LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Fishes are sensitive beings

Fishes are sensitive beings

4th October - World Animal Day

Povodom 4. oktobra, Svetskog dana zaštite životinja, Udruženje za zaštitu životne sredine "Refugijum" uputilo je pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojem zahteva doslednu primenu Zakona o dobrobiti životinja Repubike Srbije na teritoriji grada Novog Sada.

U pismu se navode slučajevi prodaje životinja koje se koriste za ljudsku ishranu u svesnom stanju, tačnije riba koje se žive zatvaraju u kese i odnose iz prodavnica, pri čemu se podvrgavaju velikoj boli, stresu i umiranju u agoniji. Osim što se krše prava i dobrobit životinja, time se ujedno krše i ljudska prava, budući da Novi Sad ima veliki broj vegetarijanaca i vegana koji se izlažu ovakvim situacijama, susrećući se na kasama prodavnica sa životinjama koje se guše i bore za život. Tome su, kako je primećeno, takođe izložena i deca koja, u tim situacijama, najčešće briznu u plač.

- Etička svest građana Srbije po pitanju zaštite životinja svakodnevno raste, što bi trebalo da se odrazi i na odluke gradskih vlasti po pitanju patnji životinja odnosno sprečavanje istih, kao i na uprave koje prate volju svojih građana te paze na ugled Novog Sada - navodi se u pismu i podseća na to da ribe spadaju u osećajna bića koja trpe bol, što potvrđuju brojna naučna istraživanja.

Pismo slične sadržine istim povodom je poslato i Gradskoj upravi za inspekcijske poslove kao i Gradskoj upravi za komunalne poslove Novog Sada.

O problemima prouzrokovanim eksploatacijom riba i tome kako možemo pomoći ovim bićima koja zaslužuju naše divljenje i zahvalnost, možete saznati OVDE.

Maja Vučković

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

By switching to veganism, we remove the great amount of the suffering that we cause by our lives, and that step changes both ourselves and the world around us.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga