JezikPretragaContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Seminar na temu KUNDALINI

Seminar na temu KUNDALINI

U organizaciji beogradske Vidya Yoga škole, u subotu i nedelju,  10 i 11. decembra 2016. godine u O.Š. ‘’Skadarlija’’ u Francuskoj ulici u Beogradu održan je intenzivni vikend seminar na temu – KUNDALINI. Od  10 do 20 sati oba dana instruktori joge su se usavršavali  vežbajući različite stilove Pozdrava Suncu (Surya Namaskar), zahtevnije položaje (asane) i napredne tehnike vežbi disanja (pranajame), ali i ovladali teorijskim znanjima koja su se ticala razvoja kundalini energije.

Valter Tirak Ruta (Walter Thirak Ruta), iz Pramiti škole joge iz Ventimilje (Italija), je učenik poznatog jogija, utihlog mudraca sa juga Indije Šri Šri Šri Satčidanande (Sri Sri Sri Satchidananda) koji je u Indiji smatran za sveca i proroka. Nekadašnji indijski premijer, Rađiv Gandi (Rajiv Gandhi), smatrao ga je za svog duhovnog učitelja.

Šri Šri Šri Satčidananda nikada nije sekao kosu već je nosio uvijenu oko glave kao turban. Živeo je 97 godina, mada usled nedostatka preciznih podataka neki smatraju da je uveliko prekoračio stotu. Gladovao je pune dve godine, od 1970. do 1972. godine, pri čemu je pio samo običnu i kokosovu vodu.

U Evropi je postao poznat kao "Utihli Jogi" zbog zaveta ćutanja (Mauna Vrata) jer je  više od 50 godina života proveo bez i jedne izgovorene reči. Pozvao bi učenika u sobu u kojoj su na zidovima bili iscrtani svi položaji, i onda bi rukom pokazao šta treba da vežba. Iako nije govorio niti asistirao, tačno je znao šta je kom učeniku potrebno da bi napredovao.

- U Indiji smo vežbali samo jednu, osnovnu sekvencu, sa pranajamama (vežbama disanja) i meditacijom. Ali u jednom položaju, na primer Sarvangasani (sveća), trebalo je da ostanemo sat vremena. Učitelj je šetao kroz salu i prilazio bi samo ako primeti da neko ima problem sa određenim položajem. U tom slučaju bi kratko posavetao koje asane treba raditi kao pripremu kako bi se postigao željeni položaj. Muškarci su bili na jednoj strani, a žene na drugoj. Pošto poslednjih 40 – 50 godina života nije uopšte govorio, pozvao bi samo učenika u sobu u kojoj su na zidovima bili iscrtani svi položaji, i onda bi rukom pokazao šta treba da vežba. Iako nije govorio niti asistirao, tačno je znao šta je kom učeniku potrebno da bi napredovao – kaže Valter o iskustvu vežbanja joge u Indiji kod autentičnog indijskog jogija.

Valter Tirak Ruta, je sertifikovani učitelj joge i direktan učenik i sledbenik Utihlog Jogija. Držeci se dosledno učenja svog gurua, podučava na redovnim kursevima u svojoj školi joge “Pramiti”, koju je osnovao u italijanskom gradu Ventimiglia. Razvija i verno prenosi ono što je naučio primenom u praksi i neprekidnim istraživanjima, što dovodi do revalorizovanja uloge joge na Zapadu – ne samo kao discipline za poboljšanje zdravlja već i kao puta inicijacije.

Njegov stil vežbanja je poznat po dugim zadržavanjima u asanama, čak po nekoliko časova. Na pitanje zašto je to tako, podseća da svako ljudsko biće ima sušumnu (energetski kanal koji ide uz kičmu), i da je cilj vežbanja ispunjavanje tog kanala energijom.

- To je kundalini energija o kojoj se toliko priča. Kada se zadržavamo u jednoj asani duže vreme, dešava se nešto veoma važno. Tradicija nas uči da se prvih dva minuta zadržavanja u određenoj asani, radi na nivou tela. Dakle uticaj tog položaja je samo na nivou tela – mišićima, zglobovima, tetivama, itd... Prvih pola sata zadržavanja u asani radi se na nivou suptilnog tela. Tada asana deluje na suptilno, energetsko telo (pranamaja kosha). Ako u položaju ostajemo sat vremena, ili duže, onda se efekat asane prenosi i na ostala suptilna tela – mentalno (manomaya kosha) i svesnost ili intelekt (vijnanamaya kosha). Dakle, dugo zadržavanje u asanama ima za cilj da se odvojimo od svog fizičkog tela i osvestimo suptilna tela – zaključuje Valter Tirak Ruta, autor je raznih tekstova i knjiga o jogi koji organizuje i vodi joga seminare u Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Portugaliji i Indiji. Više o njegovoj školi možete saznati OVDE.

Sri Sri Sri Satchidananda i Walter Thirak Ruta:


  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Vidya Yoga
  3.  

* Izjave peuzete iz intervjua objavljenog na portalu Nova svest.

 

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Prelaskom na veganstvo mi uklanjamo veliku količinu patnje koju uzrokujemo našim životima i taj korak menja kako nas same tako i svet oko nas.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.