JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

"Dar ethosa" na književnom festivalu Novosadski krug

"Dar ethosa" na književnom festivalu Novosadski krug

Gradska biblioteka u Novom Sadu

Predstavljanjem knjige "Dar ethosa: Eseji o pravima životinja" otpočeo je prvi književni festival "Novosadski krug" koji je održan 20. decembra 2021. godine u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu.

O knjizi je govorila diplomirani filolog Marina Janković, jedna od osnivača "Vege zajednice", a potom dr Marija Bjelica, urednica Novosadskog kulturno - obrazovnog kruga, čija su se odabrana izdanja tom prilikom predstavila.

Kada kažemo prava životinja, najčešće pomislimo na pozitivna prava, ona koja su drugima data izvesnim pravnim aktima. Za razliku od takvih prava, ova knjiga razmatra prirodna prava, ona koja su svima urođena (kao što su pravo na život, slobodu kretanja i reprodukciju), a koja većina današnjih ne-ljudskih životinja nema jer se one koriste za ishranu, eksperimentisanje, odevanje, zabavu itd.

–S obzirom na prirodu samog eseja, koji može da bude i kratak i dug, i koji može u sebe da inkorporira beskrajno mnogo informacija, ali i da bude potpuno suženog sadržaja, dovoljno jasan da informiše o temi koja vas interesuje, ova knjiga je pogodna za one koji se tek upoznaju s pravima životinja i terminima s kojima se pri tom sreću, kao što su specizam  i karnizam, te razlikom između vegetarijanstva i veganstva, ali je ujedno dobra i za dugogodišnje aktiviste. Meni je, kao nekom ko se duže vreme bavi aktivizmom, bilo divno da pročitam ovu knjigu jer je sumirala sve to što saznajemo iz različitih izvora. Zaista je korisno imati je na polici, pogotovo kad god pišem neki tekst za "Vege bilten" – kazala je Marina Janković i tom pilikom izdvojila dva omiljena eseja, koja su joj, zbog struke posebno bliska, a to su eseji "Vrstizam u jeziku" i "Mleko – simbol vrstne i polne nadmoći", o kojima jtom prilikom rekla nešo više.

– Ono što živimo, možemo da vidimo u jeziku. Vrlo je interesantan taj odnos jezika i onoga kako se ophodimo jedni prema drugima, te kako se odnosimo prema svetu i prema životinjama. Taj je esej vrlo inspitativan, kao i ovaj o mleku, jer je žensko pitanje, pitanje feminizma, vidljivo ne samo u odnosu prema ženama. Posebno je pitanje kako se odnosimo prema ženkama, jedinkama životinjskog sveta – zaključila je ona.

Knjiga "Dar ethosa" preispituje status životinja kroz teorije onih koji su se bavili tom problematikom i kritički se osvrće na odnos čovek-životinja, iz ugla tradicije, ali i samog pojedinca, odnosno sagledava načine na koje on može da izađe iz te tradicije i napravi zaokret u delanju i samim tim napredak u svesti, vlastitoj moralnosti i duhovnosti.

S tim u vezi je i naslov knjige. U pojmovnom smislu, termin ethos se tumači dvostruko: s jedne strane kao običaj, odnosno jedan oblik ljudskog delanja, a s druge strane kao moral i pravo. Dakle, odnosi se i na individualnu naviku i na socijalnu naviku.

Zbirka eseja razmatra tretman životinja u različitim industrijama (mesa, mleka, jaja) kroz filozofsku prizmu, tačnije bioetičku, ali i ekološku, zdravstvenu, ekonomsku. Bioetika predstavljaju radikalan zaokret u filozofskoj perspektivi nauke o moralu. Ona podrazumevaju akt samosvesti, svesno sagledavanje sebe i drugih, a potom i iskorak iz vlastitog morala kao navike kako bismo razmislili o životu kakav bi trebalo da vodimo, a potom, u skladu sa takvim moralom, u tom pravcu i delujemo. Na taj način knjiga poziva na saosećajan život i davanje osnovnih (prirodnih) prava svim osećajnim životinjama, kako ljudskim tako i ne-ljudskim.

Manifestacija "Novosadski krug" zamišljena je kao predstavljanje reprezentativnih izdanja različitih žanrova Novosadskog kulturno - obrazovnog kruga. Stoga je, nakon naučno-eseističkog bloka, u okviru kojeg je, pored knjige "Dar ethosa", promovisana "Fasada normalnosti" Dragane Rakin, usledio prozni blok, predstavljanjem memoara "U smiraj buđenja" Ivane Radujkov te romana "Jelisijum" i zbirke novela "Orlandova bura" Živojina Petrovića, da bi festival bio finalizovan zbirkama poezije Milana Bjelice "Bundolo" i Dejana Bogojevića "Suve senke rastu".

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Novosadski kulturno - obrazovni krug

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Gledajući na ljude kao na superiorne drugim životinjama, specisti daju veću težinu ljudskim interesima nego jednako vitalnim ili vitalnijim interesima ne-ljudi.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga