LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Childrens are our future

Childrens are our future

NSHC na "Danu zdrave hrane i zaštite životinja" posvećenom deci

Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo i ove godine je organizovalo manifestaciju „Dan zdrave hrane i zaštite životinja“ koja je, kao i prethodnih godina, održana na đurđevačkom utočištu za životinje poznatom kao Monikin salaš. Novosadski humanitarni centar još jednom je učestvovao i pomogao realizaciju programa. Osim info pulta, na kojem smo delili edukativne materijale o vegetarijanstvu i uticaju ishrane na planetu Zemlju (možete ih preuzeti ovde), posetiocima smo ponudili majice, kačkete, torbe i šolje kao znak pažnje za donacije kojima su pomogli zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka. Ni ove godine, kako sam naziv manifestacije kaže, nije izostala bogata vegetarijansko-veganska trpeza. Vrsni kuvari spremali su ukusna jela, a mi smo tom prilikom predstavili dva kulinarska specijaliteta – veganski gulaš i neobične slatkiše u vidu balona napravljene od banane i cimeta, koji su tog hladnog septembarskog dana osvežli i ugrejali brojne posetioce i pokazali da je bezmesna hrana itekako hranljiva i ukusna.

Uprkos velikom interesovanju stalnih posetilaca, koji su s nestrpljenejm čekali septembar, ovogodišnje, peto po redu okupljanje aktivista za zaštitu životinja i prirode, razlikovalo se od prethodih po tome što je bilo posvećeno isključivo deci školskog uzrasta, pa je u potpunosti proteklo u tom duhu. Uz predstavnike nekoliko udruženja za zaštitu životinja i kreativne stvaraoce inspirisane prirodom, među glavnim učesnicima bili su učenici iz tridesetak škola – kako novosadskih tako i okolnih osnovnih škola (Vrbas, Inđija, Nadalj, Turija, Jaša Tomić, Despotovo, Čortanovci, Šajkaš, Srbobran...), ali i dve inostrane škole među kojima je OŠ „Mostar“ iz Mostara (Bosne i Hercegovine) i gimnazija „Dositej Obradović“ iz Temišvara (Rumunija) - u kojima nastavnici zaštite životinja iz UZZ „Đurđevo“ redovno drže predavanja.

- Poručujem vam da iskoristite ovaj dan da nešto naučite, možda ono što vam mi nismo pokazali, što vas mi nismo naučili, da to načite i naravno da se lepo provedete, ali i da se družite sa životinjama – rekao je tom prilikom Damir Orlović iz DZZ „Đurđevo“.

- Čovek i životinja moraju živeti zajedno. Možda vi to sada ne shvatate, ali ćete shvatiti da mi moramo da čuvamo sve, i ljude i životinje i prirodu, jer je to garancija da možemo nastaviti u svetu onako kako mi želimo – kazala je Monika Brukner, glavna organizatorka i idejni tvorac manifestacije, napomenuvši da su deca naša budućnost i na taj način podsetila na  razloge zbog kojih je manifestacija ovog puta bila posvećena njima. 

Nakon pozdravnog govora predstavnika škola, usledilo je upoznavanje mališana s nesvakidašnjim ambijentom salaša, a potom bogat program sastavljen od radionica, mini pozorošnih predstava, informativnih predavanja, tradicionalnog takmičenja u slikanju i muzičkog dela programa. Cilj manifestacije bio je podizanje svesti dece školskog uzrasta o važnosti zaštite životinja i prirode, odnosno pitanja usko vezanih za to kao što su reciklaža, zdrava ishrana, očuvanje životne sredine itd.

- Želimo puno uspeha u radu ovoj našoj deci, a ponajviše da zavole ono što Monika radi, ovaj plemeniti posao, a ja sam siguran da to već sada postoji; da u njima i dalje živi ona ljubav prema svemu što nas okružuje, prema životinjama i prema svemu živom, prema okolini uopšte i uvek prema životu – poručio je prof. dr Steva Perinac, direktor temišvarske srpske gimnazije „Dositej Obradović“, nakon kojeg je Aida Čizmić iz mostarskog Udruženje građana protiv okrutnosti nad životinjama „Prijatelji“ takođe pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo što su i mostarska deca imala šansu da provere koliko su naučila, ali i što su se međusobno upoznala s ovdašnjim školarcima.

Naredne godine, kako kažu organizatori, ova internacionalna manifestacija ponovo će biti za sve zainteresovane, kako za decu, tako i za odrasle. Do tada, učinite nešto dobro za sebe, okolinu koja nas okružuje i decu na kojoj će sve(t) ostati – poštujte Planetu i sva živa bića na njoj, pomozite očuvanju životinja i prirode, hranite se vegetarijanski i reciklirajte!

15. septembar 2012.

  1.  

 

 

 

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: NSHC
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Essential ingredient of ahimsa is compassion: through compassion we begin to see ourselves in others.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga