JezikPretragaContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Masovna ubistva zbog mode

Masovna ubistva zbog mode

Prijatelji životinja održali veliki godišnji protest protiv krzna

Zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno, koju je podržalo čak 73,7 posto građana i koja je stupila na snagu Zakonom o zaštiti životinja 1. januara 2007. godine uz prijelazno razdoblje od deset godina, pokazuje kako je velika većina građana svjsna da je ubijanje životinja zbog njihova krzna dovoljan razlog da se kaže ne odeći i dodacima od životinjskoga krzna.

Nakon protesta u Novom Sadu, Osijeku i Sarajevu Prijatelji životinja održaki su u subotu 20. februara 2010. godine veliki protest protiv krzna u Zagrebu. Protestna povorka kretnula je s Trga kralja Tomislava u 11 sati. Stotine glasnih protestanata s brojnim transparentima prošli su centrom Zagreba zaustavljajući se pred krznarijama kako bi zapalili sveće za ubijene zbog glamura.

Posle 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića aktivisti za prava životinja održali su minutu ćutanja i položili venac uz kovčeg s delovima tela ubijenih životinja pretvorenih u krznene odevne predmete kako bi osudili masovna ubijanja živih bića zbog mode i profita.

Protestu su se pridružile i neke od poznatih osoba koje su sarađivale s udruženjem Prijatelji životinja, a mnogi građani se se odazvali protestu koji za cilj ima podizanje svesti javnosti i postizanja zakonskih promena u smeru zabrane prodaje životinjskoga krzna.

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna u malim prljavim kavezima ubijaju se elektrokucijom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce i sličnim metodama, dok životinje uhvaćene u prirodi slomljenih udova umiru danima uhvaćene u klopke, čekajući lovce da s njih oderu krzno.

Životinje nemaju krzno da bi bile ubijene zbog glamura niti da bi netko njihovom smrću stiecao profit. Njihovo krzno pripada njima, a ne ljudima. Životinje imaju svoje razloge za život i pravo na život u svojem krznu.

Uprkos tome, preko 70 miliiona životinja godišnje ubija se zbog dela modne industrije koji ne preza da za odeću iskoristi krzno oderanih pasa, mačaka, činčila, lisica i drugih životinja s kojima bismo trebali deliti ovu planetu.

Industrija krzna nemilosrdno troši prirodne resurse, zagađuje vodu i koristi kancerogene kemikalije da bi pokušala deo mrtve životinje pretvoriti u odevni predmet. Ali ni to nije dovoljno da se zaustavi nemilosrdno ubijanje.

Stoga je bitno da svako od nas kaže ne krznu kako bi odeća od životinjskoga krzna postala sramota za svakog ko je proizvede i odene te da nekadašnji simbol prestiža u potpunosti postane simbolom okrutnosti, ekološke neosvešćenosti i staromodnosti.

Ubijanje životinja zbog krzna je neoprostivo i zaslužuje svaku osudu. Ovim protestom Prijatelji životinja ne samo da žele oštro da osude modnu industriju koja ubija zbog krzna već i da izrazi svoje zahteve za pravo na modne piste i prodavnice bez krzna i pravo na grad i Hrvatsku bez krzna.

Video poziv na protest pogledajte ovde.

Tekst i foto: Prijatelji životinja

Krzno smrdi
Sledeći članak
Krzno smrdi

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Životinje nisu po rođenju kućni ljubimci, laboratorijske, radne i druge životinje, već ih čovek uzgaja, razmožava i prodaje u te svrhe; one su slobodna bića koja tek zarobljavanjem od strane čoveka postaju to imenovano.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.