JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Pohvale odabranim humanitarcima

Pohvale odabranim humanitarcima

Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo uručilo priznanja za 2014. godinu

U subotu, 20. decembra 2014. godine, u restoranu-piceriji “Trle” u Đurđevu održana je svečana dodela priznanja za humanitarni rad i pomoć životinjama, koju je organizovalo Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo. Među odabranim primaocima bila su deca, odrasli, ali i društva za zaštitu životinja – svi oni koji su izvesnim humanim gestom obeležili proteklu godinu.

Pohvale, kao i nagrade u vidu knjiga i opreme za životinje, primile su Novosađanka Danica Popov, za dugogodišnji požrtvovani rad u oblasti zaštite životnja, Rada Živanović iz Loznice, koja je tom prilikom predstavila svoje udruženje “Lunja”, zatim Biserka Nikolić iz Beograda, te učiteljice iz osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Nataša Kraljević i Sanja Lučić, koje neprestno rade na udomljavanju nezbrinutih životinja, ali i svoje učenike edukuju u tom pravcu, na njih prenoseći ljubav prema psima i mačkama. Ljubitelji životinja mlađe generacije, koji su zahvalnice i nagrade zasluženo dobili bez obzira na uzrast, bili su Vukašin Radovanović iz Šapca, koji je napisao izuzetan i nesvakidašnji rad iz srpskog jezika s temom napuštanja pasa, kao i Luka Lukić, mališan koji je sav novac od džeparca predviđen za kupovinu mobilnog telefona priložio za operaciju psa kojeg je video na internetu. Njegovo humanitarno delo je ubrzo bilo neprepoznato, pa mu je nakon ovog gesta jedno austrijsko udruženje za zaštiti životinja poklonilo mobilni telefon. Kako se moglo čuti od njegove majke, Luka sav novac koji sakupi daje za pomoć životinjama u nevolji, a majka ga u tom pravcu usmerava, učeći ga da sve životinje ne samo da imaju dušu već i jednako pravo na život.

- Ideja je rođena zajvaljujući mnogim vrednim, kulturnim i edukovanim osobama koje pomažu životinjama, ali čija dela uprkos tome nisu bila prepoznata. Ja imam duboko poštovanje prema tim ljudima i zato smo odlučili da im na ovaj način pružimo pažnju.Takođe ima sve više mladih, dece koja misle i rade dobro za životinje. Ovim želimo da se ta njihova ideja širi – rekla je tom prilikom Monika Brukner, predsednica Društva za zaštitu životinja i prirode Đurđevo, čime je potvrdila staru krilaticu da na mladima svet ostaje.

Osim dodele priznanja, okupljanje je zamišljeno i kao svojevrsna prilika za razmenu iskustava i sumiranje prethodno postignutih dobrotvornih dela u vezi sa životinjama i prirodom. Stoga su manifestaciji učestvovali i brojni drugi gosti, među kojima su bili učenici đurđevačke osnovne škole, zatim predstavnici ovdašnjih udruženja za zaštitu životinja i prirode i drugi, a okupljanje je, u duhu prethodnih manifestacija Društva Đurđevo, dobilo i blagoslov. Učesnici programa su prisutne podsetili na aktivnosti tih udruženja, koja nesebično rade na pomoći ugroženim ne-ljudima, ali i na sve učestalija zlostavljanja i zanemarivanja napuštenih kućnih životinja, te na to da čovek nije na vrhu lestvice života i da ugrožavajući druga bića zapravo ugrožava sebe samog.  

Ova manifestacija je održana prvi put, a namera organizatora je da ona postane tradicionalna.

Tekst i foto: Maja Vučković

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Nenasilje (ahimsa) je prvi korak i temelj joge, deo takozvanih jama, univerzalnih moralnih principa.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga