala grupa odvažnih pojedinaca može promentit svet. Naprotiv, oni ga jedino i mogu menjati.”- Margaret Mid (Margaret Mead)
 
Radionica “Prava životinja” se realizuje u okviru projekta CK13 “Artikulacija” i programa “Društveni aktivizam, participacija, akcija”. Više informacija o tome možete dobiti OVDE.
 
Najava radionice nalazi se OVDE.
 

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje ili radionicu, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE

Tekst i foto: Maja Vučković i CK13
 

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Clear expression is the first step towards the proper communication and desirable action that comes from. If the language is blurred and unsuitable, the actions will be the same.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.