JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Seminar: Aktivizam za prava i oslobođenje životinja

Seminar: Aktivizam za prava i oslobođenje životinja
Da li su u savremenom društvu životinje isključivo predmet ljudskog iskorišćavanja? Iako je legalno, da li je iskorišćavanje životinja etički prihvatljivo, ekonomski, ekološki i zdravstveno održivo? Zašto su životinje isključene iz moralne zajednice i sfere prava, uprkos činjenici da su osećajna bića koja imaju iste osnovne interese kao i čovek? Šta je to specizam? Šta je aktivizam za prava životinja? Koje su naše obaveze i dužnosti prema životinjama? Zašto su aktivisti za prava životinja abolicionisti i vegani?
 
Odgovore na ova pitanja i druge dileme pokušala sam da pružim na autorskom dvodnevnom seminaru "Aktivizam za prava i oslobođenje životinja: Nenasilni odgovor na nasilje kojem smo svedoci" koji je odžan 31. oktobra i 1. novembra 2020. godine, uoči Svetskog dana veganstva, u prostorijama Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu.
 
Seminar je imao za cilj da polaznike uvede u problematiku prava životinja i preispita uvreženu perspektivu tog pitanja, kako bi sami mogli prosuditi i moralno vrednovati problem iskorišćavanja životinja u savremenom društvu. Sastojao se iz dva modula, od kojih je svaki trajao jedan radni dan, od 11 do 17 časova.
 

Seminar je bio namenjen mladima i svim zainteresovanima, prvenstveno onima koji se s ovom problematikom nisu susretali, ali su zainteresovani i prijemčivi za učenje o moralnim pitanjima upotrebe i iskorišćavanja životinja, diskriminaciji na osnovu vrste i ideologiji nasilja, kao i o akivizmu za prava životinja kao nenasilnom odgovoru na nasilje nad životinjama; svima koji su zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih alternativa.

Nastojali smo da otvorimo pitanja savremenog razumevanja odnosa čovek-životinja i kroz predavanja, prezentacije, diskusije i radioničarski rad pokušali da dođemo do odgovora na pitanje da li je i kako je trenutno važeći okvir ovog odnosa moguće promeniti, a u područje našeg svakodnevnog života implementirati prakse koje podržavaju ono čemu težimo: slobodu i jednakost za sve.

Seminar je obuhvatio temate o načinima i primerima lokalnog i globalnog zastupanja prava životinja, o kratkoj istoriji pokreta za prava životinja i razumevanju savremenih ideja oslobođenja životinja, o ličnoj i društvenoj dobrobiti veganstva, kao i temate o veštinama nenasilnog aktivizma i strategijama zaustavljanja eksploatacije životinja.
 
 
U okviru seminara predstavila se Vege zajednica iz Beograda. Aktivistkinje Vege zajednice su putem pamnel-diskusihe i u razgovoru s polaznicima seminara predočili svoja lična i zajednička iskustva, društveni angažman i motive borbe protiv iskorišćavanja i nasilja nad životinjama.
 
Seminar se realizovao u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.
 
Najavu na stranici Omladinskog centra CK13 možete videti OVDE.
 

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim seminar, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

 
Tekst: Maja Vučković i CK13
Fotografije i plakati: Omladinski centar CK13
 

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Potrebno bi bilo više od deset miliona godina života na Zemlji kako bi se povratio isti onaj broj vrsta koji je postojao pre izumiranja koje je uzrokovao čovek.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga