JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Kako sam počela da slikam jantre

Kako sam počela da slikam jantre

Crtam odmalena. Prirodu, ljude oko sebe, društvene odnose, životinje, snove, vizije. Iskustvo iz srednje škole takođe je uticalo na moje umeće crtanja i slikanja, pogotovo časovi nacrtne geometrije i slobodnoručnog crtanja. U vreme kada sam počela da slikam, često sam ga kombinovala sa crtanjem i primenjenom umetnošću, izradom predmeta od upotrebne vrednosti, u čemu mi je pomogao otac, veliki majstor toga.

Tek na fakultetu započinjem kontinuirano i ozbiljnije slikanje, najpre uljanim bojama, a potom i akrilom. U slikanju sam bila samouka. Zahvaljujući majci dizajnerki, koja se likovnom umetnošću bavi ceo život, imala sam priliku da posmatram kako nastaju dela, igram se bojama, eksperimentišem i sama stvaram. Nakon nekog vremena, počela sam da upijam tehnike slikanja od lokalnih umetnika, mahom prijatelja, koji su me dodatno uputili na zanatski deo, kao i od vrhunskih majstora koje sam, kao novinarka kulturne redakcije nekoliko medija, intervjuisala na slikarskim kolonijama.

Najpre sam slikala ono što sam već pronailazila dovršeno, a što me je na neki način privuklo; dela drugih umetnika koja su mi se dopala na prvi pogled i kojima sam želela da budem okružena, ali i da ujedno isprobam svoja umeća na njihovim koracima. Nakon toga sam počela sve više da istražujem s idejama pa da sam sve češće stvarala nova, inovativna i inventivna dela, koja bi se mogla podvesti pod ekspresivni egzistencijalizam.

Kako sam dublje zalazila u istočnjačku filozofiju, tako me je sve više počinjala interesovati indijska umetnost. Joga, i s njom u vezi meditacija, kojom sam se već duže vreme bavila, to interesovanje je samo produbila, te sam počela da slikam jantre (sanskrit: yantra – instrument, mašina). To iskustvo, uz predzanje tehničkog crtanja, koje je doprinelo lakšem oslikavanju geometrijskih oblika, i kasnije radionice crtanja fraktala, pomoglo mi je u vežbanju srpljenja, preciznosti, koncentracije i usmerenosti, što je za slikanje tih motiva, neophodno. Zbog svega toga, osećala sam se kao "na svom terenu“.

Sve jantre su rađene po pravilima drevne indijske umetnosti, odnosno vedskih metoda, uz tačno korišćenje predviđenih boja, i to ekološko-veganskih, što mi je vremenom postalo veoma važno jer ne samo da je u skladom s jogičkom etikom nenasilja (sanskrit: ahimsa - nenasilnost), većim i ličnim preferencijama, budući da kao borac za prava životinja taj princip pokušavam da ugradim u ono čime sam okružena. Otkrivši  dublju simboliku jantri i uvidevši direktnu povezanost svega, one postaju moje krajnje opredeljenje i umetničko-spoznajna vodilja ka putu pronalaženja unutrašnje svetlosti. 

OVDE možete odabrati neku od jantri za sebe ili poručiti za poklon.

Autor: Maja Vučković

Kompozicija jantre
Prethodni članak
Kompozicija jantre

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Mir u svetu će zavladati tek kada u potpunosti bude prihvaćena etika nenasilja. Ne samo u teoriji, već pre svega u praksi.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.