LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Culture and art with Indira Gandhi

Culture and art with Indira Gandhi

The project implemented in India

Novosadska fondacija "Nomadik" u saradnji s indijskim nacionalnim četvorojezičnim magazinom "Ćankja Varta" (चाणक्य वार्ता) realizovala je međunarodni projekat pod nazivom Kulturom i umetnošću s Indirom Gandi podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije putem Poziva za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti u 2017. godini. Projekat u kojem sam učestvovala je pokrenut povodom stogodišnjice rođenja Indire Gandi, a obuhvatao je multimedijalnu kulturno-umetničku manifestaciju na temu rodne ravnopravnosti koja je upriličena najpre u Beogradu, a potom u nekoliko javnih ustanova u Nju Delhiju.

Centralni događaj predstavljalo je skup pod nazivom Zaboravljena devojka Indije - izložba slika novosadske umetnice Maje Familić pod nazivom Žena inspirisana položajem žena u društvu kroz epohe (10 likovnih radova dimenzija 60x50 cm izrađenih akrilnom tehnikom), kao i promocija četvorojezične zbirke poezije Zov iskona iste autorke, pisane na srpskom, engleskom, romskom i hindi jeziku, čije je publikovanje podržano od strane Gradske Uprave za kulturu grada Novog Sada. Događaj je održan u Ambasadi republike Srbije u Nju Delhiju 7. decembra 2017. godine uz brojne počasne goste, visoke državne funkcionere. Izložba likovnih radova i knjiga koje su tom prilikom predstavljenje, posvećene su stogodišnjici rođenja Indire Gandi koja je od rane mladosti bila aktivna u brojnim organizacijama za prava žena.

Nakon uvodne reči Njegove Ekselencije gospodina Vladimira Marića, Ambasadora Republike Srbije u Indiji, koji je zvanično otvorio izložbu, usledilo je predstavljanje umetnice i čitanje njene poezije od strane domaćina i gostiju. Dr Amit Đain (Amit Jain), urednik časopisa "Ćankja Varta", čitao je stihove na hindiju, autorka na romskom, a ja sam, kao moderatorka skupa, imala tu čast da recitujem njene stihove na engleskom jeziku i kažem nešto više o stvaralaštvu ove svestrane umetnice. Počasni gost bio je recenzent knjige Zov iskona, poznati indijski antropolog, sociolog i akademik prof. dr Šajam Sing Šaši (Shyam Singh Shashi), predsednik Međunarodne istraživačke fondacije (Research Foundation International) u okviru koje se bavi istraživanjem kulture nomada, a koji je tom prilikom govorio o jezičkoj paraleli između srpskog jezika i sanskrita, kao i romskog i hindi jezika. Pored njega, ostali gosti koji su se takođe obratili prisutnima bili su: dr Jogendra Narain (Yogendra Narain), predsednik udruženja International Goodwill Society Of India , dr Gor (B.L.Gaur) poeta, preduzetnik i osnivač kompanije Gaursons, mr Nem Sing Premi (Nem Singh Premi), predsednik međunarodne organizacije za prava ljudi, mr Jogeš Kumar (Yogesh Kumar) osnivač organizacije za edukaciju siromašnih, promociju zdravih životnih stilova i zaštitu prirode Nature View i drugi.

Budući da se pomenuta istraživačka fondacija, kao i fondacija "Nomadik", bavi istraživanjem indo-romske paralele i osnaživanjem manjinskih zajednica, na skupu je bilo reči o tome kako i zašto su Romi pre 1000 godina napustili Indiju, kakav je njihov status u Srbiji, posebno romskih žena, kao i manjinskih zajednica uopšte, ali i o aktuelnim mehanizmima borbe za njihova prava, odnosno o svemu onome čime se Maja Familić bavi i kao umetnica i kao pripadnica romske zajednice s iskustvom podučavanja ranjivih grupa s obzirom da je kao diplomirani strukovni vaspitač bila mentor edukativnih likovnih i eko radionica u sferi inkluzivnog obrazovanja.

U prostirijama ove fondacije, koja deluje u okviru Nacionalnog otvorenog univerziteta Indira Gandi (IGNOU) u Nju Delhiju, zajedno s Majom Familić imala sam priliku da se studentima i profesorima predstavim na hindiju, budući da smo obe polaznice kursa hindi jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je nedavno otvoren i klub Namaste Indija, ali i da sa njima razgovaramo o tome kako se sociologija i filozofija mogu primeniti u svakodnevnom životu. Predstavnici Fondacije su posle toga svečano otvorili izložbu Žena, nakon čega sam održala kraće informativno-edukativno predavanje pod nazivom Položaj žen(k)e u društvu koje je govorilo o rodnoj i vrstnoj ravnopravnosti, te o položaju ženskih pripadnica različitih grupa u društvu u celini. U razgovoru sa studentima i profesorima, koji je nakon toga usledio, zaključeno je da su isti problemi aktuelni i u Indiji, kao i u većini današnjih društava, a ujedno su predloženi modeli za njihovo rešavanje.  

Na istom mestu smo imale zvaničan prijem 10. decembra, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Nakon izlaganja o važnosti obeležavanja ovog datuma i predstavljanja naših aktivnosti u vezi sa jačanjem prava drugih, izložen je plan nastavka saradnje od strane predstavnika Međunarodne istraživačke fondacije. Prof. dr Šajam Sing Šaši, dobitnik mnogih priznanja i nagrada, poznat po svom plodotvornom radu (napisao je preko 500 knjiga), a koji je i kod nas poznat u krugovima romologa i antropologa, najavio je osnivanje ogranka Fondacije u Srbiji u vidu edukacionog centra koji bi se bavio indologijom s jedne strane te položajem žena i manjinskih zajednica s druge strane. Njegova ćerka, dr Rića Sing (Richa Singh) sekretarica Fondacije, kazala je na koji način svoje studente edukuje u smeru jačanja svesti o indo-romskoj paraleli. Interesantno je da su svi oni, mahom studenti sociologije, znali mnogo o tome i da godinama unazad svečano obeležavaju Svetski dan Roma. Nedavno su zajedno režirali dramu u znak sećanja na stradale žrtve holokausta, koja je tom prilikom svečano izvedena, a čitni su i stihovi iz trojezične zbirke pesama Maje Familić "Kad mrtvi propevaju" (srpski, romski i engleski), koja govori upravo o holokaustu.

Zahvaljujući ovom projektu i našim dosadašnjim aktivnosima, bile smo počasne gošće svečane godišnje manifestacije državne škole Madhuban (Madhuban Public School) u Nju Delhiju održane 1. decembra. Maja Familić, inače članica Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine, imala je priliku da se obrati prisutnima i upozna ih sa svojim stvaralaštvom, dok sam se ja, osim angažovanja u oblasti filozofije, predstavila i kao instruktorka joge, što je, kako se pokazalo, privuklo veliku pažnju zvanica, pa sam tom prilikom pozvana od strane Jogeš Kumara iz organizacije Nature View da održim javni čas joge u Nju Delhiju. I na ovom mestu smo imale priliku da čitamo stihove iz promovisane zbirke pesama i govorimo o temi izloženih likovnih radova, ali i da učestvujemo u svečanom ritualu paljenja sveća boginji Sarasvati koji Indijci praktikuju pre svake manifestacije kulturnog i edukativnog sadržaja kao simbol uspeha i blagostanja. Izložbu je tom prilikom otvorio počasni gost skupa čuveni sanskritski naučnik, profesor, pisac, gramatičar i pesnik dr Satja Vrat Šastri (Satya Vrat Shastri), koji nas je nekoliko dana kasnije ugostio u njegovoj rezidenciji.

Na zvaničan poziv gospodina Šajam Parande (Shyam Paranda) posetile smo ARSP organizaciju (Antar Rashtriya Sahyog Parishad), vodeću organizaciju koja povezuje indijsku dijasporu s Indijom, i upoznale njihove funcionere kojima smo predstavile svoje dosadašnje aktivnosti i buduće projekte fondacije "Nomadik", a koji će u skorijoj budućnosti biti realizovani pod okriljem Međunarodne istraživačke fondacije. 

Projekat "Kulturom i umetnošću s Indirom Gandi" i sve manifestacije u okviru njega medijski su ispraćene kako u Republici Srbiji tako i u Republici Indiji što je, kako je primećeno, od velikog značaja za međunardnu saradnju i za negovanje kulture, nauke i umetnosti.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Rića Sing

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

By switching to veganism, we remove the great amount of the suffering that we cause by our lives, and that step changes both ourselves and the world around us.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.