JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Restorativna joga - kontemplativna praksa s pomagalima

Restorativna joga - kontemplativna praksa s pomagalima

Restorativna joga je kontemplativni stil joge koji je specifičan po tome što nema nikakvog naprezanja u položajima, već je cilj vežbanja da opustimo svoje telo i relaksiramo se.

Ono što restorativnu jogu razlikuje od njenih energičnijih rođaka je duže zadržavanje u asanama i upotreba rekvizita za postavljanje i održavanje tela u položaju (jastuka, blokova, ćebadi, rolni, lopti i sl.). Što je bolja podrška telu u položaju, ono se lakše i bolje opušta. Ovim stilom joge istražujemo šta se dešava sa našim telom i otkrivamo koji su to delovi u kojima najviše skladištimo nervozu i tenziju, odnosno koji su načini da se to što bolje predupredi.

Položaji koji se u ovom stilu joge koriste su najčešće ležeći ili sedeći, modifikovani tako da se telo podržava rekvizitima, od onih uobičajenih, preko posebnih vrsta jastučića, maski za oči, do zida prostorije u kojoj radimo. Svi položaji su osmišljeni tako da umire duh i telo, da nas odmore, opuste i osveže, dajući nam na kraju treninga osećaj potpune relaksiranosti. Brzina otkucaja srca je tada smanjena, a um tih. Zato se položaji u restorativnoj jogi obično duže zadržavaju, od 5 do 30 minuta, sa ciljem da se minimalizuje napor koji je telu potreban da u položaju boravi. Na ovaj način se osim opuštanja mišića postiže i smanjenje bolova u pojedinim delovima tela, ali i svesna kontrola opuštanja.

Odlična je za žene tokom menstrualnog ciklusa i trudnice jer omogućava lakše vežbanje i umanjuje trenutne tegobe. Ovaj umirujući stil joge posebno je pogodan za majke sa decom i vežbanje kod kuće. Za praktikovanje vam nije potreban fizički napor. Umesto toga, rekviziti će poslužiti kao relaksirajuća podloga na kojoj možete opustiti svoje umorno i iscrpljeno telo. Podrška rekvizita i duže zadržavanje u pozama će opustiti zategnutost mišića i osloboditi vaš um napetosti. S obzorom da su toplota i osvetljenje važni za opuštanje, preporučujemo da prigušite svetlo i da se pokrijete ćebetom dok ste u pozi. Oči možete prekriti peškirom ili maskom za spavanje, jer ćete tako smanjiti vizuelnu stimulaciju i dodatno se osloboditi tenzije u predelu očiju.

U opuštenom stanju se aktivira parasimpatički deo nervnog sistema, koji stimuliše procese lečenja i obnavljanja tela. Disanje i rad srca se usporavaju, redukuju se misli, a predivni mir i spokoj preplavljuju telo i um. Praktikovanje pruža preko potrebni predah od uobičajenog užurbanog života, u kome često nervni sistem može biti premoren od različitih osećanja i događaja. Ukoliko je nervni sistem preopterećen, to može dovesti do stresa, koji dalje može prouzrokovati anksioznost, poremećaj spavanja ili premor nadbubrežnih žlezda.

Rekviziti koji se koriste:

Drveni joga blok – blokovi koji se kupuju u specijalizovanim radnjama mogu biti izrađeni od čvrste plute, bambusa, drveta ili pene (dužine 23 cm, 15 cm širine i 10cm debljine). Možete napraviti sami svoj blok, tako što ćete gomilu knjiga odgovarajuće veličine obmotati gumenom trakom ili zaviti u jastučnicu.

Bolster – bolsteri su dugački, ovalni ili okrugli čvrsti jastuci čije su okvirne dmenzije: 66cm dužina,18cm širina i 8cm visina. Sami možete napraviti bolster tako što ćete čvrsto umotati jedno ili par ćebadi i saviti ih tako da odgovaraju ovom obliku, a u istu svrhu vam mogu poslužiti i jastuci sofe.

Ćebad i peškiri – koristite šta imate kod kuće.

Rolna – urolajte peškir za tuširanje, ćebe ili postavite joga prostirku tako da zauzima otprilike 80cm dužine i 15cm u prečniku.

Jastučići za oči – će blokirati prodiranje svetlosti i omogućiti nežnu, prijatnu težinu na kapcima, koja će vas umiriti i opustiti. Umesto jastučića, možete koristiti savijeni peškirić.

Neki od tipičnih položaja:

Supta Baddha Konasana - položaj u kome ležimo na leđima, spojenih tabana i kolena otvorenih u stranu, ispod kolena stavljamo jastuke, ćebad, rolere ili drugo

Viparita Karani sa nogama na zidu - položaj u kome ležimo na leđima karlice naslonjene uz zid, dok su noge uspravne i opružene o zid

Balasana sa podrškom - radi se raširenih kolena, a ispod trupa se postavi jastuk ili roler tako da se stomakom, grudima i glavom legne na njega i na taj način telo potpuno opusti

 

  1. Autor: Master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni učitelj joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.
  2.  

 

Časovi restorativne joge održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne časove restorativne joge, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Mudre - joga u rukama
Prethodni članak
Mudre - joga u rukama
Veliki sistemi joge
Sledeći članak
Veliki sistemi joge

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Prelaskom na veganstvo uklanjamo veliku količinu patnje koju uzrokujemo našim životima i taj korak menja kako nas same tako i svet oko nas.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga