LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Fishes are sensitive beings

Fishes are sensitive beings

4th October - World Animal Day

Povodom 4. oktobra, Svetskog dana zaštite životinja, Udruženje za zaštitu životne sredine "Refugijum" uputilo je pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojem zahteva doslednu primenu Zakona o dobrobiti životinja Repubike Srbije na teritoriji grada Novog Sada.

U pismu se navode slučajevi prodaje životinja koje se koriste za ljudsku ishranu u svesnom stanju, tačnije riba koje se žive zatvaraju u kese i odnose iz prodavnica, pri čemu se podvrgavaju velikoj boli, stresu i umiranju u agoniji. Osim što se krše prava i dobrobit životinja, time se ujedno krše i ljudska prava, budući da Novi Sad ima veliki broj vegetarijanaca i vegana koji se izlažu ovakvim situacijama, susrećući se na kasama prodavnica sa životinjama koje se guše i bore za život. Tome su, kako je primećeno, takođe izložena i deca koja, u tim situacijama, najčešće briznu u plač.

- Etička svest građana Srbije po pitanju zaštite životinja svakodnevno raste, što bi trebalo da se odrazi i na odluke gradskih vlasti po pitanju patnji životinja odnosno sprečavanje istih, kao i na uprave koje prate volju svojih građana te paze na ugled Novog Sada - navodi se u pismu i podseća na to da ribe spadaju u osećajna bića koja trpe bol, što potvrđuju brojna naučna istraživanja.

Pismo slične sadržine istim povodom je poslato i Gradskoj upravi za inspekcijske poslove kao i Gradskoj upravi za komunalne poslove Novog Sada.

O problemima prouzrokovanim eksploatacijom riba i tome kako možemo pomoći ovim bićima koja zaslužuju naše divljenje i zahvalnost, možete saznati OVDE.

Maja Vučković

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

There is too much suffering in the world because there is too much violence, and our job is, by practicing yoga, to change it.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga