LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Houses for Abandoned Animals – Creative Workshop

Houses for Abandoned Animals – Creative Workshop

Baby Exit 2019

Svi mališani koji su želeli da saznaju kako je moguće napraviti udobne, funkcionalne i dugotrajne, a pritom jeftine kućice za napuštene životinje, za čiju izradu nije potrebno puno umeća i materijala, mogli su da saznaju na kreativnoj radionici namenjenoj upravo njima, a koja je održana proteklog vikenda na Petrovaradinskoj trvrđavi tokom trajanja 18. Festivala optimizma – BABY EXIT 2019.  

Zajedno sa drugim članovima Društva za zaštitu životinja i prirode Đurđevo, tokom proslave punoletstva "Bebi Egzita", imala sam priliku da prezentujem rad udruženja i njegova dva matična polja delovanja – zbrinjavanje napuštenih životinja u azilu "Monikin salaš" i edukaciju o zaštiti životinja putem školskog predmeta "Čuvari prirode". Sva deca koja su posetila naš štand na poklon su dobila brošure i knjige s tim temama: "Samo pas" naše koleginice, učiteljice Danijele Zec, i "Emeli & Lisa", priču o drugarstvu teleta i lastavice. Deca predškolskog uzrasta su se zanimala uz bojanke sa životinjama, a sa onima nižeg školskog uzrasta iz nekoliko novosadskih škola, kojima držim nastavu, upriličila sam radionicu izrade kućica za napuštene životinje, budući da Novi Sad ima velik broj uličnih pasa i mačaka i da se tokom školskih časova ispostavilo da bi mnogi učenici voleli ne samo da saznaju o tome kako mogu da pomognu životinjama kojima su okruženi već i da u tome aktivno učestvuju. Od starih kutija, stiropora, građevinske folije i selotejpa na jednostavan način možemo da pomognemo tim životinjama i spasimo ih od smrzavanja i drugih vremenskih nepogoda. Osim što je takve kućice lako napraviti, one su lako prenosive i pogodne za postavljanje na bilo kom mestu. Mi samo jedan deo naših privremenih kućica odneli na obližnje punktove, tamo gde znamo da postoji leglo pasa koji nemaju dom, a drugi u azil za napuštene životinje.

Pored radionice Društva Đurđevo, ove godine su održane i brojne druge (vesela monte olimpijada, Oriflame kutak za mame, Argeta junior kutak za zabavu, Capriolo biciklističke majstorije...), a počasnu ulogu na festivalu imao je "Đački planer", knjižica koja pomaže đaku da savlada sve veći broj obaveza, kao i "Veseli bukvar" – takmičenje predškolaraca u savladavanju i upotrebi slova te slaganju reči. Među mnogim maštovitim idejama koje je pokrenuo Egzit za decu bile su i tri bine: Šarena bina Dunava, Bina kulturnih vrednosti i Bina generacija budućnosti na kojima su se predstavile mnogobrojne škole, vrtići, plesni klubovi, horovi i folklorni ansambli.

Kako bi direktnije, otvorenije i hrabrije podstakli mlade da razvijaju svoj talenat, veštine i znanje, "Bebi Egzit" za decu je, u duhu svog punoletstva, ove godine proširio krug porodične afirmacije i na malo stariju decu sa ciljem da predstavi koliko je važna mlada generacija za razvoj društva i obrnuto. To je razlog zašto se ovogodišnji Fesival optimizma održao pod sloganom "Podigni glavu, raširi krila i uhvati zvezde".

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim radionicu, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Non-violence (ahimsa) is the first step and the base of yoga, a part of the so-called yamas, universal moral principles.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga