JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Egzitovska KOCKA ISTINE

Egzitovska KOCKA ISTINE

Bezimeni za bezglasne o tretmanu životinja

U nedelju, 15. jula 2018. godine u organizaciji domaćih predstavnika međunarodne aktivističke organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) na uglu Zmaj Jovine i Miletićeve ulice u Novom Sadu održan je trosatni performans pod nazivom "Kocka istine" u kojoj je učestvovalo dvadesetak boraca za prava i oslobođenje životinja. Formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama laptopove i transparente s naptisom “Istina”, maskirani aktivisti su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Pitajući "Smatrate li da je ovakav tretman životinja dobar?", "Koje je Vaše mišljenje o tome?" i "Šta možemo da učinimo da bismo ovo promenili?" navodili su prolaznike na preispitivanje odnosa prema životinjama te proizvodima životinjskog porekla koje koriste i ujedno ih upućivali u načine prelaska na veganski stil života koji ne uključuje okrutnost prema drugima (informacije o tome možete dobiti putem Fejsbuk grupe "Balkan Challenge 22").

Skup je izazvalo različite i oprečne reakcije Novosađana, kao i brojnih turista koji su se zbog EXIT festivala u tom trenutku zadesili na novosadskim ulicama, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih. Ova poznata akcija koja se do sada održala 3.996 puta u više od 650 gradova sveta, prvi put je upriličena u vojvođanskoj prestonici u martu ove godine, a od tada se redovno održava jednom mesečno na različitim punktovima u gradu kako bi se što više prolaznika informisalo.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Do danas je u performansima "Kocka istine" u svetu učestvovalo na stotine hiljada osoba, od kojih je njih 214.493 ozbiljno razmislilo o prelasku na veganstvo, a kod nekih je primećena trenutna konverzija.

Više o organizaciji "Bezimeni za bezglasne" možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  
Međunarodni dan Kocke
Prethodni članak
Međunarodni dan Kocke

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Jasno izražavanje prvi je i osnovni korak ka valjanoj komunikaciji i poželjnom delovanju koje odatle proističe. Ukoliko je jezik zamagljen i nepodoban, i akcije će biti takve.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.