JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Održan prvi Marš za životinje u Srbiji

Održan prvi Marš za životinje u Srbiji

Beograd, 1. oktobar

Pokret za prava životinja sve je jači i sve je više onih koji smatraju da životinje nisu vlasništvo koje možemo koristiti za hranu, odeću, zabavu ili eksperimentisanje.

Upravo taj stav okuplja milione aktivista na marševima za životinje širom sveta, a okupio je i mnoge aktiviste iz Srbije i regiona u subotu, 1. oktobra na prvom "Maršu za životinje" u Srbiji.

Uz pomoć organizatora skupa, Vege zajednice, borci za prava životinja marširali su središnjim ulicama Beograda s transparentima, banerima, pištaljkama i veganskim zastavama uz poruke protiv napuštanja i zanemarivanja životinja te njihovog iskorišćavanja i zlostavljanja.

Glasna povorka krenula je iz Pionirskog parka, prošla kroz ulicu Kneza Miloša, Kralja Milana i Resavsku da bi stigla do parka Manjež, gde je skup finalizovan. Učesnici su istakli da su se okupili kako bi pokazali koliko im je stalo do životinja i digli glas za one koje ne mogu da govore za sebe. Uz bubnjanje i zviždanje, iskazali su svoje nezadovoljstvo zbog mučenja životinja te njihove ekspoatacije u industrijama mesa, mleka, jaja, kože, krzna, zabave i na drugim mestima gde se one lišavaju osnovnog prava na život.

Ni vremenske prilike u vidu jake kiše nisu sprečile aktiviste da pokažu koliko im je stalo do najslabijih i stanu u odbranu prava životinja, da javno iskažu ono za šta se zalažu, a to je život bez bola i patnje, ali i bez kaveza. Poručili su da žele životinjama jednako što svi zajedno želimo jedni drugima - poštovanje, saosećanje i dobrotu, imajući u vidu da i ne-ljudske životinje zaslužuju isto što i ljudi - slobodu i dostojan život.

Na brojnim transparentima je pisalo, između ostalog: "Marš za životinje - zajedno za pravedniji i saosećajniji svet", "Prijatelji, ne hrana", "Mir počinje na tvom tanjiru", "Veganstvo - saosećanje, a ne ubijanje", "Jednako pravo na život za sve", "Veganstvo = prvi korak za spas planete", "Stop ropstvu i mučenju", "Sve životinje imaju pravo na život i slobodu" itd. Među glasnim sloganima mogle su se čuti poruke: "Hoćemo prava za životinje", "Meso je ubistvo", "Njihovo krzno nije naše", "Njihova koža nije naša", "Njihovo mleko nije naše" i tome slično.

Tom prilikom sam se obratila skupu aktivista i kazala nešto više o važnosti ujedinjenja naizgled suprotstavljenih pokreta za zaštitu životinja (pokreta za dobrobit i pokreta za prava životinja) te fokusu na oslobođenju svih.

- Cilj je da životinjama obezbedimo, kao neki prelazni trenutak, bolje uslove za život, ali zapravo da one budu oslobođene od ljudske eksploatacije i okrutnosti. Jer ako podržavamo vlasnički sistem, a ne želimo robovlasništvo, kako možemo da očekujemo da će se to uopšte završiti? Dakel, treba da stanemo svi zajedno i da jasno kažemo koji su nam ciljevi i, naravno, da te ciljeve tražimo. I to ne samo putem ovog Marša, nego treba da se zalažemo za to da životinje jednog dana zakonski dobiju ono što dobijaju rođenjem, a to su pravo na život, na slobodu i na reprodukciju - kazala sam tom prilikom.


Marš za životinje su podržala brojna udruženja i organizacije iz Srbije i regiona, a pratio ga je edukativno-zabavni program "Nedelja za životinje" koji se održao na više lokacija u Beogradu. U pitanju su bili paneli i projekcije filmova koji su se bavili temama napuštenih životinja, farmskih i divljih životinja, životinja u industriji lepote, ali i temom veganstva i aktivizma.

Beograd je, kako su organizatori primetili, ovog prvog oktobra bio borbeni grad, a upravo tako kako je izgledao Marš trebalo bi da izgleda nenasilna borba, u ovom slučaju za prava životinja, u vidu bojkota i otpora uz jasno iskazivanje stavova i ciljeva.

- Beograd je 1. oktobra bio borbeni grad! Hvala vam što ste bili glas za one koji ga nemaju - napisali su organizatori na svojoj Fesbuk stranici koju možete videti OVDE.

Putem svoje stranice oglasili su se i aktivisti udruženja Prijatelji životinja iz Hrtvatske: "Proveli smo juče prekrasan dan i marširali za životinje u Beogradu. Hvala Vege zajednici na gostoprimstvu i savršenom danu koji ćemo još dugo pamtiti."

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Konstantin Malaev

 • Dobro došli na moj veb-sajt!

  Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
  Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

  Korpa

  Korpa je prazna
  Korpa je prazna
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

  e-Obaveštenja

  Registruj se sad!
  Odjava

  Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...
  Nevažeća e-mail adresa

  Galerija

  Citati

  Svako od nas je odgovoran kako za svoj život tako i za opstanak svih ostalih; naš izbor ima duboke posledice na sve što se dešava.

  Dalje
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...

  Najpopularniji članak

  ESEJ: OM - Muzika sfera

  Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

  Partneri i akreditacije

         

        

         

  vidza zoga