LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Seminar: Activism for Animal Rights and Liberation

Seminar: Activism for Animal Rights and Liberation
Da li su u savremenom društvu životinje isključivo predmet ljudskog iskorišćavanja? Iako je legalno, da li je iskorišćavanje životinja etički prihvatljivo, ekonomski, ekološki i zdravstveno održivo? Zašto su životinje isključene iz moralne zajednice i sfere prava, uprkos činjenici da su osećajna bića koja imaju iste osnovne interese kao i čovek? Šta je to specizam? Šta je aktivizam za prava životinja? Koje su naše obaveze i dužnosti prema životinjama? Zašto su aktivisti za prava životinja abolicionisti i vegani?
 
Odgovore na ova pitanja i druge dileme pokušala sam da pružim na autorskom dvodnevnom seminaru "Aktivizam za prava i oslobođenje životinja: Nenasilni odgovor na nasilje kojem smo svedoci" koji je odžan 31. oktobra i 1. novembra 2020. godine, uoči Svetskog dana veganstva, u prostorijama Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu.
 
Seminar je imao za cilj da polaznike uvede u problematiku prava životinja i preispita uvreženu perspektivu tog pitanja, kako bi sami mogli prosuditi i moralno vrednovati problem iskorišćavanja životinja u savremenom društvu. Sastojao se iz dva modula, od kojih je svaki trajao jedan radni dan, od 11 do 17 časova.
 

Seminar je bio namenjen mladima i svim zainteresovanima, prvenstveno onima koji se s ovom problematikom nisu susretali, ali su zainteresovani i prijemčivi za učenje o moralnim pitanjima upotrebe i iskorišćavanja životinja, diskriminaciji na osnovu vrste i ideologiji nasilja, kao i o akivizmu za prava životinja kao nenasilnom odgovoru na nasilje nad životinjama; svima koji su zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih alternativa.

Nastojali smo da otvorimo pitanja savremenog razumevanja odnosa čovek-životinja i kroz predavanja, prezentacije, diskusije i radioničarski rad pokušali da dođemo do odgovora na pitanje da li je i kako je trenutno važeći okvir ovog odnosa moguće promeniti, a u područje našeg svakodnevnog života implementirati prakse koje podržavaju ono čemu težimo: slobodu i jednakost za sve.

Seminar je obuhvatio temate o načinima i primerima lokalnog i globalnog zastupanja prava životinja, o kratkoj istoriji pokreta za prava životinja i razumevanju savremenih ideja oslobođenja životinja, o ličnoj i društvenoj dobrobiti veganstva, kao i temate o veštinama nenasilnog aktivizma i strategijama zaustavljanja eksploatacije životinja.
 
 
U okviru seminara predstavila se Vege zajednica iz Beograda. Aktivistkinje Vege zajednice su putem pamnel-diskusihe i u razgovoru s polaznicima seminara predočili svoja lična i zajednička iskustva, društveni angažman i motive borbe protiv iskorišćavanja i nasilja nad životinjama.
 
Seminar se realizovao u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.
 
Najavu na stranici Omladinskog centra CK13 možete videti OVDE.
 

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim seminar, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

 
Tekst: Maja Vučković i CK13
Fotografije i plakati: Omladinski centar CK13

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Non-antropocentric ethics - ecocentism and biocentrism - respect the moral dignity of all animals, both human and non-human.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga