JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Čemu služe markeri?

Čemu služe markeri?

Razlog postojanja marker perli (graničnika) je jednostavan. Dok meditirate, um često odlazi u jednu od svojih priča i tka mentalnu tapiseriju koja nas udaljava od samog trenutka i mantre. Tada nastupa marker perla koja nas "budi" i proverava da li smo svesni onoga što radimo. 

Kada započnemo sa odbrojavanjem perli i mantranjem, um će u jednom trenutku “zaboraviti” šta mi to radimo i otići će negde drugde, a kada naiđemo na marker perle, koje se razlikuju od ostalih, to će na nas delovati kao buđenje i um će se vratiti brojanici, mantri i sadašnjem trenutku.

Još jedan razlog upotrebe markera prilikom recitovanja ili pevanja mantre jeste taj što se možemo zapitati dokle smo stigli sa brojanjem i koliko još ima do kraja? Kada naiđemo na jedan od ovih markera, znaćemo koliko još imamo do završetka mantranja i time ćemo ponovo utihnuti um.

Postoje mnoge varijacije korišćenja markera, ali je svima osnova broj 9 kao sadržatelj. Dakle, marčer se obično stavlja na svaku 8., 18., 27., 36. ili 54. pelu, ali takođe i na svaku 7.12. i 21. kada je reč o tibetanskim učenjima.

Na početku mantra meditacije preporučuje se mantra SO HUM (čita se SO HAM) koja znači "To sam ja" ili "Ja jesam" i to usklađena sa dahom: kada mislimo ili izgovaramo  "So", udišemo, a pri izdisaju mislimo ili izgovaramo "Ham". Pritom pratimo svoj ritam disanja i trudimo se da ujednačimo udisaj i izdisaj. Vremenom, prostor između udisaja i izdisaja postajaće duži; kada se to desi, pokušajte da se fokusirate na taj prostor.

“So Ham” je elementarna mantra, koja nas vraća sebi samima. Mantra, međutim, može da bude i i bilo kakva aformacija na maternjem ili nekom drugom jeziku. Devocijsko pevanje u slavu božanstva takođe je jedna vrsta mantre, kao i naši svakodnevni rituali pozdravljanja i zahvalnosti poput "Dobar dan", "Kako ste?" i "Hvala". To nije samo odraz vaspitanja već i suptilno usklađujivanje sopstvenog uma sa okolnim vibracijama i bazičnim željama kojima stremimo, kako bismo sledili put ispravnosti, dobrote i napredovanja.  

Uživajte!

Ovako izgleda marker na svakih 27 perli:

Brojanica od 108 perli podeljena jednim markerom na dva sektora od po 54 perle:

Disk markeri na svakih 27 perli:

Najpre 27 perli, a potom čvor između preostale 54 perle:  

Marker na svaku 9. i 27. perlu:

 Ovako izgleda brojanica bez markera:

Ovakve brojanice se preporučuju iskusnijim praktikantima koji tokom prebrojavanja svih 108 perli uspevaju da bez markera ne dozvole umu da odluta predugo.

  1. Prevod teksta: Maja Vučković
  2. Izvor: Destination OM
  3.  

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Esencijalni sastojak ahimse je saosećanje: kroz saosećanje počinjemo da vidimo sebe u drugima.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.