LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Commendations to humanitarians

Commendations to humanitarians

Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo uručilo priznanja za 2014. godinu

U subotu, 20. decembra 2014. godine, u restoranu-piceriji “Trle” u Đurđevu održana je svečana dodela priznanja za humanitarni rad i pomoć životinjama, koju je organizovalo Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo. Među odabranim primaocima bila su deca, odrasli, ali i društva za zaštitu životinja – svi oni koji su izvesnim humanim gestom obeležili proteklu godinu.

Pohvale, kao i nagrade u vidu knjiga i opreme za životinje, primile su Novosađanka Danica Popov, za dugogodišnji požrtvovani rad u oblasti zaštite životnja, Rada Živanović iz Loznice, koja je tom prilikom predstavila svoje udruženje “Lunja”, zatim Biserka Nikolić iz Beograda, te učiteljice iz osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Nataša Kraljević i Sanja Lučić, koje neprestno rade na udomljavanju nezbrinutih životinja, ali i svoje učenike edukuju u tom pravcu, na njih prenoseći ljubav prema psima i mačkama. Ljubitelji životinja mlađe generacije, koji su zahvalnice i nagrade zasluženo dobili bez obzira na uzrast, bili su Vukašin Radovanović iz Šapca, koji je napisao izuzetan i nesvakidašnji rad iz srpskog jezika s temom napuštanja pasa, kao i Luka Lukić, mališan koji je sav novac od džeparca predviđen za kupovinu mobilnog telefona priložio za operaciju psa kojeg je video na internetu. Njegovo humanitarno delo je ubrzo bilo neprepoznato, pa mu je nakon ovog gesta jedno austrijsko udruženje za zaštiti životinja poklonilo mobilni telefon. Kako se moglo čuti od njegove majke, Luka sav novac koji sakupi daje za pomoć životinjama u nevolji, a majka ga u tom pravcu usmerava, učeći ga da sve životinje ne samo da imaju dušu već i jednako pravo na život.

- Ideja je rođena zajvaljujući mnogim vrednim, kulturnim i edukovanim osobama koje pomažu životinjama, ali čija dela uprkos tome nisu bila prepoznata. Ja imam duboko poštovanje prema tim ljudima i zato smo odlučili da im na ovaj način pružimo pažnju.Takođe ima sve više mladih, dece koja misle i rade dobro za životinje. Ovim želimo da se ta njihova ideja širi – rekla je tom prilikom Monika Brukner, predsednica Društva za zaštitu životinja i prirode Đurđevo, čime je potvrdila staru krilaticu da na mladima svet ostaje.

Osim dodele priznanja, okupljanje je zamišljeno i kao svojevrsna prilika za razmenu iskustava i sumiranje prethodno postignutih dobrotvornih dela u vezi sa životinjama i prirodom. Stoga su manifestaciji učestvovali i brojni drugi gosti, među kojima su bili učenici đurđevačke osnovne škole, zatim predstavnici ovdašnjih udruženja za zaštitu životinja i prirode i drugi, a okupljanje je, u duhu prethodnih manifestacija Društva Đurđevo, dobilo i blagoslov. Učesnici programa su prisutne podsetili na aktivnosti tih udruženja, koja nesebično rade na pomoći ugroženim ne-ljudima, ali i na sve učestalija zlostavljanja i zanemarivanja napuštenih kućnih životinja, te na to da čovek nije na vrhu lestvice života i da ugrožavajući druga bića zapravo ugrožava sebe samog.  

Ova manifestacija je održana prvi put, a namera organizatora je da ona postane tradicionalna.

Tekst i foto: Maja Vučković

Refugium at Monika's Farm
Previous article
Refugium at Monika's Farm
Animals used for food
Next article
Animals used for food

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

I believe that the exploitation of animals will disappear in the future and that our descendants will wonder why their ancestors did not understand the simple fact that animals are free beings, not property.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga