JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Telo koje se usavršava – Siddha Deha

Telo koje se usavršava – Siddha Deha

Seminar za instruktore joge

U organizaciji beogradske Vidya Yoga škole, u subotu i nedelju, 16 i 17. decembra 2017. godine u O.Š. ‘’Skadarlija’’ u Francuskoj ulici u Beogradu održan je intenzivni vikend seminar na temu "Telo koje se usavršava – Siddha Deha".

Od  10 do 19 sati oba dana instruktori joge su se usavršavali vežbajući različite stilove Pozdrava Suncu (Surya Namaskar) uz zadržavanje udaha (antara kumbaka) propraćen mantrama kako bi se osnažilo telo i uravnotežio um, zatim zahtevnije položaje (asane), napredne tehnike vežbi disanja (pranajame) i meditaciju u cilju spoznaje unutrašnje plemenitosti. Specifičnost ovog seminara bile su prepoznatljive jogasane – položaji u kojima se ostaje duže vreme (i do 45 minuta) uz pomoć različitih varijanti i odgovarajućeg ritma disanja, te pranajama sa produženim izdahom kao priprema za fazu kumbakaobustavljanje disanja, da bi se pratilo strujanje vitalnih energija kroz suptilno telo.

Tema seminara bila je siddha deha – astralno i božansko telo. Drevni jogiji su nam ukazali na neophodnost osvešćivanja suptilnih tela, ili nivoa postojanja. To su astralno i božansko telo, sa svim svojim psihičkim tokovima, nadijima i čakrama, koje se pročišćavaju vatrom - Agni i revitalizuju nektarom - Amritom. Devi Kundalini sjedinjena sa svojim voljenim Šiva Šambuom je, na taj način, uvek uz nas.

Valter Tirak Ruta (Walter Thirak Ruta), iz Pramiti škole joge iz Ventimilje (Italija), je jogi vernik koji se trudi da ostane u potpunosti u skladu sa drevnom tradicijom joge. Razvija i prenosi ono što je naučio primenom u praksi i neprekidnim istraživanjima. Držeći se dosledno učenja svog poznatog učitelja Utihlog Jogija iz Madrasa, organizuje i vodi seminare na kojima zajedno sa studentima istražuje u praksi tehnike opisane u drevnim tekstovima Hatha joge.Takva zajednička zalaganja na polju joge potvrđuju njenu ne samo terapeutsku vrednost, već i njen značaj kao discipline koja jeste put inicijacije i koja vodi ka duhovnoj samorealizaciji.

Valterov stil vežbanja je poznat po dugim zadržavanjima u asanama, čak po nekoliko časova. Na pitanje zašto je to tako, podseća da svako ljudsko biće ima sušumnu (energetski kanal koji ide uz kičmu), i da je cilj vežbanja ispunjavanje tog kanala energijom.

Na pitanje da li se može živeti jogijskim načinom života u uslovima jednog modernog grada, koji se nekada poredi sa betonskom džunglom, odgovorio je "Može, i mnogi veliki majstori poslednjeg veka su podučavali jogu u gradovima. Oni su napuštali šume i izolaciju upravo zbog toga što je ljudima u gradu joga preko potrebna."

 - Ukoliko ja živim na selu, u prelepoj prirodi, i uberem voćku sa drveta, ona sadrži mnogo prane (životne energije) i daće mi dosta energije. Međutim, ako je ta voćka proputovala pola sveta i bila pakovana u razne ambalaže da bi došla do prodavnice gde ću je ja kupiti, onda ona ima veoma malo prane. U gradovima jedemo hranu sa malo prane, pijemo mrtvu vodu, dišemo zagađen vazduh, i upravo da bismo sve to nadoknadili moramo da vežbamo jogu. Tome naravno treba dodati i neke druge prakse. Nije potrebno da promenimo celokupan dan da bismo živeli kao jogiji, dovoljno je promeniti samo 15 minuta svog dana i pretvoriti to vreme u pravi jogijski život. Meditirajte 15 minuta, radite Pozdrav Suncu, radite pranajame, i vi tih 15 minuta provodite kao pravi jogi na Himalajima. Hrana je takođe veoma bitna. Potrebno je uvesti postove, jesti zdravu hranu, itd... Moj savet svima je da iskoriste bar 15 minuta od svog dana kako bi proveli to vreme poput monaha ili jogija koji živi u planini - preporučuje Valter.

 Više o njegovoj školi možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Vidya Yoga
  3.  

* Izjave peuzete iz intervjua objavljenog na portalu Nova svest.

 

Joga mirisa čuvenog dr Hocela
Prethodni članak
Joga mirisa čuvenog dr Hocela
Uvod u Aštanga jogu
Sledeći članak
Uvod u Aštanga jogu

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Esencijalni sastojak ahimse je saosećanje: kroz saosećanje počinjemo da vidimo sebe u drugima.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.