JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Savladavanje nemogućeg Laruge Glejzer

Savladavanje nemogućeg Laruge Glejzer

Intenzivni seminar Aštanga joge

U organizaciji Ašatanga joga škole Beograd, koju vodi Ranko Stojiljković (Vairagya), vodeći učitelj ovog stila joge u Srbiji, od 25. do 27. maja 2018. godine u Aštanga joga šali održan je seminar Aštanga joge u tradiciji Patabi Džojsa popularne američke instruktorke Laruge Glejzer kojoj je tom prilikom asistirao švedski jogi David Fredrikson.

Ovaj intenzivni trodnevni seminar, obuhvatio je vođene časove prve serije Aštanga joge, Majsor časove i dve interesantne radionice: Vinjasa radionicu i radionicu položaja izvijanja unazad, takozvani bekbending. Uz pokazivanje pravila izvođenja naprednih aštangovskih vežbi i skokova, praktičari ovog zahtevnog stila vežbanja joge, koji se neretko karakteriše kao "savladavanje nemogućeg", imali su priliku da čuju i vide načine njihovog lakšeg izvođenja pomoću preciznog poravnanja tela i disanja, ali i da uz pomoć ovih svetskih poznatih instruktora joge to praktično dostignu.  

Pranajame u Aštanga sistemu su veoma važna praksa pa je centralni deo radionica bilo učenje tradicionalnih i alternativnih načina usaglašavanja vežbi i disanja, ali tako da  telo pri tom ostane stabilno i opušteno. Temeljni fokus seminara, kao i Aštanga prakse uopšte, jeste mirno, uravnoteženo disanje uz korišćenje glavnih energetskih katanaca (bandhi), zadržavanja daha (kumbhaka) i fokusiranog zurenja (drishti) koji su se sve vreme trodevne prakse neprestano osvešćivani  i pažljivo prilagođavani samim vežbačima.

Položaji joge izvijanja unazad su od posebne pomoći pri održavanju fleksibilnosti kičme, ramena i trupa, otvaranju grudnog koša, ali i kod povećanja energije u telu. S obzirom da poboljšavaju držanje tela, osnažuju ga, detoksikuju i stimulišu rad nervnog sistema, zovu se i vežbama za podmlađivanje, stoga savladavanje pravilnog izvođenja ovih vežbi doprinosi vitalnosti, zdravlju i dugovečnosti. Izvijanja unazad takođe otključavaju duh srca i stimulišu rad čakri, energetskih centra, čijim otvaranjima um postaje fokusiran i jasan.

Svesnost kao glavni instument temeljne promene i pažljivo odabran redosled tehnika u okviru Aštanga metodologije podstiče meditativni kvalitet uma i omogućava integraciju svih aspekata prakse i njihovo prenošenje na teren svakodnevnog životnog iskustva, pre svega kroz negujući odnos sa sobom. S te strane, već sam ovaj seminar je prisutnim jogijima i joginama doprineo kako boljem razumijevanju Aštanga joge tako i njenom integrisanju u svakodnevni život.

Laruga Glejzer (Laruga Glaser), autorizovana instruktorka naprednog nivoa Aštange, stila joge koji ima izričita i stroga pravila, uspela je da pokaže važnost negovanja ovakve vrste tradicije, u jogi poznate pod imenom parampara, ali i da prenese svoje upute u to šta sve joga može da razvije u pojedincu, inspirišući svakog od prisutnih da  zakorači u centar svog bića i iskusi svoj neizmeran potencijal.

Više o njenom radu možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ashtanga Yoga Belgrade
  3.  

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Neantropocentična etika - ekocentizam i biocentrizam - uvažava moralno dostojanstvo svih životinja, kako ljudskih tako i ne-ljudskih.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.