JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Prva KOCKA ISTINE u Novom Sadu

Prva KOCKA ISTINE u Novom Sadu

Bezimeni za bezglasne o tretmanu životinja

U subotu, 24. marta 2018. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu održan je dvosatni performans pod nazivom "Kocka istine".

Nakon Beograda, ova poznata akcija koja se održava u više od 450 gradova sveta, upriličena je i u vojvođanskoj prestonici u kojoj je učestvovalo desetak boraca za prava i oslobođenje životinja. Formirajući kocku svojim telima i držeći laptopove u rukama, maskirani aktivisti su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Pitajući "Da li znate zašto smo ovde?", "Šta mislite o ovim snimcima?" i "Smatrate li da je ovakav tretman životinja dobar?" navodili su prolaznike na preispitivanje odnosa prema životinjama te proizvodima životinjskog porekla koje koriste i ujedno ih upućivali u načine prelaska na veganski stil života koji ne uključuje okrutnost prema drugima (informacije o tome možete dobiti putem Fejsbuk grupe "Balkan Challenge 22").

Akcija je izazvala različite i oprečne reakcije Novosađana, kao i brojnih turista koji su se u trom trenutku zadesili na novosadskim ulicama, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Do danas je u performansima "Kocka istine" u svetu učestvovalo oko 40.000 osoba, od kojih su mnoge ozbiljno razmislile o prelasku na veganstvo, a kod nekih je primećena trenutna konverzija.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Neantropocentična etika - ekocentizam i biocentrizam - uvažava moralno dostojanstvo svih životinja, kako ljudskih tako i ne-ljudskih.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.