JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Radionica Ciklične meditacije

Radionica Ciklične meditacije

U subotu, 8. juna od 10 do 12 sati u Joga studiju Hipokrat koji se nalazi u Stratimirovićevoj ulici na broju 6 po prvi put u Novom Sadu održana je radionica "Ciklična meditacija" osmišljena od strane stručnjaka svetski poznatog joga univerziteta S-VYASA.

Cikličnost je jedna od najvažnijih odlika prirode i možemo je naći u svim njenim aspektima. Zemlja se kreće u Solarnom sistemu, zvezde se kreću po svojim orbitama, planete kruže oko Sunca, godišnja doba se ciklično smenjuju, dan i noć isto tako, kao i ritam disanja (udah i izdah), zatim umor i odmor koji predstavljaju smenu aktivnih i opuštenih stanja itd. Svi ovi procesi pokazuju da su ciklični obrasci prirode sveprisutni.

Osvešćivanje ovih procesa i njihove smene dovodi do prepoznavanja suštinskih životnih mehanizama, odnosno situacija u kojima na sličan način reagujemo, samo u drugačijem vremenskom odnosu. Tek kada prepoznamo obrasce svog delanja, možemo da uvedemo promene u svoj život – promene koje vode ka miru, ispunjenosti i prepoznavanju sebe u svemu što nas okružuje.

Danjašnji stil života je takav da diktira ritam neprestane stimulacije. Odmor postaje luksuz, a dubinski odmor gotovo nepoznat savremenom čoveku koji se odmara uz TV program, časopise, internet…  Ciklična meditacija (CM) je veština relaksacije koja nam pruža znanje o načinu ispravnog opuštanja, bez obzira na stimuluse koje dobijamo iz spoljašnjeg sveta. To je jednostavna  tehnika u kojoj se osnovni joga položaji kombinuju sa tehnikama relaksacije. Da bismo se lakše opustili, potrebna je prethodna aktivnost, a da bismo osvestili pokret, potrebna je prethodna relaksacija.

Cikličnu meditaciju mogu da praktikuju svi, a posebno je delotvorna na osobe koje vode brz, poslovan život i osobe koje se često izlažu stresu. Izvodi se u pokretu pa je stoga posebno pogodna onima koji se teže zadržavaju u sedećem položaju, kao u klasičnoj meditaciji. Nije potrebno poznavanje joga položaja ili iskustvo u vežbanju joge da bi se CM praktikovala.

Nastala je na S-VYASA joga Univerzitetu (Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana) u Bengaloru, unutar Programa za regulisanje stresa, gde sam kao stipendistkinja Vlade Indije završila Specijalni program obuke joga instruktora u okviru Indijskog programa bilateralne tehničke i ekonomske saradnje (ITEC).

Istraživačke studije na ovom univerzitetu pokazale su da praktikovanje Ciklične meditacije poboljšava memoriju, kvalitet sna i smanjuje stanje nervoze, profesionalnog stresa (na radnom mestu) i lična uzbuđenja. Štaviše, CM je poboljšala učinak u psihomotornim zadacima koji podrazumevaju pažnju, koncentraciju, mogućnosti vizuelnog opažanja i repetativne motoričke odgovore. Ovi nalazi podržavaju ideju da meditacija zapravo jeste trening svesnosti koji, kada se sprovodi tokom dužeg perioda, uzrokuje izvesne promene u percepciji, pažnji, spoznaji i psihofiziološkim merilima. Samo 30 minuta CM pruža više odmora nego što to čini šestočasovno spavanje!

Na ovoj radionici uživali smo u praksi Ciklične meditacije odnosno meditacije u pokretu, a ujedno naučili da je samostalno praktikujemo. Kroz jednostavne joga položaje, slušajući instrukcije zatvorenih očiju, pronašli smo način da se opustimo bez obzira na trenutne životne izazove. Cilj prakse je, osim fizičkog opuštanja, svesna mentalna relaksacija. Putem naizmeničnih vežbi stimulacije i relaksacije, praćenih zvučnim vibracijama, naučili smo da harmonizujemo svoje telo i um sa našom urođenom prirodom.

Savladali smo osnovne joga položaje koji uklanjaju bolove i napetost u telu te poboljšavaju držanje i fleksibilnost, zatim vežbe disanja kojima se telo i um dovode u balans, kao i  dodatne jogičke tehnike dubinskog opuštanja koje razvijaju motivaciju, umanjuju posledice stresa i povećavaju produktivnost.

Kako izgleda proces CM?

     • Oči su zatvorene tokom celog procesa
     • Fokus je isključivo na slušanju i praćenju instrukcija
     • Pravilno izvođenje položaja nije toliko važno koliko održavanje pažnje i fokusiranost
     • Pokreti su spori, kontinuirani i mirni
     • Svesnost cirkulacije krvi, nervnih impulsa, otkucaja srca itd.
     • Doživljavanje zvučnih vibracija

Koristi od praktikovanja Ciklične meditacije:

     • Omogućava duboku relaksaciju tela i uma
     • Oslobađa akumulirani stres
     • Poboljšava kreativnost i produktivnost
     • Smanjuje visok krvni pritisak
     • Obezbeđuje emotivnu stabilnost
     • Usporava starenje
     • Poboljšava kvalitet sna

Više o ovoj blagotvornoj tehnici možete saznati u studiji objavljenoj u međunarodnom naučnom joga časopisu IJoY: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2934575/

Radionica Ciklične meditacije je YACEP® sertifikovana od strane Joga alijanse (Yoga Alliance), najeminentnije asocijacije joga instruktora i škola joge u svetu, i vodi se kao edukativna u trajanju od dva sata, što je posebno važno instruktorima joge koji žele da se registruju ili obnove svoju registraciju. 

Moj YACEP profil i odobrenje kontinuirane edukacije možete pogledati OVDE.

Časovi i radionice Ciklične meditacije održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne časove CM, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Program vodi master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni učitelj joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Esencijalni sastojak ahimse je saosećanje: kroz saosećanje počinjemo da vidimo sebe u drugima.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga