LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

International Cube Day 2019

International Cube Day 2019

542 cities defended animal rights

U subotu,  2. novembra 2019. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije za prava životinja Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless) održan je višesatni performans pod nazivom "Kocka istine" kojim je u 542 grada širom sveta obeležen Međunarodni dan Kocke (International Cube Day), najveći događaj za promociju prava životinja.

Obeležavanju ovog dana učestovali su novosadski, beogradski i subotički aktivisti za prava životinja performansom upriličenim ispred katedrale u Novom Sadu. Formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama ekrane, učesnici su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Prošle godine, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana Kocke (ICD) upriličeno je više od hiljadu ovakvih formacija u 500 gradova sveta. Srbija je prvi put učestvovala s Kockom koja je formirana u Beogradu 2017. godine, a obeležavanju ICD se pridružio Novi Sad već naredne godine, dok je ove u tome učestvovalo i nekoliko drugih domaćih gradova.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Skup je, kao i u prethodnim akcijama ovog tipa, izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste. Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, ali i kao simbol društvenog ujedinjenja protiv onih koji promovišu diskriminaciju, korupciju, nepravdu i ugnjetavanje u bilo kom obliku, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode.

Kako je izgledalo oveležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta nalazi se na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

It would take more than ten million years of life on Earth to recover the same number of species that existed before the extinction caused by man.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga