LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

THE GIFT OF ETHOS: Essays on Animal Rights

THE GIFT OF ETHOS: Essays on Animal Rights

Author book

Moja knjiga pod nazivom "Dar ethosa", zbirka eseja o pravima životinja.

Izdavač je Novosadski kulturno - obrazovni krug, 2020. godina.

Format 20x13 cm, meki povez, 190 strana.

Knjigu možete poručiti putem e-šopa OVDE ili mejlom na stranici KONTAKT.

Takođe se može poručiti i direktno od izdavača OVDE.

U slobodnoj prodaji možete je kupiti u Laguninim knjižarama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i u novosadskim knjižarama "Zenit" (Njegoševa 24) i "Bulevar Books" (Bulevar Mihajla Pupina 6). Dostupnost po knjižarama možete proveriti OVDE.

Ukoliko želite, možete je iznajmiti iz Gradske biblioteke u Novom Sadu, iz biblioteke beogradskog kafea VeZa, prvog vegan "low-waste" kafića u Srbiji, i iz Infoteke - aktivističke biblioteke Omladinskog centra CK13.

Izvod iz recenzije ukratko opisuje knjigu:

Knjiga se sastoji od deset eseja koji su izlagani na raznim manifestacijama koje se tiču dobrobiti životinja, zdrave ishrane i duhovnog razvoja čoveka. Svojom sadržinom upućuju na ove teme, dajući detaljan prikaz o tretmanu životinja u industrijama mleka, mesa i jaja, o štetnosti mesne ishrane na ljudski organizam i njegovim posledicama na ekosistem.

Ova zbirka eseja progovara o filozofskim pogledima na vegetarijanstvo kroz prizmu antičkih filozofa i filozofa današnjice, kao i o zapažanjima u vezi sa neetičkim odnosom čoveka prema životinjama, polazeći od kritike antropocentričnog pogleda na svet, kroz međuvrsnu diskriminaciju, specizam, i ostale kategorije. Sve ovo je fundamentalno u smislu etike nenasilja. Takođe piše i o duhovnim aspektima vegetarijanstva, koje je, može se primetiti, podrobno proučavala kroz bavljenje duhovnim pozivom i jogičkom praksom.

Još na početku knjige autorka govori o začecima veganstva koji datiraju od kad je sveta, upućujući na radove antičkih filozofa, zatim na religije koje su propagirale vegetarijanstvo: hinduizam, budizam, đainizam, što upućuje na to da vegetarijanstvo nije samo moralna, nego i spiritualna kategorija. Maja navodi da je osnovno načelo đainizma nenasilje, kao premisa duhovnog rasta i razvoja, gde navodi:

„Mir u svetu će zavladati tek kada u potpunosti bude prihvaćena etika nenasilja. Ne samo u teoriji, nego pre svega u praksi. Nenasilje (sanskr. ahimsa – nepovređivanje) je najdublje i najiskonskije ospoljenje ljubavi, te tako predstavlja samu esenciju života.“

  1. Nika Jasna Đukić
  2.  

Recenziju u celosti možete pročitati OVDE.

Sliku na koricama ustupila mi je Linda Bel (Lynda Bell), poznata novozelandska slikarka koja se zalaže za isto ono o čemu u zbirci beležim, a te svoje ideje iskazuje maštovitim viđenjima suživota ljudskih i ne-ljudskih životinja.

Slika se zove "Zaštitnica" (The Protector) i onim što simbolizuje čini mi se da se savršeno uklapa u štivo koje prati; predstavlja boginju Zemlje koja štiti najranjivije životinje: one koje se love, koriste za ishranu i na kojima se testira.

S obzirom da sam nastavnica zaštite životinja, aktivistkinja za prava istih i instruktorka joge, te da je ovim zanimanjima svojstvena filozofska ideja nenasilja (u jogičkoj tradiciji poznata pod imenom ahimsa), ovu sliku prepoznajem kao svoj odraz u ogledalu.

Evo šta o delu kaže autorka:

"Ova slika simbolizuje ono što ljubav prema životinjama predstavlja: zaštititu od ozleđivanja i brigu o njima kada nas trebaju, ujedno ih puštajući da žive svoj život.

Kada se brinemo za životinje, izloženi smo mnogim negativnim predstavama. Te nas scene bole, jer smo drage, empatične osobe pa se tada osećamo besno i tužno. Smatramo da je problem prevelik da bismo ga rešili i tako se koncentrišemo na ono što ne želimo da bude. Ali šta ako se udubimo u ono što želimo da vidimo? Verujem da je veća verovatnoća da ćemo, kada se usredsredimo na ono što želimo, a ne na ono što ne želimo, te pozitivne stvari privući sebi.

Zbog toga stvaram ovako. Slikam prelepe utopijske vizije koje vidim u svom umu - psihodeličnu radost i dûge ljubavi. Slikam svet u kojem bih želela da živim, s nadom da će se moje vizije spustiti u njega upravo tako kako ljudi vide moju umetnost.

Da možete da se probudite jednog jutra u svetu koji predstavlja vašu verziju savršenstva, šta biste videli?"

Neizmerno hvala Lindi na darežljivosti i prepoznavanju značaja fokusiranosti na saosećanje i ljubav!

Na zvaničnoj veb-stranici umetnice POGLEDAJTE i druge radove.

Više o knjizi "Dar ethosa" možete saznati na sajtu Novosadskog kulturno - obrazovnog kruga OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Slika: Lynda Bell
  3. Korice: Novosadski kulturno - obrazovni krug
  4.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Each of us is responsible for our own life and the survival of all others; our choice has profound implications for everything that is happening.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga