JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Glas za životinje prkosi zimi

Glas za životinje prkosi zimi

Februarska "Kocka istine"

–  Zamislite kako je životinjama kada se prevoze po ovakvom vremenu na putu do klanice? Ako one mogu da prežive, znajući šta ih čeka, a da ih pri tom niko ni ne pogleda, možemo i mi izdržati nekoliko sati i bar toliko učiniti za njih – kazao je jedan od aktivista organizacije "Bezimeni za bezglasne" spremajući se za novu "Kocku istine". Ova višečasovna mirna akcija, koja se tradiconalno održava jedanput mesečno, ovog puta je upriličena 23. februara na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu, a sudeći po reakcijama prolaznika, većina sugrađana je sada već uveliko upoznata sa ciljem njenog organizovanja.

"Kocka istine" je javni nastup sličan umetničkom performansu koji okuplja borce za prava i oslobođenje životinja da bi putem snimaka prikazali realan tretman životinja u industrijama mesa, mleka i jaja, na farmama kože i krzna, u laboratorijama i svim drugim mestima na kojima se one eksploatišu. Oni na taj način pokušavaju da široj javnosti približe istinu, odosno da ukažu na sve ono što se dešava iza zatvorenih vrata, betonskih zidova i visokih ograda mnogobrojnih kompanija širom sveta.

Nakon što odgledaju prikazano, osobe koje su zainteresovane da saznaju nešto više o akciji prilaze aktivisti koji stoji izvan Kocke i sa njim dobrovoljno započinju razgovor te tako dobijaju odgovore na pitanja gde su nastali snimci, zašto je takav tretman prema životinjama i kako se on može promeniti, što spontano dovodi do preispitivanja njihovog odnosa prema drugima kao i proizvodima animalnog porekla koji su u široj upotrebi. Ukoliko neko pokaže dodatatnu motivacu za prelazak na stil života koji ne uključuje okrutnost prema životinjama, biva upućen u načine prelaska na veganstvo. Za to vreme, aktivisti koji direktno učestvuju u Kocki ostaju skriveni iza maski dobro poznatih Anonimusa, kako ne bi skrenuli pažnju sa onog na šta upućuju.

Od obeležavanja Međunarodnog dana Kocke, koji je upriličen 3. novembra 2018. godine u 500 gradova, "Kocka istine" je do kraja godine održana u preko 900 gradova širom sveta i to više od 10.000 puta, uključujući brojne "vanredne" formacije kao što je 24-časovna demonstracija u Berlinu. Ovaj uniformni performans na svim mestima izgleda isto jer sledi mnoštvo pravila organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) kojih se svi članovi pridržavaju. Aktivisti moraju da budu isključivo vegani koji imaju isti pogled na svet i iste ideje zbog kojih se okupljaju, a što treba da reprezentuju tokom samog performansa. S obzrom da se bore protiv specizma (diskriminacije na osnovu vrste) i da imaju oslobodilački tj. abolicionistički pristup pravima životinja, ne podržavaju ni druge oblike diskriminacije, kao ni zlostavljanje i uznemiravanje bilo koje vrste, pa oni koji zastupaju organizaciju treba da se ponašaju u skladu sa tim i da poštuju sve političke, rasne, verske, kulturne i druge grupe.  

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom portalu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  
Godišnjica novosadske Kocke
Prethodni članak
Godišnjica novosadske Kocke
Novogodišnja KOCKA ISTINE
Sledeći članak
Novogodišnja KOCKA ISTINE

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i u moralnom kontinuumu.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.